Evo kako ih pripremiti: Jakobove kapice- savršenstvo ukusa
25.08.2024 u 11:04
- Gastro
- 0
Jakobova kapica podjednako je ukusna kao što je i lijepa za gledati. Savršeno oblikovanu lepezu s poprečnim crtama, odnosno rebrima, kao iz crtića. Njen oblik lepeze bio je naročito praktičan u srednjem vijeku, pa su je hodočasnici koristili kao posudu za vodu, a ime je dobila prema redu svetoga Jakova, čiji je postala i simbol.
Riječ je o čestoj školjki u Jadranskome moru, ali se ipak lovi u manjim količinama jer obitava u pijesku na morskom dnu. Upravo zbog toga cijena joj je nešto viša nego ostalim školjkama. Meso Jakobove kapice zapravo je mišić kojim se ona kreće kroz more otvarajući i zatvarajući svoje kapice.
Riječ je o zaista multifunkcionalnoj školjki! Vjerojatno ste već vidjeli u nekom tradicionalnom ribljem restoranu kako kuhar čisti ribu oklopom Jakobove kapice, ali i kao čestu dekoraciju.
Mogu se jesti sirove, pripremati na buzaru ili kao brudet, a najomiljenije su gratirane.
Poslužuje se kao toplo predjelo jer su tople i najukusnije a priprema, odnosno granitiranje, je vrlo jednostavno:
-Prstohvat soli
-Kap maslinovog ulja
-Kap bijelog vina
- Prstohvat krušnih mrvica
-Prstohvat ribanog parmezana
- Prstohvat začina
Zapeći u rerni vrlo kratko, tek toliko da se ovi dodaci sjedine i sir malo zapeče.
U slast!
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.