logo

[{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/10\/jesen.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/jedanaest.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/stecci-na-visocici-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/pocitelj-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/medjugorje-deset-tajni-r-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/arslanagica-most-u-trebinju-2.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/vranica-2112.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/prenj-2155.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/krvavac-11_1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/vrsnica-hajducka-vrata-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/zelengora-jugino-jezero-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/bjelasnica-3.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/3.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/jeze-1.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/krvavac-8.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/train-tracks-to-the-horizon-landscape.jpg"},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/panorama-scenics-photography.jpg"}]
[{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/olive-garden.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/olive-garden.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/olive-garden.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/vecera.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/vecera.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/vecera.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/festa.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/festa.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/festa.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/festa-2.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/festa-2.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/festa-2.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/np-kornati.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/np-kornati.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/np-kornati.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/boba-2.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/boba-2.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/boba-2.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/gastro-4.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/gastro-4.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/gastro-4.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/boba.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/boba.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/boba.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/krka-5.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/krka-5.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/krka-5.jpg","caption":""},{"img":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/gastronauti-zajedno.jpg","thumb":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/preview\/gastronauti-zajedno.jpg","full":"http:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/11\/source\/gastronauti-zajedno.jpg","caption":""}]

Gastronauti na srednjem Jadranu: Raj za dušu i tijelo

22.11.2017 u 20:13

  • 810
  • Putovanja

Piše: Mevlida Novalić ( info@bhputovanja.ba )

 

Početkom mjeseca novembra Klub Gastronaut iz Hrvatske je za svoje  članove  i novinare iz ove zemlje i regije organizirao  novo zanimljivo druženje. Organizatori, uz Gastronaute koje je predvodila članica Uprave prof.Karin Mimica, bili  su i Turistička zajednica  TisnoOpćina Tisno i hotel restoran Borovnik, a suorganizatori  TZ općine Murter-Kornati, Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Krka te restorani Boba, Fešta i Krka Belvedere .

 

OLIVE GARDEN

Kiša i ružno vrijeme pratilo nas je na ulasku u Šibenik i put prema Jadriji Olive Garden gdje je bilo i prvo naše odredište na putu za Tisno. Ljepotu ovog svojevrsnog vrta ništa, pa ni kiša, nije moglo pokvariti. Vinko Gulin, vlasnik, znao je da čovjek ,maslina i more idu zajedno bez obzira na vrijeme. Tako je  u svom  masliniku na djedovini, načinio savršen spoj- zasadio  je 1500 maslina, a dio maslinika uredio kao ekološko naselje s desetak luksuzno opremljenih bungalova. Tu je i privatna plaža uz more. A onda pukne pučina. Ljudska mašta i ruke zaista mogu svašta.

 

Uz morske specijalitete, domaće maslinovo ulje, masline, sireve i mediteransku  kuhinju te kupanje i sunčanje na privatnoj plaži, Jadrija Olive Garden rajski je vrt za one koji su opterećeni gradskom bukom, poslom i svakodnevnim stresom.

Za ekipu Gastronauta domaćini su pripremili ulje maslina sa začinskim biljem koje raste na ovom imanju, uz Dukatove sireve Sirela Pašnjak i Mali gorski , Plavac 2016 PZ Kuna te izvrsne likere od masline i ruže.

 

TISNO NIJE TIJESNO

 

Tisno povezuje kopno i otok Murter i idealna je baza za smještaj ukoliko želite da posjetite nacionalne parkove Kornati i Krka te park prirode Vransko jezero i naravno, ugostitelje iz okolice koji nose titulu Restauranta Croatica. U jednom kratkom periodu, nakon drugog svjetskog rata, ime Tisno "gramatičari" su promijeni u Tijesno. No,vratilo se njegovo izvorno ime.

Naš domaćin u Tisnom i dugogodišnji član Gastronauta  Dane Slamić, ove godine je, nakon preuređenja, pretvorio hotel Borovnik u hotel s četiri zvjezdice, a glavni chef restorana hotela postao je dugogodišnji Gastronaut Robert Marenjak, koji  je Gastronautima već bio domaćin u hotelu Navigare u Novigradu.

