Hrana u Bosni i Hercegovini
25.05.2017 u 09:48
- Praktični savjeti
- 0
U BiH je moguće jesti vrlo dobro i jeftino! Jela bosanske kuhinje slična su jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. No u restoranima, posebno u većim gradovima, moguće je dobiti ekskluzivna jela i pića kao bilo gdje u svijetu.
Kilogram bureka (pite sa mesom) košta oko 12 KM ili 6 eura, meso s roštilja (ćevapi, pljeskavica i druge tradicionalne delicije) je do 10 KM ili 5 eura porcija, hamburgeri od 3 do 5 KM (od 1,5 do 2,5 eura), pivo od 2 do 5 KM (od 1 do 2,5 eura) s tim da je istovremeno u restoranima moguće dobiti i najekskluzivniju hranu i pića kao što je sushi, jegulje, divljač, francuska vina, šampanjac, konjak...
Među domaćim jelima najpopularniji je bosanski lonac (kuhani meso i krompir s obiljem aromatičnog povrća i začina), razne dolme (punjene paprike, luk, paradajz, tikvice, sarme...), pite sa sirom, krompirom, špinatom..., razne čorbe s mesom, povrćem ili i mesom i povrćem, jagnjetina sa ražnja, meso ispod sača... Od kolača su zanimljive baklave, tifahije, tulumbe, kadaif, ali razne torte i slični kolači.
Općenito, jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Zbog dugotrajne Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete i uticaji centralne Evrope. Specifičnost bosanske kuhinje je koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su blaga, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršun, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su najčešće od piletine, govedine ili janjetine. Za bosansku kuhinju specifično je pripremanje jela ispod sača, odnosno peke, pri čemu se pripremljene namirnice, poklopljene metalnim zvonom i spremaju u žaru. Na području Republike Srpske je moguće dobiti više jela koja u sebi sadrže svinjetinu, za razliku od područja Federacije BiH na kom se jela sa svinjetinom rjeđe ili manje nude.
Region Hercegovine je pogodan za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka, ali sve češće od i od kruške, višnje, oraha,..Izuzetno su zanimljivi domaći sokovi od zove, smreke, ruže,ali i čajevi do domaćeg bilja. Ako ne želite espresso, možete popiti kafu, kavu ili kahvu i to iz fildžana i sa rahatlokumom i šećerom u kocki. Specifičnost nekih gradova poput Sarajeva je takozvana "tucana kahva", kuhana od kafe koja je pretvorena u prah fizičkim mrvljenjem u za to posebno napravljenoj spravi od kamena.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.