logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/08\/banjaluka-tvrdjava-kastel.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/08\/preview\/banjaluka-tvrdjava-kastel.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/08\/source\/banjaluka-tvrdjava-kastel.JPG","caption":"","dimensions":{"width":2000,"height":1328}},{"video":"http:\/\/www.youtube.com\/watch?v=gAj8Lk4uM8c","thumb":"https:\/\/i.ytimg.com\/vi\/gAj8Lk4uM8c\/hqdefault.jpg","caption":"Banja Luka 4K","fit":"cover"}]

Upoznajte sve ljepote Banja Luke

02.03.2023 u 12:27

  • Atrakcije BiH
  • 0

Ovaj lijepi grad je okružen oblim zelenim brdima, a Vrbas ga dijeli na dva dijela. Ta divlja rijeka nedaleko od Banja Luke gubi svoju silovitost, vodopade i kaskade, i nastavlja da mirno teče ka gradu.

Banja Luka je administrativno središte Republike Srpske i drugi grad po veličini u Bosni i Hercegovini, a najveći u sjeverozapadnoj Bosni. Grad se povezao sa ostatkom svijeta kada je kroz njega prošla rimska trgovačka ruta koja je vodila od Salona ka Servitiumu. Da bi zaštitili ovu cestu (a i da bi uživali u ljekovitim vodama koje su otkrili na ovom području) Rimljani su ovdje izgradili tvrđavu, sa zidinama koje su opasale minijaturni gradić. Kada je propalo Rimsko carstvo, Slaveni su preuzeli grad. 

Banja Lukom dominiraju rijeka Vrbas i tvrđava Kastel koja je izgrađena na obali rijeke. Tvrđava je preživjela i zemljotrese i ratove i jedna je od najbolje sačuvanih u Bosni i Hercegovini. Neki dijelovi su nedirnuti i još uvijek su u upotrebi. 

Prvobitno to je bila mnogo manja rimska utvrda koju su ojačali Slaveni, a Turci proširili kada je Banja Luka postala grad iz kojega se Otomansko carstvo branilo od Austrougarske. Glavni park koji se nalazi u Karađorđevićevoj ulici zove se Park Mladena Stojanovića, ima veliku pješačku zonu, nekoliko teniskih terena, kafić i restoran. Park je prepun Banjalučana i odlično je mjesto za upoznavanje.
Umjetnička Galerija Republike Srpske (Trg Srpskih junaka 2; tel: 051 215 364; email: [email protected]) u kojoj su izloženi radovi poznatih srpskih slikara. U njihovim prostorima su česte i izložbe moderne umjetnosti. Ulaz je slobodan, a moguće je po dogovoru dobiti i vodiča koji govori engleski jezik.
Kulturni centar Banski Dvori (Trg srpskih vladara 2; tel: 051 300 686; e-mail: [email protected]) je smješten u prelijepoj zgradi sa parkom koja je izvorno služila kao guvernerova rezidencija. Centar organizuje predstave, koncerte, večeri poezije i ostale događaje, a raspored programa možete saznati kada dođete tamo.

OKO GRADA

Bočac je srednjovjekovni grad iz 15. stoljećasmješten na lijevoj obali rijeke Vrbas na pola puta između Jajca i Banja Luke. Bilo je nekoliko inicijativa da se stvore eko-centri kako bi se sačuvala ova prirodna ljepota. Sada se nalazi na listi nacionalnih spomenika vlade Republike Srpske. Ako ste raspoloženi za šetanje, cesta južno od Banja Luke će vas odvesti do tamo kroz kanjon Vrbasa.
Manastir Gomionica je jedan od najljepših primjera pravoslavnih manastira u sjevernoj Bosni. U sklopu manastira se nalazi i crkva čiji su temelji posvećeni Vavedenju Bogorodice, datira iz 1536. godine. Slično, ali ne tako intenzivnog stila kao u pravoslavnim manastirima na Karpatima u Rumuniji, sačuvano je nekoliko fresaka, te veliki broj vrijednih ikona i starih rukopisa. Možete vidjeti interesantnu kolekciju starih štampanih knjiga na ćirilici kao i dragocjene predmete koji se koriste prilikom liturgije.
Manastir Sv. Ilije, Krupa na Vrbasu, obnovljen je na temeljima crkve srednjovjekovne utvrde Greben koja se nalazi u kanjonu Vrbasa. Vjeruje se da je prvobitno crkva sagrađena unutar drevnog grada, što nije potvrđeno obzirom da je većina utvrde u ruševinama, a izvršeno je i vrlo malo arheoloških istraživanja. U 15. stoljeću brigu o manastiru ispod Greben grada je preuzela feudalna familija Vojsalić, nasljednici Hrvoja Vukšića Hrvatinića. Crkvu Sv. Ilije u Krupi na Vrbasu je ponovo izgradio Sava Kosmanović 1889. godine nakon pada Otomanske imperije.

Kolonija Trapista je u Banja Luci (Delibašino selo) osnovana 1869. godine, a sama crkva u sklopu manastira je izgrađena između 1874. i 1875. godine. Pored obrednih predmeta napravljenih u 19. i 20. stoljeću od plemenitih metala, manastirska kolekcija uključuje i dvije vrlo vrijedne slike: Raspeće i Sv. Filomena, obje su radovi venecijanskih majstora iz 16. stoljeća. Kao i u većini manastira i ovdje se nalazi kolekcija starih štampanih knjiga, u kojoj se između ostalog nalazi i zbirka poslanica Sv. Augustina, štampana 1493. godine u Bazelu. Manastir je nadaleko poznat po svom ukusnom bijelom siru kojeg monasi ovdje proizvode duže od jednog stoljeća.


Romanovići je mala drvena crkva koja se nalazi nedaleko od Gradiške, sjeverozapadno od Banja Luke. Sv. Nikoli su je posvetili stanovnici sela Romanovići smještenog na istočnim padinama planine Kozare, 20 km južno od Gradiške. Izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća i među posljednjim je preostalim drvenim pravoslavnim građevinama u zemlji.

Banja Luka ima mnogo dobrih i kvalitetnih restorana. Tradicionalna pita je vrlo jeftino jelo koje većina gostiju proba barem jednom tokom svog boravka. Najpopularniji i najbrojniji restorani u gradu su tradicionalni i talijanski. 

Tradicionalni restorani nude bosanska jela kao što su: sarma, begova čorba, teletina, dolma, sitni ćevap i pečena prasetina su samo neka od njih. Restoranska ponuda u gradu postaje sve raznovrsnija pa se u gradu mogu pronaći kineski, meksički, bečki te nekoliko veoma dobrih ribljih restorana. Domaća pastrmka je u njima uvijek dobar izbor. Usluga je obično veoma dobra i napojnice su normalna pojava, ali nisu obavezne. Večera će vas uključujući piće obično stajati negdje između 6 i 12 eura. Dok u buregdžinicama jelo košto između 1 i 3 eura. 

 

(www.bhtourism.ba)

banja luka turizam BANJA LUKA banja luka sta posjetiti

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Posjetite: Jajce

02.10.2023 u 14:57

Na ovom mjestu su se naselile i za njega tokom različitih vremenskih perioda borile mnoge civilizacije. Grad je često mi...

  • 0
loading ...