logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/08\/bihac-novinari.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/08\/preview\/bihac-novinari.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/08\/source\/bihac-novinari.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1152,"height":768}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/08\/bihac.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/08\/preview\/bihac.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/08\/source\/bihac.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1152,"height":768}}]

U sklopu Inicijative „Odmori u BiH“ :Uspješno organizirano putovanje bh. novinara u Bihać

10.08.2020 u 22:21

  • Atrakcije BiH
  • 0

 U organizaciji Inicijative „Odmori u BiH“, koja ima za cilj pružiti „prvu pomoć“ turističkom sektoru Bosne i Hercegovine u izazovno vrijeme pandemije, organizovano je Putovanje upoznavanja (FAM Trip) bh. medija u Bihać i okolinu, sa ciljem da se veliki potencijal bihaćke regije približi bh. javnosti.

 Putovanje je organizovano uz pomoć Turističke zajednice Bihaća.

 Grupa od petnaestak novinara i snimatelja na put je krenula „Odmori u BiH“ autobusom ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

 Prva stanica za odmor, nakon oko tri sata vožnje, bila je Eko centar Konoba „Slapovi“, koja se nalazi na putu od centra Jajca ka Plivskim jezerima. A kako samo ime ovog Centra govori, njegova glavna atrakcija su opuštajući slapovi rijeke Plive, ali i odlična gastronomska ponuda u hladu rijeke i drveća.

 Naredno odmorište bilo je Seosko domaćinstvo „Čardaklije“, nedaleko od Bosanskog Petrovca, na 30 kilometara od Bihaća. Pored etno sela sa bogatstvom različitih sadržaja i njegovih ljubaznih domaćina, „Čardaklije“ su specifične i po ljubavi koju gaje prema Bosanskom brdskom konju, a prizori krda konja u slobodnoj igri predstavljaju idealnu anti-stres terapiju.

 Slijedila je posjeta Nacionalnom parku Una i Martin Brodu, gdje se nalazi spektakularni Milančetov buk, najveći vodopad na Uni, koji u prosjeku dostiže visinu od 63 metra.

 U Martin Brodu je i pravoslavni manastir Rmanj, izgrađen od unske sedre. Prvi put je podignut u 15. stoljeću, a danas predstavlja jednu od najbitnijih kulturno-historijskih atrakcija bihaćkog kraja.

 

 Prvi dan putovanja bh. medija u Bihać, u organizaciji Inicijative „Odmori u BiH“, završen je smještajem i večerom u turističkom kompleksu Natura Art. Ovaj kompleks, koji se nalazi u mjestu Lohovo, na ulazu u Nacionalni Park Una iz pravca Bihaća, u prelijepom prirodnom okruženju pruža brojne ugostiteljske sadržaje na vrlo visokom nivou.

 Drugog dana mediji su posjetili Japodske otoke, riječne ade u naselju Račić nadomak Bihaća, povezane drvenim mostićima, a koje gledane iz zraka daju jedinstvenu sliku „srca prirode“.

 Zbog svoje atraktivnosti, ali i činjenice da ne raspolažu velikim smještajnim kapacitetima, Japodski otoci su i u vrijeme pandemije prilično popunjeni.

 Istog dana novinari su posjetili i čuveni Štrabački buk, do kojeg se dolazi makadamskim putem kroz šumu, što predstavlja 14 kilometara dugu avanturu, nakon koje slijedi istinska nagrada – pogled na spektakularni 24 mietra visok vodopad na Uni.

 Uslijedio je ručak na brodici uz krstarenje Unom, u odličnom restoranu River Dock u naselju Ripač, potom posjeta Starom Gradu Sokolac, do kojeg je nedavno put asfaltiran, a koji se nalazi na brdu Debeljača, sa kojeg se pruža krasan pogled na Bihać i okolinu.

 Druge večeri putnici su bili smješteni u dizajniranom hotelu Emporium u centru Bihaća, u kojem su smještaj i ugostiteljske usluge na top nivou.  

 Na programu trećeg dana putovanja bio je obilazak Jotanovih otoka koji se nalaze u samom Bihaću, a gdje bi ove godine trebalo biti održano Svjetsko prvenstvu u fly fishingu (mušičarenju). 

 Potom je došla gradska tura po Bihaću, u sklopu koje su novinari obišli džamiju Fethiju, Kapetanovu kulu, Muzej prvog zasjedanja AVNOJ-a, gradsku otoku sa spomenikom „Djevojka sa Une“, Gradsku kafanu „Paviljon“, koja se nalazi pokraj ostataka prve mini hidrocentrale u BiH...

 Pauza za ručak organizirana je u restoranu Hotela „Kostelski buk“, sa odličnom ponudom hrane i smještaja uz magičnu Unu i njene slapove.

 „Odmori u BiH“ autobus potom je produžio ka čuvenom zamku Ostrožac, nacionalnom spomeniku BiH, u kojem se nalazi i park skulptura nastalih u sklopu Kolonije skulptora „Ostrožac“.

Put je dalje vodio prema pitoresknoj Bosanskoj Krupi, gdje je smještaj bio organizovan u turističkom kompleksu „Zlatna nit“ nadomak grada, koji svojim posjetiteljima nudi fantastičan odmor u prirodi sa brojnim sadržajima.

Nakon obilaska Zelenih otoka u samom centru Bosanske Krupe, večera je organizovana u odličnom restoranu „Amfora“.

Četvrtog dana putovanja uslijedio je povratak u Sarajevo, uz ručak uz krstarenje na Velikom plivskom jezeru pokraj predivnog Jajca, koje se nalazi otprilike na pola puta između Bihaća i Sarajeva.

Podsjećanja radi, u sklopu inicijative „Odmori u BiH“ pokrenuta je web platforma na adresi www.odmoriubih.ba, koja promovira bh. destinacije i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u Bosni i Hercegovini.

Podršku inicijativi Odmori u BiH odnedavno pruža i Evropska Unija u BiH, uz čiju pomoć će biti organizirana putovanja upoznavanja medija u još osam destinacija u BiH.

ODMORI NAJBOLJE, GDJE JE SRCU NAJLJEPŠE – ODMORI U BiH!

POGLEFAJTE VIDEO:

novinari odmori u bih bihać štrbački buk plivsko jetero

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Foto safari na bosanski način

11.09.2020 u 11:07

Ukoliko želite posjetiti i vidjeti konje na Kruzima, javite se udruženje Borova glava u Livnu i najavite posjetu, ako do...

  • 0
loading ...