logo

[{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/panonska-jezera-tuzla.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/jedanaest.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/stecci-na-visocici-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/pocitelj-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/medjugorje-deset-tajni-r-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/arslanagica-most-u-trebinju-2.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/vranica-2112.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/prenj-2155.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/krvavac-11_1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/vrsnica-hajducka-vrata-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/zelengora-jugino-jezero-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/bjelasnica-3.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/3.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/jeze-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/krvavac-8.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/train-tracks-to-the-horizon-landscape.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/panorama-scenics-photography.jpg"}]
[{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/begovske-palacinke.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/begovske-palacinke.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/source\/begovske-palacinke.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/zvrk-palacinke-sa-stampi-kremom.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/zvrk-palacinke-sa-stampi-kremom.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/source\/zvrk-palacinke-sa-stampi-kremom.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/1184923-270135686485145-1379273494-n.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/1184923-270135686485145-1379273494-n.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/source\/1184923-270135686485145-1379273494-n.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/dsc-7168-1.JPG","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/dsc-7168-1.JPG","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/source\/dsc-7168-1.JPG","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/palacinci-1.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/palacinci-1.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/source\/palacinci-1.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/fna.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/fna.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/source\/fna.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/palacinci-3.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/palacinci-3.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/source\/palacinci-3.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/simpaticne-palacinke.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/simpaticne-palacinke.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/source\/simpaticne-palacinke.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/apdc0175.JPG","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/apdc0175.JPG","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/source\/apdc0175.JPG","caption":""}]

Festival palačinaka u Gradačcu: Sve je počelo od suhe šljive

11.09.2017 u 09:41

  • 232
  • Gastronomija

Piše: Zdravko Čupović (zdravko@startbih.info)

 

FESTIVAL: Rijetki znaju da u Gradačcu postoji Festival palačinaka, a još ih manje zna zašto se Festival održava baš u ovom gradu.


- Sve je počelo prije četiri godine kada smo u pripremi jednog ugostiteljskog sadržaja u Gračanici za desert kupili suhe šljive proizvedene u Čileu - prisjeća se za magazin Start BiH, poznati kuhar, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane i urednik portala kluba, Hamid Kujraković.
On će nam potom otkriti jednu malo poznatu zanimljivost.

 

- Gračanica je prije 100 i više godina izvozila u Evropu oko 1000 vagona suhe šljive. Tada smo odlučili pokrenuti Festival palačinaka koji će promovirati domaće proizvođače hrane i pića, povezati ugostitelje sa proizvođačima i uključiti škole u ovaj projekat. Osnivanje Kluba ljubitelja palačinaka nastavak je promocije gastronomije BiH poslije Festivala palačinaka koji se već četiri godine zaredom održava u Gradačcu. Ove godine Festival palačinaka održan je prvi puta i u Zenici. Festival palačinaka i Klub ljubitelja palačinaka promovišu zdrav način življenja, zdrave namirnice, daju nove ideje o načinu pripreme, serviranja i posluženju hrane - navodi Kujraković.


BEZ GRANICA: Na pomenutom festivalu se održavaju takmičenja u pripremi palačinaka za škole, za restorane i medijske kuće. Osim toga, održava se takmičenje i u brzom jedenju palačinaka, takmičenje u trčanju i okretanju palačinaka, a sva takmičenja, kako ističe sagovornik, imaju za cilj druženje, promociju gastronomije BiH i domaćih proizvođača hrane i pića.

- Palačinke su jedno od rijetkih jela koje ne poznaje granice. Jedu se u cijelom svijetu, i slane i slatke, i za doručak, ručak i večeru, za predjelo, glavno jelo, desert. I mladi i stari vole plačinke. Jednostavno se pripremaju s odabranim namirnicama koje nam najviše odgovaraju - nabraja Kujraković razloge globalne popularnosti palačinaka.


Naš sagovornik potom za naše čitaoce otkriva i malu tajnu kako napraviti savršene palačinke.


PREPORUKA: - Za dobre palačinke preporučujemo da se u pripremi mase za ovu poslasticu u masu doda malo maslinovog ulja. Masa će dobiti na kvaliteti okusa, neće se tava uljiti, palačinke će biti mekane i ukusne. Palačinke u BiH se uglavnom pripremaju sa džemovima, medom, orasima i krem namazima. U posljednje vrijeme palačinkama se pridružuju i druge namirnice, poput ribe, povrća, mesa, voća tako da se ponuda palačinaka na trpezama u BiH širi i sve je kreativnija, sadržajnija i bolja - kaže Kujraković.

 

OTKRILI SU NAM I NEKE RECEPTE :

 

 BEGOVSKE PALAČINKE

Sastojci: Brašno ječmeno 100 g, brašno pšenično 100 g, brašno heljdino 100 g, džem od šljive 300 g, mlijeko tri dl, jaja tri komada, šećer sitni tri kašike, maslinovo ulje jedan dl


Priprema: Od jaja, mlijeka, maslinovog ulja, šećera i vode napraviti masu pa dodati pšenično, heljdino i ječmeno brašno, te sve umutiti da se dobije željena gustoća mase za palačinke. Palačinke peći na klasičan način i poslužiti sa džemom od šljiva. Po želji servirati listiće mente.

 

ZVRK PALAČINKE SA STAMPI KREMOM

Sastojci:  Brašno pšenično zlatni puder 300 g, stampi krem 300 g, vanilija štapić jedan komad, mlijeko tri dl, jaja dva komada, šećer sitni dvije kašičice, maslinovo ulje jedan dl, lješnjak 100 g i tečna čokolada jedan dl.