 

Svečana večera na temu "Grahorica i mora" u hotelu Borovnik počela je pjenušcem Slamić, a nastavljena sljedovima jela i izvrsnih vina: kremom od boba i inćuna / Čačin san – kupaža lokalnih sorti 2016, Slamić, kapesantom na podlozi od orza / Rose 2015, Slamić, fileom jadranske ribe na posteljici od leće / Plavina 2015, Sladić, brujetom od lignje jadranske ribe leće i orza / Lasin 2015, Sladić, raguom od sipe i boba / Babić 2013, Slamić, te desertom od kruške alla Borovnik uz vino Shiraz 2013, Slamić.

 

Sljedeći  dan otpočeo je posjetom Betinskom muzeju drvene brodogradnje .  Priča je to koja govori o vjekovnoj sprezi stanovnika ovoga otoka i mora, te o mukotrpnom životu kalafata i težaka u borbi za preživljavanje i očuvanje "prekomorskih" posjeda na Kornatima, jedinstvenom arhipelagu koji je do danas ostao u 90-postotnom privatnom vlasništvu stanovnika otoka Murtera.

Direktor TZ Tisno, Filip Henjak , u ovoj trodnevnoj studiji, vodio je našu ekipu kroz kulturne, prirodne i gastronautske rute i pokazao se kao sjajan domaćin i poznavalac ne samo turističke ponude ovog kraja,već i prošlog i sadašnjeg života njenih stanovnika.

 

FEŠTA NA ŽUTU

 

 Brodom Kornati - Telaščica krenuli smo na cjelodnevni izlet s ručkom u restoranu Fešta na Kornatima, otok Žut.  Tema je ovoga puta bila: " Kornatski krš i podmorje u modernoj gastronomiji" , uz vina PZ Svirča. Bio je to ručak s jedinstvenim menijem, počevši od predjela s paštetom od kozica, paštetom od sipe, tapenade ovogodišnjih maslina i svježim sirom sa suhom pomidorom i motarom. Slijedio je brudet hobotnice kuhan na sirutki, dimljeni rižoto od kornatske janjetine, jadranski škampi sa njokima od slanutka, lignje u prošeku i kadulji i za kraj savijača od mišancije i račića.  Glavni kuhar Zoran Jajac - Bizon, doajen murterske gastronomske scene govorio je o jelima, direktor PZ Svirče, Andrija Carić,  o vinima, a ugodnu atmosferu upotpunio je Mirko Mudronja, recitiranjem  svojih pjesama.

 

Priča njegovog sina, mladog ugostitelja Krešimira Mudronje,  vlasnika konobe Fešta, nikoga od nas nije ostavila ravdnodušnim. Odlučio je očuvati svoju djedovinu te je na obiteljskom imanju  prije 20-tak godina uredio konobu i pretvorio je u omiljeno mjesto nautičara i onih koji žele svoj mir i privatnost. Boravili su tu poznati iz svijeta sporta , umjetnosti,biznisa- svjetski i domaći jet- sett. Privatnost im je ovdje, naravno, zagarantirana.  

 

BOBA NA MURTERU

 

"Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca - delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe" u večernjim satima kreirao nam je šef Vjeko Bašić u restoranu Boba na Murteru . Bašić je započeo sa radom još 2007. godine , a sa svojim timom mladih i perspektivnih ljudi  je, u skladu sa tradicijom čuvanja namirnica, posložio naš večerašnji jelovnik. Piće dobrodošlice bilo je Cherry brandy, San Michele, Sladić, slijedio je  namaz od slanih srdela uz vino  Žlahtina ZWS 2016, a onda Carpaccio i tartar od tune uz  Chardonnay ZWS / 2016; trilja od kamena na saur  uz Maraština Premium 2015, Sladić; domaći taglialoni s butargom od šampjera  uz Pošip  de lux 2015, PZ Svirče; brudet od tramakane pasovine kuhan na trinogama uz Ivan Dolac 2010, PZ Svirče; kolač od rogača uz  Muškat Brutal reserva ZWS 2009. 

