logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/moje-selo-tvoja-destinacija-ostojic.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/preview\/moje-selo-tvoja-destinacija-ostojic.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/moje-selo-tvoja-destinacija-ostojic.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/ostojic-grb-1024x662.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/preview\/ostojic-grb-1024x662.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/source\/ostojic-grb-1024x662.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":662}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/ostojic-moje-selo-tvoja-destinacija.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/preview\/ostojic-moje-selo-tvoja-destinacija.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/source\/ostojic-moje-selo-tvoja-destinacija.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1232,"height":968}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/bazen-3093-ostojic.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/preview\/bazen-3093-ostojic.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/source\/bazen-3093-ostojic.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1200,"height":801}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/ostojic-moje-selo-tvoja-destinacija-2.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/preview\/ostojic-moje-selo-tvoja-destinacija-2.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/source\/ostojic-moje-selo-tvoja-destinacija-2.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1316,"height":640}}]

MOJE SELO TVOJA DESTINACIJA: Vinarija, agro i seoski turizam porodice Ostojić

04.05.2023 u 12:15

  • Moje selo
  • 0

Hercegovačko podneblje kamena i sunca pruža savršene uslove za uzgoj i preradu najkvalitetnijih sorti grožđa. Posebno u tom prednjači čitlučko područje Brotnjo, gdje se, kako kažu stručnjaci, nalaze najkvalitetniji hercegovački vinogradi i vinarije poznate po grožđu i vinu već vijekovima. Jedna od takvih je i vinarija Ostojić, koja se nalazi u Potpolju, nedaleko od Čitluka, a koju ćemo predstaviti u okviru ove naše priče.

 

VINA SA HISTORIJSKOM PRIČOM

Prenoseći i usavršavajući znanje o grožđu i vinu sa koljena na koljeno, porodica Ostojić je došla do zavidnog znanja i kvalitete u izradi vina, tako da danas iz Podruma Ostojić izlaze kvalitetne i poznate vrste vina kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Evropi. Iz njihovog proizvodnog programa izlaze vrhunska autohtona vina Žilavka, Blatina, ali i Vranac i Merlot; Barrique vina; rakije Loza, Travarica, Extra loza, Zlatna dunja, Zlatna kajsija, Gorki orahovac, Medovača i Viljamovka te likeri Višnja, Slatki orahovac i Slatka dunja. 

Godišnje proizvedu oko 70 hiljada butelja sa šest hektara vlastitih nasada na oko 28 hiljada trsova. Istaknuti vinogradi nalaze se na području Trapuljaka (trnjak, vranac, cabernet sauvignon, merlot, vranac), na Stupu se uzgajaju žilavka, blatina i vranac. Na Sadiću i Bašti nasadi su blatine i žilavke, a u Gaju - trnjak, žilavka, blatina, merlot, cabernet sauvignon i vranac. Primili su više nagrada na lokalnom i državnom nivou, a 2021. godine njihova je žilavka iz 2020. dobila srebrnu medalju na svjetski prestižnom Decanteru s 95 bodova.

Zanimljivi su i nazivi vina na etiketama njihovih boca. Naime, Ostojiće su inspirisali srednjovjekovne historijske ličnosti, kraljevi i carice sa širega bosanskog područja i Hercegovine. Tako je žilavka Vitača Ostojić posvećena  kraljici Vitači, koja je bila prva supruga bosanskog kralja Stjepana Ostoje (1378-1418), vladala je bosanskim kraljevstvom krajem 14. vijeka. Zajedno s mužem, kraljem Ostojom, Vitača je vladala i dijelovima Srbije, Primorja, Humske zemlje (današnje Hercegovine), Zapadnih strana, Donjih krajeva, Usore, Solija, Polimlja i Podrinja. A puna četiri desetljeća trajala je Ostojina vladavina. Kao kralj on je naslijedio oca Tvrtka I. Kotromanića, a dvojica njegovih sinova, Stjepan i Radivoj Ostojić, postali su bosanski kraljevi.

