logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/05\/smrcak-2.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/05\/preview\/smrcak-2.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/05\/source\/smrcak-2.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1080,"height":609}}]

Brali smo smrčak, drugu jestivu gljivu po vrijednosti i cijeni, nakon popularnih tartufa

22.05.2024 u 11:46

  • Praktični savjeti
  • 0

Tekst i foto: Mevludin Mekić

U svojim traganjima po bosanskim vrletima, naletih na gljivu smrčak. Priroda me baš počastila količinom, pa ih obrah i priredih za jelo. Počastimo se moja ekipa i ja lijepim ručkom. 

Smrčak je zapravo prva gljiva koja raste u proljeće, može se naći na rubovima šuma, ispod jasika, topola, pored rijeka, na zapuštenim površinama…

Ova gljiva je specifična zato što raste samo 15-20 dana u godini i to početkom aprila a u posljednje vrijeme i u martu, zbog klimatskih promjena. Kažu da je to druga jestiva gljiva po vrijednosti i cijeni, a nakon popularnih tartufa. Cijena se kreće i do 200 eura po kilogramu suhog. 

Iskusni gljivari kažu da ga je mnogo teško naći zato što se njegova boja uklapa sa bojom lišća i treba imati dobro utrenirane oči. Može se desiti da kilometrima i kilometrima hodate šumom da ne možete da nađete niti jednog ali da kada ih pronađete, onda bude zavidna količina. Dešavalo se gljivarima da jedne godine na 50 metara kvadratnih pronađu i do dva kilograma, a da sljedeće godine ne bude nijednog smrčka- to je zapravo i njegova specifičnost. 

 

Treba da znate

Karakteristične je i građe, a specifičan je zbog svog klobuka-šešira, koji podsjeća na pčelinje saće, a zapravo ima oblik jajeta ili stoga sijena. Stručak ili stablo je nepravilnog oblika, a iznutra je manje ili više šuplje. Meso je bijele do braon boje izuzetnog mirisa i ukusa koji se sušenjem intenzivira.

Svakako, ono što trebate da znate jeste da treba da budete upoznati sa pravilnim načinom branja ove gljive, a posebno da znate sigurno kako ona izgleda, jer se nikako ne preporučuje da je beru neiskusni sakupljači, a sve zbog rizika od trovanja.

Stručnjaci preporučuju da morate biti svjesni da su smrčci uslovno jestive gljive i da ih prije upotrebe morate termički obraditi na više od 80 stepeni Celzijusa. Na primjer, dinstanjem na puteru da bi se termolabilna helvela kiselina, koja je toksična, razložila i isparila. 

Osušiti ih možemo u kućnim uslovima tako što ih nanižemo na konac, okačimo na neko toplo mjesto gdje je dobra cirkulacija zraka.

.

.

 

#smrcak

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vozači, spremite se: Dolazi zima

08.11.2023 u 12:30

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme, piš...

  • 0
loading ...