Pripremite se za zimu: Kako ishranom ojačati imunitet
15.11.2022 u 12:11
- Praktični savjeti
- 0
Dolazak jeseni je pravo vrijeme za jačanje imuniteta, a hladno vrijeme ne mora uvijek donijeti osjećaj slabosti ili prehladu. Ključ je na vrijeme unijeti promjene koje će ojačati vaš imunitet u svoju ishranu .
Kako kroz ishranu pojačati imunitet:
-Izaberite obroke koji se lako probavljaju
To uključuje svježe voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i lagane mliječne proizvode. Odaberite svježu, cjelovitu hranu koja se ne mijenja termičkom obradom.
Prehrambeni proizvodi koji se prerađuju, konzervirani su , zamrznuti ili pakirani, teže se probavljaju, stari su, obrađeni i često uključuju štetne sastojke kao što su konzervansi.
Organski uzgojene namirnice su najbolje jer ne samo da nemaju hemikalije, već sadrže i više minerala.
-Hrana koja povećava imunitet
Jabuke podupiru imunološki sistem jer sadrže antioksidante i netopljiva i topljiva vlakna koja čiste crijeva. Svi slatki, sočni plodovi (kao što su kruške, breskve, šljive, ananas) poboljšavaju imunitet. Sok od sjemena šipka i njegovo sjeme +su izvrsni pojačivači imuniteta i poboljšavaju probavu. Papaja nakon ručka poboljšava probavu i povećava imunitet.
Lisnato povrće kao što su kelj i špinat, kada su kuhani i začinjeni začinima za imunitet, veliki su pojačivači imuniteta. Pružaju željezo, kalcij i druge hranjive tvari uz istovremeno čišćenje crijeva. Brokula, kupus i cvjetača sadrže antioksidante, flavonoide i druge hranjive tvari za poboljšanje imuniteta.
Cjelovite žitarice kao što su quinoa i ječam imaju učinak na imunitet jer one pospješuju čišćenje, bogate su vlaknima i sadrže mnoge bitne hranjive tvari.
-Začini za jačanje imuniteta
Kuhajte hranu tako da ne remetite previše njeno prirodno stanje. Začini dodaju dobar okus i pospješuju probavu, uz to čine hranjive tvari dostupnijim tijelu.
Različiti začini imaju specifična svojstva pojačavanja imuniteta. Kurkuma ima učinak povećavanja imuniteta, jer detoksicira i pojačava „inteligenciju“ imunoloških stanica. Kumin i crni biber čiste kanale tako da hranjive tvari mogu dosegnuti dublje u tkivo.
-Ne prekuhavajte hranu
Hrana postaje probavljivija kada je kuhate. Ipak, nemojte je kuhati previše, jer to smanjuje uticaj namirnica na imunitet. Hrana mora biti mekana i lagana za žvakanje, ali ne gnjecava.
-Biljke koje liječe
Bilje, ako se pravilno kombinira i obrađuje, nudi koncentriranu moć prirode. Upotreba njihove moći može pomoći u jačanju vašeg imuniteta. Neke od tih biljaka su aloe vera, menta, kamilica, ruzmarin, lavanda...
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.