logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/06\/3c3np-1-1024x497.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/06\/preview\/3c3np-1-1024x497.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/06\/source\/3c3np-1-1024x497.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":497}}]

PREDSTAVLJENA NOVA TURISTIČKA PONUDA RAZVIJENA U OKVIRU PROJEKTA „TRI GRADA TRI PARKA PRIRODE“

09.06.2023 u 21:16

  • Ekologija
  • 0

Danas su u Centru poslovnih kompetencija Razvojne agencije Žepče u okviru završne ceremonije predstavljeni rezultati projekta "Tri grada tri parka prirode“ koji se provodi u okviru projekta „COVID-19 Investment Response/EU4Business Recovery“ projekta Europske unije koji pruža potporu Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Projekt su implementirali u partnerstvu Razvojna agencija Žepče i Udruženje građana „Fojničani“ Maglaj.

Ovim projektom provedene su aktivnosti na uspostavi jedinstvene turističke ponude na području tri grada / općine Žepče, Zavidovići i Maglaj. Ovo područje, iako obiluje mnogim prirodnim ljepotama, kulturno – povijesnim spomenicima i drugim atrakcijama koje imaju veliki potencijal za privlačenje posjetioca, nažalost nije izgrađeno kao turistička destinacija. Ovaj projekt, koji po prvi put sustavno se bavi razvojem turističke destinacije i turističke ponude, pilot je akcija koja je pokazala da samo sinergijsko djelovanje svih dionika, lokalne uprave, pružatelja usluga u svim sferama turizma, nevladinih organizacija i pojedinaca može polučiti pozitivne rezultate u smislu razvoja turističke destinacije. Iako ovaj prostor mnogi doživljavaju kao industrijski ili jednostavno kao tranzitni, bez sadržaja, koji bi mogli zadržati eventualne posjetitelje, Žepče, Maglaj i Zavidovići posjeduju iznimna prirodna bogatstva, prekrasne planinske pejzaže i staze, divlje rijeke s vodopadima i dubokim kanjonima, brojne pećine s kilometarskom hodnicima, endemsku floru i faunu, te pružaju mogućnosti od adrenalinskog izazova za mlade do idealnog odredišta za obiteljski odmor.

 

Fokus projekta je bio na načelima održivog turizma, posebno u domenu razvoja ruralnog turizma, koji stvara balans i nastoji uravnotežiti interese pojedinih sudionika turističke destinacije, stvara ravnotežu i interese iz privatnog i javnog sektora, istovremeno gradeći brend destinacije. U okviru projekta izrađen je dokument strateškog okvira razvoja turističke destinacije na području tri općine / grada, mapirani i digitalizirani turistički potencijali, izvedeni radovi na unapređenju javne turističke infrastrukture koji su ojačali lokalne kapacitete, pružena je direktna podrška za 15 biznisa koji djeluju u sektoru turizma, organiziran niz treninga i studijska posjeta u cilju jačanja kompetencija osoblja koje radi u sektoru turizma i usko vezanim sektorima, a sve u cilju jačanja turističkog potencijala projektnog područja. „Područje tri grada / općine koje ima velike potencijale za različite oblike turizma, a koji su trenutno vrlo malo iskorišteni ovim projektom objedinili smo u jednu turističku ponudu. Pričanje priče o prirodnim bogatstvima ovom područja, kilometrima obilježenih planinarskih i biciklističkih ruta, adrenalinskim izazovima u vidu paraglajdinga, raftinga, adrenalinski park, istraživanja više špilja i jama, raznolikim vjerskim objektima od kojih su neki proglašeni i Nacionalnim spomenicima BiH, te bogatoj nematerijalnoj baštini i raznolikoj gastro ponudi, za svakog posjetioca osigurava nezaboravne trenutke provedene u još uvijek dobro očuvanim prirodnim krajolicima.

 

Jačanje kapaciteta planinarskog doma Matinski Vis, Žepče u vidu proširenja kapaciteta, ugradnje grijanja na solarni pogon, izgradnjom vidikovca, kao i EU4Business - Za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju Feel Kozara izgradnjom učionice na otvorenom u mjestu Dištica, Zavidovići, te uređenjem planinarsko biciklističke staze Fojnica osigurali smo bolji doživljaj i uvjete za boravak posjetioca i turista na projektnim lokacijama. Postavljam šest „pametnih klupa“ koje su povezane sa web stranicom, u urbanim dijelovima omogućili smo da posjetioci otkriju ovu destinaciju i požele je posjetiti. Direktna pružena podrška za 15 biznisa pružatelja usluga u turizmu, kroz nabavku opreme i manje zahvate adaptacije ojačala je njihove kapacitet za pružanje usluga posjetiocima. U narednom periodu nastavit ćemo raditi na aktivnostima koje se doprinijeti atraktivnosti ove turističke destinacije, jer razvoj turizma je dugoročan proces, koji uključuje mnoštvo dionika i samo zajedničkim djelovanjem možemo se nametnuti kao poželjna „outdoor“ destinacija, prvobitno za domaće posjetioce, a potom i za strane turiste“, istakla je Tea Samardžić Memčić, voditeljica projekta.

Tokom proteklih 15 mjeseci provedbe projekta, kroz različite radionice na kojima su pružani direktni savjeti pojedinim ponuđačima, kao i izradu kataloga turističke ponude koja je dostupna i na web stranici www.3c3np.ba, postignuti su rezultati u podizanju vidljivosti i promocije dostupnih usluga za posjetioce. Posebno treba istaći ostvarenu suradnju i jačanje veza i umrežavanju ponuđača turističkih proizvoda i usluga. Ovim projektom se postavljaju novi temelji razvoja općina Žepče, Maglaj i Zavidovići, čiji će zajednički nastup na zahtjevnom turističkom tržištu nesumnjivo privući brojne posjetitelje, prvenstveno da istraže i otkriju bogatstva "3 grada, 3 parka prirode", a zatim i da sami postanu najbolji promotori ove potpuno nove „outdoor“ destinacije.

Ukupna vrijednost projekta „Tri grada tri parka prirode“ bila je preko 317.000,00 KM, od čega su Evropska unija i Vlada SR Njemačke u okviru EU4Business Recovery projekta izdvojile 260.850,00 KM bespovratnih sredstava, dok su općine / grad Žepče, Zavidovići i Maglaj sufinancirale projekt u iznosu od 48.170 KM i Razvojna agencija Žepče u iznosu od 8.000 KM. EU4BusinessRecovery je projekat Evropske unije koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Projekat je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od januara 2021. do juna 2023. godine

TRI GRADA TRI PARKA PRIRODE

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...