Priprema:  Prokuhati mlijeko sa štapićem vanilije, iz koje treba izvaditi sjemenke, pa mlijeko ohladiti. U dublju posudu staviti jaja, ohlađeno mlijeko, šećer, maslinovo ulje i vodu. Sve zajedno umutiti, dodavati brašno dok se ne dobije željena gustoća mase za palačinke. Palačinke peći na laganijoj vatri sa obje strane. Palačinke premazati stampi kremom, zarolati u zvrk i preliti tečnom čokoladom. Po želji poslužiti sa mljevenim ili cijelim lješnjacima.

 

PALAČINKE SA BROKULOM

 

Sastojci: Brašno od heljde 100 g, brašno zlatni puder 100 g, brokula 100 g, povrtni temeljac pola litra, svježi sir 300 g, zreli sir 100 g, mlijeko jredan dl, jaja dva komada, so dvije kašičice, maslinovo ulje jedan dl.

Priprema: Brokulu skuhati al dente na pari, ohladiti i izblendati. Od jaja, mlijeka, soli i maslinovog ulja umutiti masu u koju dodati povrtni temeljac. Zatim dodavati brašno od heljde i zlatni puder, sve dobro umutiti pa dodati izblendanu brokulu. Pomiješati da se sastojci sjedine i dobije željena gustoća mase za palačinke. Palačinke peći s obje strane na srednje jakoj vatri.
Palačinke puniti svježim sirom u koji dodati začinsko bilje. Po želji poslužiti zreli sir.

 

SIMPATIČNE PALAČINKE

 

Sastojci: Brašno pšenično zlatni puder 250 g, paprika svježa crvena 200 g, špinat 50 g, bosiljak svježi 10 g, peršunov list 10 g, celer list 10 g, vlasac svježi 10 g, mlijeko dva dl, ulje od bundeve pola dl, jaja dva komada, sol pola kašičice, bijeli i crveni biber dva grama.
Priprema: U dublju posudu umutiti jaja, mlijeko, ulje od bundeve, bijeli i crveni biber i so. Špinat, bosiljak, vlasac, peršunov i list celera izblendati u pola litre vode i dodati u posudu, sve umutiti da se sastojci sjedine. Zatim dodavati brašno i miješati dok se ne dobije malo gušća masa za palačinke.


Priprema: Crvenu papriku isjeći na kolutiće, očistiti od sjemenki i staviti na tavu, u kolute paprike izliti masu od palačinaka do vrha paprike. Peći dok se i gornji dio ne poveže i sjedini. Zatim papriku okrenuti i peći i sa druge strane oko dvije minute. Pripremljene palačinke sa paprikom servirati na tanjir. Dekorisati sjemenkama bundeve

 

PARTIZANSKE PALAČINKE

 

Sastojci:  Brašno 250 g, sir 400 g, srijemuš 300 g, mlijeko dva dl, jaja jedan komad, so jedna kašičica, začinsko bilje 20 grama.


Priprema:  Svježi sir pomiješati sa sjeckanim srijemušom i malo posoliti.
U posudi umutiti jaja, mlijeko, dodati vodu i brašno, sve umutiti da se dobije željena gustoća mase za palačinke. Palačinke peći na vatri na klasičan način i puniti sa pripremljenim sirom i srijemušom. Po želji dekorisati začinskim biljem.

 

ZAŠTO SU MUŠKARCI NAJPOZNATIJI KUHARI?

Šefovi u najpoznatijim svjetskim restoranima su uglavnom muškarci, kao i voditelji najpoznatijih televizijskih kulinarskih emisija. Pa ipak, naš sagovornik tvrdi da to uopšte ne govori u prilog teze da su muškaric bolji kuhari.
- Muškarci se češće odlučuju za profesiju kuhara i možda je to i razlog da su poznatiji kroz istoriju iako i žene dokazuju da su vrhunski majstori kuhanja, što se pokazuje posljednjih godina na međunarodnim gastronomskim festivalima i takmičenjima - kaže Kujraković.

 

PALAČINKE U SVIJETU

Tanke i blago nauljene palačinke sa limunovim sokom i šećerom karakteristične su za Veliku Britaniju koja već 500 godina obilježava svoj Dan palačinaka. Glavni sastojci su bijelo brašno, jaja i mlijeko.


Škotska, iako geografski u sastavu Velike Britanije, ima poseban način pripreme ovog jela. Škotski i irski palačinci su deblji jer im se dodaje prašak za pecivo i služe se sa slatkim sirupom. Prašak za pecivo koristi se i u američkim i kanadskim palačinkama, koje se najčešće jedu za doručak sa javorovim sirupom ili puterom. Služe se uz jaja, tost, kobasice ili slaninu.


Palačinke Srednje Evrope i Balkana, osim što imaju slične nazive, imaju sličan način pripreme i služenja. Slatke su punjene raznim džemovima ili čoko kremom i služe se kao desert. Slana verzija podrazumijeva palačinke punjene sirom, dodatno zapečene u pećnici.
Francuske crêpes, odnosno na talijanskom crespelle predstavljaju veoma tanke i prozračne palačinke koje se služe sa voćem, sladoledom, džemom ili pak sirom, šunkom i špinatom. Popularne su u Belgiji, Švicarskoj, Portugalu, ali i u zemljama Južne Amerike i Azije, kao što su Brazil, Argentina, Čile, Japan, Filipini, Kina, gdje se mogu naći na uličnim štandovima i kioscima.

medunarodni dan palacinci gradacac

Možda vas zanima i ...

Topa ide uz ramazan

15.06.2016 u 14:29

Topa je tradicionalno ramazansko jelo koje se služi na početku iftara uz samunčić.

  • 284

Okusi tradicije

22.01.2016 u 13:10

Bosanskohercegovačku tradicionalnu kuhinju karakteriziraju balkanski specijaliteti, koji ujedinjuju okuse Istoka i Zapad...

  • 103
loading ...