Jeste li probali ukiseljene tikvice? Donosimo recept
27.08.2024 u 12:24
- Gastro
- 0
Za sve koji ne znaju šta s tikvicama, evo još jedna ideja. Tikvice spadaju u istu porodicu kao i krastavci pa uspješno možemo kiseliti i jedne i druge.
Sastojci
1,2 kg tikvica
500 ml jabukovog sirćeta
500 ml vode
200 g šećera
2 kašike soli
1 kašika sjemenki gorušice
nekoliko zrna bibera
Priprema
Tikvice dobro operite pa ih mandolinom ili ručno narežite na tanke ploške debljine 3-4 mm.
U loncu pomiješajte sirće, vodu, šećer, sol, sjemenke gorušice i biber. Stavite na vatru da zavrije.
Kada tekućina zavrije, dodajte narezane tikvice i kuhajte oko 5 min, odnosno koliko je potrebno da tekućina ponovno zakipi, a tikvice počnu poprimati tamniju boju.
Tikvice stavite u prethodno sterilizirane tegle, prelijte tekućinom u kojoj su se kuhale. Kako u tegli ne bi ostalo mjehurića zraka, lagano njom udarite o radnu plohu ili kroz sadržaj prođite drvenim štapićem za ražnjiće.
Zatvorite tegle. Stavite ih u lonac s vrućom vodom, kuhajte 10 minuta, i to od trenutka kada voda zakipi. Potom ih izvadite, stavite na kuhinjske krpe i ostavite da se ohlade.
Zatvorene staklenke na hladnom i tamnom mjestu čuvajte do godine dana. Jednom otvorene čuvajte u hladnjaku.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.