 

Posmatrali smo ovu uigranu ekipu dok je užurbano pripremala našu večeru. Posebno nas je dojmila priprema domaćih taglialona,  

 

NP KRKA - BISER PRIRODE

Energiju smo trošili narednog dana u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Krka. Kiša je učinila svoje, slapovi su bučniji i bogatiji, vode je na sve strane. Nikolina Šarić  naš je vodič kroz ovaj prirodni biser koji se proteže na 109 kvadratnih kilometara. Kaže nam da NP ima u prosjeku 10 hiljada posjetilaca dnevno, te da je ove godine postignut rekord od 17 hiljada u jednom danu. Da bi se obišao cijeli NP treba najmanje dva dana, preporučuje nam ona.  Svake godine se u NP otvaraju nove pješačke staze, cijelim tokom je plovan i organizuju se i vožnje brodovima. Najinteresantniji, najatraktivniji i najpoznatiji je Skradinski buk. Zastajemo na mostu u njegovoj blizini, fotografišemo , snimamo, uživamo . Srećemo turiste iz cijelog svijeta. Kažu da je proljeće i jesen  najbolje doba za posjetu Skradinskom buku. Visoka voda, moćna rijeka, prekrasni slapovi. Filip Henjak kaže da se, sada već tradicijski, u podnožju buka, u njegovom mirnom dijelu ovdje okupljaju i osvježavaju građani tokom Praznik rada.

 

Zanimljiv podatak je i da je ovdje, po patentu Nikole Tesle,  izgrađena i prva hidrocentrala na izmjeničnu struju u Evropi, a druga u svijetu. Puštena je u pogon samo dva dana  nakon one na Nijagari.

 

ODMORIŠTE ZA NEPCA

 Nakon šetnje čekaju nas nove delicije u odmorištu Krka uz autocestu kod Skradina, u restoranu Krka Belvedere, a na temu " Pivca i teletine pod pekom". Naši domaćini, vlasnik Ivan Kovilić i voditelj restorana Hrvoje Žaja, priredili su nam specijalitete kuće: kruh ispod peke s drniškim pršutom, pancetom i sirom; goveđi carppaccio  uz  Malvazija ZWS 2015 ; Pivac i teletina ispod peke sa pečenim krumpirom i kiselim kupusom  uz Plavac 2016, PZ Svirče , te čokoladna torta u kombinaciji sa Panacottom uz Plavac delux – 2010, PZ Svirče. Saznajemo, u natjecanjima i u konkurenciji najboljih europskih restorana na odmorištima redovito zauzima prvo ili drugo mjesto.

 

 

- Kad se vozimo po Dalmaciji možemo stati na peku, možemo stati na janjetinu, stati na spizu kvalitetnijeg i višeg ranga, možemo se prepustiti uživanju. Pozicija u kojoj se nalazi ovaj restoran je zaista jedinstvena- oni su na autocesti jedinstveni. Peka je duga tradicija ovoga kraja i svaka čast našim domaćinima što su uspjeli  spojiti domaći štih, tradiciju i ono što putniku treba - kazala je organizatorica ovog izuzetno zanimljivog putovanja, profesorica Karin Mimica.

 

 

Vina tokom  putovanja sponzorirali su PZ Svirče, Zdjelarević wine selection, Vina Sladić i Vina Slamić, a dio proizvoda za doručak te namirnice za pripremu iz svog asortimana gastronautima je darovao i Dukat. Osvježavali smo se uz njihove izvanredne napitke, smootie i caffelatte.

 

Klub Gastronauta započeo je s radom u decembru davne 1999. Kroz njega su vodeći hrvatski ugostitelji, stručnjaci u vinarstvu, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane, novinari i ostali stručnjaci čiji angažman doprinosi poboljšanju gastronomske kulture pokrenuli zajedničku ponudu gastronomskih okruglih stolova, predavanja, razmjena iskustava i informacija. Njihove rezultate predstavljaju ne samo stručnoj, nego i širokoj zainteresiranoj javnosti. 

 

 

 

 

 

 

Gastronaut Kornati Fešta

Možda vas zanima i ...

Skrivena blaga Londona

29.05.2017 u 14:26

Jeste li se ikad zapitali zašto ljudi toliko vole London? Ponekad je maglovit, prljav i potpuno neprivlačan, ali London...

  • 240
loading ...