logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/08\/zucchini-2516276-1280.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/08\/preview\/zucchini-2516276-1280.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/08\/source\/zucchini-2516276-1280.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":774}}]

Jeste li probali ukiseljene tikvice? Donosimo recept

27.08.2024 u 12:24

  • Gastro
  • 0

Za sve koji ne znaju šta s tikvicama, evo još jedna ideja. Tikvice spadaju u istu porodicu kao i krastavci pa uspješno možemo kiseliti i jedne i druge.

 

 

Sastojci

1,2 kg tikvica

500 ml jabukovog sirćeta

500 ml vode

200 g šećera

2 kašike soli

1 kašika sjemenki gorušice

nekoliko zrna bibera

 

Priprema

Tikvice dobro operite pa ih mandolinom ili ručno narežite na tanke ploške debljine 3-4 mm.

U loncu pomiješajte sirće, vodu, šećer, sol, sjemenke gorušice i biber. Stavite na vatru da zavrije.

Kada tekućina zavrije, dodajte narezane tikvice i kuhajte oko 5 min, odnosno koliko je potrebno da tekućina ponovno zakipi, a tikvice počnu poprimati tamniju boju.

Tikvice stavite u prethodno sterilizirane tegle, prelijte tekućinom u kojoj su se kuhale. Kako u tegli ne bi ostalo mjehurića zraka, lagano njom udarite o radnu plohu ili kroz sadržaj prođite drvenim štapićem za ražnjiće.

Zatvorite tegle. Stavite ih u lonac s vrućom vodom, kuhajte 10 minuta, i to od trenutka kada voda zakipi. Potom ih izvadite, stavite na kuhinjske krpe i ostavite da se ohlade.

 

Zatvorene staklenke na hladnom i tamnom mjestu čuvajte do godine dana. Jednom otvorene čuvajte u hladnjaku.

kisele tikvice zimnica tikvice recepti

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...