logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/05\/baklava-turkish-special-80-ply.JPEG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/05\/preview\/baklava-turkish-special-80-ply.JPEG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/05\/baklava-turkish-special-80-ply.JPEG","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Hrana u Bosni i Hercegovini

25.05.2017 u 09:48

  • Praktični savjeti
  • 0

U BiH je moguće jesti vrlo dobro i jeftino! Jela bosanske kuhinje slična su jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. No u restoranima, posebno u većim gradovima, moguće je dobiti ekskluzivna jela i pića kao bilo gdje u svijetu.

Kilogram  bureka (pite sa mesom) košta oko 12 KM ili 6 eura, meso s roštilja (ćevapi, pljeskavica i druge tradicionalne delicije) je do 10 KM ili 5 eura porcija, hamburgeri od 3 do 5 KM (od 1,5 do 2,5 eura), pivo od 2 do 5 KM (od 1 do 2,5 eura)  s tim da je istovremeno u restoranima moguće dobiti i najekskluzivniju hranu i pića kao što je sushi, jegulje, divljač, francuska vina, šampanjac, konjak...

Među domaćim jelima najpopularniji je bosanski lonac (kuhani meso i krompir s obiljem aromatičnog povrća i začina), razne dolme (punjene paprike, luk, paradajz, tikvice, sarme...), pite sa sirom, krompirom, špinatom..., razne čorbe s mesom, povrćem ili i mesom i povrćem, jagnjetina sa ražnja, meso ispod sača... Od kolača su zanimljive baklave, tifahije, tulumbe, kadaif, ali razne torte i slični kolači. 

Općenito, jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Zbog dugotrajne Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete i uticaji centralne Evrope. Specifičnost bosanske kuhinje je koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su blaga, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršun, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su najčešće od piletine, govedine ili janjetine. Za bosansku kuhinju specifično je pripremanje jela ispod sača, odnosno peke, pri čemu se pripremljene namirnice, poklopljene metalnim zvonom i spremaju u žaru. Na području Republike Srpske je moguće dobiti više jela koja u sebi sadrže svinjetinu, za razliku od područja Federacije BiH na kom se jela sa svinjetinom rjeđe ili manje nude. 

Region Hercegovine je pogodan za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka, ali sve češće od i od kruške, višnje, oraha,..Izuzetno su zanimljivi domaći sokovi od zove, smreke, ruže,ali i čajevi do domaćeg bilja. Ako ne želite espresso, možete popiti kafu, kavu ili kahvu i to iz  fildžana i sa rahatlokumom i šećerom u kocki. Specifičnost nekih gradova poput Sarajeva je takozvana "tucana kahva", kuhana od kafe koja je pretvorena u prah fizičkim mrvljenjem u za to posebno napravljenoj spravi od kamena.

 

 

 

bosanska kuhinja

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

50 savjeta za putovanja

03.03.2023 u 09:43

Putovanje je, načešće nešto lijepo, prelijepo i sjećate ga se godinama. No, ponekada, splet okolnosti, vaše lične neorga...

  • 0

Muzeji u Sarajevu

21.02.2023 u 11:10

U Sarajevu egzistira 20-ak muzeja sa bogatim postavkama različite tematike

  • 0

Javni prevoz u Sarajevu

25.05.2017 u 09:38

Karte za tramvaje, trolejbuse i autobuse moguće je kupiti u kioscima,gdje koštaju 1,60 KM, te u samom vozilu,gdje karta...

  • 0
loading ...