Tradicionalni bosanski recepti: Tufahija
31.03.2023 u 11:20
- Gastro
- 0
Tufahija je tradicionalna bosanska poslastica porijeklom iz Perzije. U Bosnu i Hercegovinu je najvjerovatnije došla sa Osmanlijama. Tufahija označava slatko jelo od kuhanih jabuka čvršće konzistencije filovanih finom kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, ukrašeno šlag-pjenom i višnjom na samom vrhu.
Sastojci:
- 6 jabuka
- 1 l vode
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- sok od 1 limuna
Nadjev od oraha
- 150 g mljevenih oraha (ili badema)
- 100 ml sirupa (voda u kojoj se se kuhale jabuke)
- puter
- bjelance
Način pripreme
Ogulite jabuke, izvadite košpice i skuhajte u slatkoj vodi uz dodatak limuna.
Za fil umutite maslac, dodajte mljevene orahe, malo mljevene kafe i umućen bjelanjak te napravite ujednačenu masu.
Nadjevom punite jabuke. Prelite ih šećernim sirupom u kojem su se jabuke kuhale. Ohladite u frižideru i ukrasite šlagom na koji će te staviti višnju, trešnju iz kompota ili nešto sl.
Služite hladne i uživajte!
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.