logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/08\/jakobove-kapice.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/08\/preview\/jakobove-kapice.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/08\/jakobove-kapice.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Evo kako ih pripremiti: Jakobove kapice- savršenstvo ukusa

25.08.2024 u 11:04

  • Gastro
  • 0

Jakobova kapica podjednako je ukusna kao što je i lijepa za gledati. Savršeno oblikovanu lepezu s poprečnim crtama, odnosno rebrima, kao iz crtića. Njen oblik lepeze bio je naročito praktičan u srednjem vijeku, pa su je hodočasnici koristili kao posudu za vodu, a ime je dobila prema redu svetoga Jakova, čiji je postala i simbol.

Riječ je o čestoj školjki u Jadranskome moru, ali se ipak lovi u manjim količinama jer obitava u pijesku na morskom dnu. Upravo zbog toga cijena joj je nešto viša nego ostalim školjkama. Meso Jakobove kapice zapravo je mišić kojim se ona kreće kroz more otvarajući i zatvarajući svoje kapice.

 Riječ je o zaista multifunkcionalnoj školjki! Vjerojatno ste već vidjeli u nekom tradicionalnom ribljem restoranu kako kuhar čisti ribu oklopom Jakobove kapice, ali i kao čestu dekoraciju. 

Mogu se jesti sirove, pripremati na buzaru ili kao brudet, a najomiljenije su  gratirane.

Poslužuje se kao toplo predjelo jer su tople i najukusnije a priprema, odnosno granitiranje, je vrlo jednostavno:

-Prstohvat soli

-Kap maslinovog ulja

-Kap bijelog vina

- Prstohvat krušnih mrvica

-Prstohvat ribanog parmezana

- Prstohvat začina

 

Zapeći u rerni vrlo kratko, tek toliko da se ovi dodaci sjedine i sir malo zapeče.

U slast!

 

jakobove kapice

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...