logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/08\/capture_2.PNG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/08\/preview\/capture_2.PNG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/08\/source\/capture_2.PNG","caption":"","dimensions":{"width":1146,"height":648}}]

Veliki interes za edukativne proslave rođendana u Zemaljskom muzeju BiH

05.08.2019 u 10:25

  • Atrakcije BiH
  • 0

Jedan od sadržaja koji nudi Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je proslava rođendana za djecu u muzeju, a interes za takvu vrstu događaja sve je veći.

- Proslave rođendana u muzeju, kao sadržaj koji nudimo, počele su u maju 2016. godine. S obzirom na zaista veliku zainteresovanost za ovaj program, nastavili smo ga do danas. Proslava rođendana u muzeju, osim jednosatne edukativne radionice, podrazumijeva i kasniji boravak i posluženje u muzeju. U zavisnosti od vremenskih prilika, pripreme se stolovi i stolice u Botaničkoj bašti ili u muzejskoj učionici, roditelji pripreme posluženje i tortu, te se druženje učesnika nastavi - kazao je Feni načelnik Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju BiH Samir Avdić.

Prema njegovim riječima, edukativnu radionicu "Potraga za blagom", koja je zapravo timsko istraživanje muzejskih izložbi u sva tri odjeljenja, prilikom kojeg koristeći istraživačke mape učesnici tragaju za odgovorima na pitanja koja se u mapama nalaze, počeli su razvijati ranije.

Provode to u saradnji sa izviđačkim odredom Igman 92, imajući u vidu sličan koncept učenja najmlađih izviđača, pčelica i poletaraca o orijentaciji u prirodi, koji podrazumijeva korištenje lozinki, šifrarnika, znakova i pitanja.

- Radionicu "Potraga za blagom" koristili smo više puta i za rad s odraslima, čak nekoliko puta i za team buildinge različitih firmi. Za te smo prilike svakako prilagodili težinu pitanja u posebno dizajniranim istraživačkim mapama - istakao je Avdić.

Broj učesnika ovog programa je ograničen na 15. U slučaju većeg broja učesnika, radi se u grupama, a koriste se mape u kojima je za svaku grupu redoslijed zadataka drugačiji.

- Ovaj program smo razvili u želji da kroz njega pokušamo privući i odgojiti novu muzejsku publiku. Dijete koje muzej zapamti po rođendanskoj proslavi i zajedničkom zabavnom istraživanju, sigurni smo naš je budući redovan posjetilac i kada odraste - mišljenja je Avdić.

Pored ovog programa, s obzirom na savremene muzeološke trendove i opredijeljenost za kreativni rad sa publikom, Avdić ističe da su razvili i druge edukativne programe, kao što su: Noć u muzeju, Noć istraživača, Priče iz izložbe, Mala škola muzeologije, Muzej u koferu, Arheolog i ja, U svijetu igre, Grnčarsko kolo, Čudesni svijet insekata i mnoge druge, prilagođene različitim afinitetima i uzrastima.

Kada je u pitanju posjeta Zemaljskom muzeju, Avdić naglašava da se ona povećava iz godine u godinu, odnosno da prepoznaje pozitivan trend.

- Naši najčešći posjetioci su djeca predškolskog i školskog uzrasta, te turisti za vrijeme ljetne turističke sezone. Kada su u pitanu turisti, iako ne vodimo posebnu evidenciju o porijeklu posjetioca, niti praktikujemo diferenciranu cijenu s obzirom na to, možda bih mogao procijeniti da su ove godine to u najvećoj mjeri posjetioci iz zemalja Arapskog poluotoka, zatim slijede posjetioci iz Kine, te bosanskohercegovačka dijaspora. Nakon što smo završili projekat "Hagada - bliže vama", povećan je i broj stranih turista iz cijelog svijeta, a posebno iz SAD, koji nas posjećuju prvenstveno u namjeri da vide Sarajevsku hagadu - kazao je.

Istakao je da ga najviše raduje kada prepozna djecu koja su učestvovala u njihovim edukativnim programima, a nakon toga se u muzej vraćaju sa svojim djedovima ili nenama, odnosno bakama.

- U narednom periodu možete očekivati nove izložbene postavke, na kojima trenutno radimo, Botanički vrt u sasvim novom ruhu nakon što završimo njegovu iluminaciju, te nove edukativne programe koje pripremamo za uvijek dobrodošle posjetioce našeg muzeja - najavio je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju BiH Samir Avdić.

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Pitomo, a opet i divlje i netaknuto

14.10.2020 u 10:25

S jedne strane, tamo prema Fojnici, greben je oštro odrezan i prilično nepristupačan, ali strana okrenuta prema jugu je...

  • 0
loading ...