logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/08\/pura-2.png","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/08\/preview\/pura-2.png","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/08\/source\/pura-2.png","caption":"","dimensions":{"width":875,"height":657}}]

Pura našeg djetinjstva: Omiljeno tradicionalno jelo mnogih naroda

03.08.2024 u 10:10

  • Gastro
  • 0

Pura je tradicionalno jelo sa ovih prostora, samo se u svakom kraju zove drugačije, kod nas u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori  je pura, u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj je kačamak, u Hrvatskoj žganci, u Sloveniji polenta, u Turskoj mihlama, u Mađarskoj puliska, milho u Portugalu, na Korzici pulenta, a u Rumuniji i Rusiji mamaliga, a u Rusiji i kaša.

Bilo kako da je zovemo omiljeni je doručak u gotovo svim kućama u BiH, one starije vraća u djetinjstvo kada se jednom sedmično obavezno jela za doručak , kako su roditelji govorili, da malo "pročisti" crijeva.

Mi smo jutros pravili puru od palente, ekspresni postupak: u hladnu vodu stavili palentu, posolili, pouljili- i kuhali uz lagano miješanje. Kada se sve okonča za koji minut, dodate putera , a onda serviranje. Dodaci po želji, sir- dimljeni, mladi,meki, tvrdi...; pavlaka, jogurt. 

U slast - baš je prijalo!

 

U nastavku vam  donosimo tradicionalni način pravljenja pure,a vi ovisno o vašoj kreativnosti, želji za ekperimentisanjem ili jednostavno ljubavi prema nekoj namirinici možete puri dodati  povrće, ali i mesni umak, brudet je ztakođer odličan sa purom.

 Kako god da je napravite sigurni smo da ćete uživati i da će vas ovo jelo vratiti u dane djetinjstva i objedovanje u krugu porodice.

Sastojci  za 4 osobe:

500gr kukuruznog brašna

1l vode

4 kašike ulja ili masla

po ukusu soli

Priprema:

U vrelu slanu vodu stavi se malo ulja, a može i putera ili masti, šta ko koristi. Dodati soli po ukusu i sačekati da voda provri. Kad voda prokuha sipati kukuruzno brašno i smanjiti temperaturu.

Na sredini grudve od brašna probiti rupu drškom drvene kašike i ostaviti da se kuha pola sata, pa tek onda promiješati i miješati smjesu dok ne počne da se odvaja od šerpe. Kuhana pura se vadi kašikom i slaže u tanjir, prelije mlijekom i pavlakom, može i kajmakom.

Najbolja je ako imate brašno sa vodenice,ako nemate može i brasno iz prodavnice.

#PURA #GASTRONOMIJA #TRADICIJA #JELO

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...