logo

[{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/foto-za-otvaranje.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/kocusa.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/bosansk-stecci.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/2-2.JPG"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/sunce_1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/11.JPG"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/img-1701.JPG"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/krvavac-11_1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/dsc-0304.JPG"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/pppp.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/10.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/rijeka-una-2.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/bjelasnica-3.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/3.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/jeze-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/krvavac-8.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/train-tracks-to-the-horizon-landscape.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/panorama-scenics-photography.jpg"}]
[{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/01\/garden.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/01\/preview\/garden.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/01\/source\/garden.jpg","caption":""}]

Dani bosanske kuhinje u Gardensu

19.01.2017 u 13:46

  • 209
  • Gastronomija

 

Kako navode u poznatom ugostiteljskom objektu jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina,obično u malim količinama. Većina jela su blaga, kuhana s malo vode. Umaci su gotovo posve prirodni.

Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krumpir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah.

Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršun, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka.

Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine. Za bosansku kuhinju specifično je pripremanje jela ispod sača, odnosno peke, pri čemu se pripremljene namirnice, poklopljene metalnim zvonom, spremaju u žar.

gardens rijeka bosanska kuhinja

Možda vas zanima i ...

Sarajevski kefir

23.03.2016 u 11:33

Kefir je fermentirani mliječni napitak kiselkasto-osvježavajućeg okusa koji se dobiva uz pomoć kulture kefira ili kefirn...

  • 109

S aronijom nema zime

17.06.2016 u 10:11

Očekuje se da će za biljkom koja ne traži skoro ništa osim vode, a zbog velikih količina antioksidansa koje ima čuva kom...

  • 23

U Mostaru otvoren 'BiH Craft Beer'

30.07.2016 u 13:37

Drugi po redu Festival BiH Craft Beer, koji se održava pod motom „Ima i Može“, a na kojem se predstavlja preko 20 izlaga...

  • 40
loading ...