- Zato nije čudno da ova vrhunska žilavka dobila ime Vitača Ostojić, upravo po jednoj Ostojićki, našoj kraljici. Naše prezime spominje se još davne 1398., a nastalo je od imena Ostoja. Kralj Stjepan Ostoja bio je poznati vladar Bosne u 14. stoljeću. Iako se geneza našeg prezimena Ostojić od kralja Stjepana Ostoje do danas direktno ne može dokazati, današnji geneolozi je ne isključuju. Naša vina zato danas ponosno nose imena kraljeva Ostoje, Stjepana Ostojića i Radivoja Ostojića, kao i kraljica Ostojićki: Vitače, Kujave i Jelene - pojašnjava nam Blaž Ostojić, koji zajedno sa svojim ocem Vladom vodi ovaj porodični biznis.

Blaž Ostojić na jednoj od prezentacija organiziranih u gastro-turističkoj agenciji BALKANTINA

Zanimljivo je možda ovdje navesti da je vinska kultura kod nas bila razvijena u vrijeme Bosanskog kraljevstva, u srednjem vijeku, da su za Bosnu tada bili važni trgovinski i vinski putevi na Mediteranu. Historičarka Naida Kovačević u svojoj knjizi „Vino i vinogradi u srednjovjekovnoj Bosni“ navodi:

„U periodu između XIV i XV stoljeća bilježimo najveći privredni procvat i teritorijalnu ekspanziju srednjovjekovne Bosne. To se razdoblje ne može porediti s ovim današnjim ni po načinu na kojem se vino tada i danas posmatralo. Vino je tada posmatrano kao hrana, sredstvo za dezinfekciju vode, platežna valuta, sredstvo za razmjenu robe između Neretvljana i Korčulana i Dubrovčana. Vinom se tada malipulisalo u politici i bilo je interesantno posmatrati kako se moglo kupiti čovjeka vinom i kako pridobiti naklonost vladara vinom.“

 

DOŽIVITE ČAROLIJU

No, da se vratimo našoj priči o Ostojićima. Ova vrijedna porodica ne bavi se samo proizvodnjom vrhunskih vina. Proširili su svoj posao pa tako sada kod njih možete iskusiti čari agro i seoskog turizama, probati domaće hercegovačke specijalitete i vrhunska autohtona vina. U Potpolju je vila Monako, u sklopu vinarije, s 12 soba i restoranom kapaciteta 50 plus 50 osoba.

- Villa Monako idealan je izbor za obitelji i sve goste koji žele provesti opuštajući odmor okruženi prirodnom ljepotom. Svi oni željni opuštajućeg odmora mogu uživati u mirnom okruženju uz vanjski bazen hotela. Oslobodite se stresa i pronađite trenutak za sebe. Prostrane, moderno i ugodno opremljene sobe okružene mirisnim parkom stvaraju sve preduvjete za nezaboravan odmor. Upijajte zrake sunca na balkonima s prekrasnim pogledom. U sklopu vile nalaze se restoran i kušaonica vina gdje organiziramo degustacije naših vina, rakija i likera. Gastronomska ponuda u vili zadovoljit će i najprobirljivije - poručuju Ostojići.

Tu je i hotel Villa Monaco, koji se nalazi 450 metara od crkve svetog Jakova, na putu prema brdu Križevac. Iz hotela se pruža prelijepi pogled na Brdo ukazanja - Podbrdo i Križevac.

- Hotel Villa Monaco je vaša idealna polazišna točka za otkrivanje Međugorja i Hercegovine s udobnim i modernim smještajem, te izvrsnom i prijateljskom uslugom. Hotel, uz jedinstveni šarm i atmosferu, nudi usluge sukladno modernim standardima hotelske industrije. Raspolaže sa 46 moderno opremljenih i klimatiziranih soba. U sastavu hotela je restoran za goste, prostrana terasa, lift i suvenirnica. U sklopu hotela dostupan je besplatni parking za goste hotela. Besplatni bežični internet je dostupan u svim prostorima hotela - ističu Ostojići uz poruku: - Doživite čaroliju sela uz simfoniju okusa, kušajte najbolja vina i prošetajte našim vinogradom!

Detaljnije na: podrumostojic.ba

 

Pogledajte i OVO:

 

Projekat "Moje selo tvoja destinacija" realizujemo uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma

MOJE SELO TVOJA DESTINACIJA OSTOJIC VINARIJA SEOSKI TURIZAM AGROTURIZAM MEDJUGORJE

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Lukomir - posljednje bosansko selo

02.02.2023 u 10:59

Lukomir je selo na južnim obroncima planine Bjelašnice. Ovo najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini i jedino nase...

  • 0
loading ...