logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc-0243_1.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mesi-19.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mevludin-mekic-priroda-lednica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-4-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/zelengora-font.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/aeroplanes-aircrafts-airplanes-47044.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja-55.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-5-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/03\/sff-20-aug-2014-12.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/03\/preview\/sff-20-aug-2014-12.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/03\/source\/sff-20-aug-2014-12.jpg","caption":""}]

Festivali u Bosni i Hercegovini

06.03.2018 u 09:46

  • 607
  • Atrakcije

Ljudi u Bosni i Hercegovini stalno prave razloge za slavlje, festivale i obilježavanja tradicije tokom cijele godine. Sarajevo je veoma poznato po svojoj bogatoj lepezi kulturnih festivala – prikazujući avangardne filmove, najnovije jazz melodije, kao i alternativne pozorišne izvedbe. 

Sarajevo Fashion Week (Novembar)

Sarajevska sedmica mode je sve ono što se i očekuje od međunarodne sedmice mode. Dodatno tu su još i domaće prezentacije, kao kad glumci i pjevači nose revije bosanskohercegovačkih kreatora, te noć kada se najbolje obučenim javnim osobama uručuju nagrade za njihov stil.

 

 

 


Sarajevska zima (Februar/Mart)

Najduži sarajevski festival, koji traje dva mjeseca i svaki dan ima bar po jedan događaj a uključeno je više grana umjetnosti. Tu su sve vrste muzike, plesa, i teatra naravno, ali i organizovna posjete muzejima i šetnje gradom.

 

 

 


Kids festival (Juni)

Kid’s Festival - najveći nezavisni dječiji događaj u jugoistočnoj Evropi – je postao tradicionalni događaj kojem se raduju sva djeca u Bosni i Hercegovini. Kids festival je jedinstvena kombinacija obrazovanja i zabave. To je dječja sedmica sa izborom od preko 20 aktivnosti i filmova dnevno: kreativnih umjetničkih i pedagoških radionica, međunarodnih kioska, performansi, magic shows-a, žonglera, plesača, itd. Glavni show prezentira širok i popularan spektar animiranih i igranih filmova za mlade.

 

 


Kozarački etno/festival izvorne pjesme (Juni - Juli)

Kozarački etno, kroz dva dana trajanja, prikazuje kozaračkog etno čovjeka, kako se nekada živjelo na planini Kozari i Potkozarju, običaje iz prošlosti koji za posjetioce i turiste predstavljaju pravu atrakciju. Dođite na manifestaciju u Piskavici da upoznate kozaračkog čovjeka i uživate u pjesmi, muzici i domaćoj kuhinji.

 

 


Međunarodni festival folklora (Juli)

Kako se odvija u drugoj polovici jula, preklapa se sa Baščaršijskim noćima. Tokom te jedne sedmice iz cijeloga svijeta dolaze folklorne trupe kako bi nastupale u Sarajevu.

 

 

 


Ljeto na Vrbasu (Juli)

Tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” se održava u drugoj polovini jula ispod zidina tvrđave Kastel. U programu učestvuju književnici, glumci, kulturno-umjetnička društva, umjetnici, a u atraktivnom sportskom programu na rijeci Vrbas organizuju se trka dajak i kajak čamaca, rafting regata, skokovi sa gradskog mosta, preplivavanje Vrbasa, skokovi padobranaca, promocija aktivnosti sportskih klubova, kotlićijada i dr.

 

 


Sarajevo Film Festival (Juli - August)

SFF je postao najprestižniji festival u Bosni i Hercegovini. Za razliku od nedodirljivog sjaja Kanskog ili Venecijanskog festivala, ovaj događaj je odlična prilika da se pomiješate i družite sa domaćim i stranim zvijezdama. Osim dešavanja na crvenom tepihu, ”panorama" i regionalni programi su domaćini najboljim dokumentarcima i definitivno su prilika da se upoznate sa najboljim filmašima jugoistočne Evrope.

 

 


Baščaršijske Noći (Juli)

U ljetnim mjesecima, sarajevski stari dio grada je najljepše mjesto za posjetiti, a tokom jula je još zanimljivije. U ovom mjesecu "Baščaršijske noći" nude raznovrsne programe, folklora, opere, baleta, rock-a, ljubavnih pjesama i poezije. Tu su i izložbe i dječji programi. Za sva dešavanja ulaz je slobodan.

 

 


Ljetne igre Banja Luka (Avgust)

Za vrijeme banjalučkih Ljetnih igara, koje se tradicionalno održavaju u zamku “Kastel” u avgustu, možete prisustvovati raznim koncertima etno i rock muzike, pozorišnim predstavama i poetskim večerima koji oživljavaju Kastel za vrijeme ljeta. Mnogi umjetnici, bendovi, glumci, pjevači i drugi iz ne samo Bosne i Hercegovine već i susjednih zemalja dolaze u Banja Luku da ova dva mjeseca učine interesantim.

 

 


Evropski književni susreti (Septembar)

(samo na lokalnim jezicima i francuskom). Godišnji skup koji ima teme kao "Naša Evropa" ili "Budućnost knjige u Evropi", na kojem učesnici široko diskutuju o temi. Reporteri, reditelji, pisci, pjesnici, glumci, filozofi, i prevodioci iz cijele Evrope se okupljaju kako bi sedam dana razgovarali i razmjenjivali svoja iskustva i ideje.

 

 


Teatar Fest (Septembar)

Ovaj festival prikazuje eksperimentalne projekte, istražuje "režiju, izvođenje, govor, pokret, kostime, muziku i ostale elementa teatarskog izraza" te prezentira projekte "koji istražuju nove prostore, vizije i medije".

 

 

 


MESS (Oktobar)

MESS znači "male eksperimentalne scene". Ovo je teatarski festival sa stoljetnom historijom. Vrši se selekcija gostujućih teatara i modernih plesnih grupa iz cijele Evrope. Djela se izvode na originalnom jeziku gostujućeg teatra, a ponekad se prijevod projektira iznad pozornice.

 

 

 


Jazz Festival (Novembar)

Ovo je relativno mlad festival koji je počeo 1997. godine. Festival je postao veoma popularan. Traje sedam dana i ne samo da možete slušati najbolji svjetski jazz, nego su tu i gostovanja umjetnika koji pripadaju novijim pravcima, a možete ih vidjeti na nekoliko mjesta u gradu u kasnim noćnim terminima. Ukoliko volite jazz, onda je jazzfest upravo za vas.

 

 

 

 

( bhtourism.ba )

Možda vas zanima i ...

loading ...