logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/10\/l-39118158b237b8d47e5584f207481c43.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/10\/preview\/l-39118158b237b8d47e5584f207481c43.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/10\/source\/l-39118158b237b8d47e5584f207481c43.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":528}}]

Ambasador Al Ahmadi: 'Vizija 2030' jača položaj saudijskih gradova na rang listi najboljih u svijetu

24.10.2022 u 07:20

  • Ekologija
  • 0

„Vizija 2030,“ prijestolonasljednika Kraljevine Saudijske Arabije, princa Muhammeda bin Selmana bin Abdulaziza Al Sauda, jača položaj saudijskih gradova na rang listi najboljih svjetskih gradova. Dio te Vizije je ublažavanje mjera za dolazak stranih turista, jačanje položaja Kraljevine kao globalne turističke destinacije.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Osamah Dakhel Al Ahmadi, je u razgovoru za Fenu pojasnio najveći svjetski projekt “Vizija 2030” koji je predstavio prijestolonasljednik Muhamed Bin Selman, ministar vanjskih poslova KSA.

- “Vizija 2030”, za budućnost Kraljevine Saudijske Arabije, uz podršku i sponzorstvo sluge Dva sveta harema kralja Selmana bin Abdulaziza Al Sauda, je strateški projekt koji ima za cilj procvat ekonomije (ekonomski razvoj i diversifikacija, povećanje stope zaposlenosti), živo društvo (jačanje islamskih vrijednosti i nacionalnog identiteta, omogućavanje punog i zdravog života) i ambiciozna domovina (jačanje efikasnosti Vlade, omogućavanje društvene odgovrnosti) – kazao je Al Ahmadi.

Ta tri temeljna principa projekta će biti implementirana kroz 11 programa, kao što je program razvoja ljudskih kapaciteta, unapređenja nacionalne industrije i logističkih usluga, privatizacija; fond javnih investicija; program nacionalne transformacije; program usluga gostima Milostivog (hodočasnicima), unapređenja finansijskog sektora, tranzicija zdravstvenog sektora, stambeni program; program finansijske održivosti i program kvalitete života.

S obzirom da je smanjivanje zavisnosti od nafte jedan od strateških okvira te "Vizije 2030", ona će biti realizirana putem diversifikacije privrede, podrške lokalnom sadržaju i unapređenja inovativnih prilika za budućnost kroz stvaranje ambijenta privlačnog za lokalne i strane investicije, pored investicija koje dolaze iz Fonda za javne investicije u novim i obećavajućim sektorima.

- Rečeno jezikom brojeva: povećan je procenat izvoza nenaftnih proizvoda sa 16 posto na najmanje 50 posto od ukupnog nenaftnog bruto domaćeg proizvoda, povećan je doprinos privatnog sektora BDP-u od 40 posto do 65 posto te je povećan procenat direktnih stranih ulaganja u BDP-u od 3,8 posto do 5,7 posto što je globalni prosjek – istakao je Al Ahmadi.

Dio te Vizije, dodao je, je ublažavanje mjera za dolazak stranih turista, ali i arheologa koji žele obići i izučavati ogromna arheološka iskopavanja. To će unaprijediti kvalitet života pojedinca i porodice putem pripremanja nužnog ambijenta za kreiranje novih opcija koje će osnažiti učešće građana, rezidenata i posjetilaca u kulturnim, zabavnim, sportskim i turističkim aktivnostima i drugim odgovarajućim tokovima koji doprinose jačanju kvalitete života, stvaranju novih radnih mjesta, diversifikaciji ekonomskih aktivnosti, jačanju položaja saudijskih gradova na rang listi najboljih svjetskih gradova.

Program je također posvetio posebnu pažnju razvoju odsjeka turizma u Kraljevini i unapređenju jačanja položaja Kraljevine kao globalne turističke destinacije. Shodno tome, ostvarena su značajna dostignuća poput pokretanja turističke vize, povećanja broja lokaliteta historijskog naslijeđa uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Na pitanje da li KSA planira napraviti određene turističke zone ili će cijela država biti otvorena za turiste, te kakvi su smještajni kapaciteti i da li se radi na njihovom proširenju, ambasador je kazao da su svi gradovi Kraljevine otvoreni za turiste, ali su po samoj prirodi stvari Časna Mekka i Svijetla Medina za posjetioce koji obavljaju umru i hadž.

U sektoru Programa kvalitete života, prijestolonasljednik je objavio projekt odvažnog sna „Neom.“ To je početak promjene koja će utjeloviti budućnost inovacija u poslovanju, egzistenciji i održivosti. „Neom“ predstavlja jedan od najvećih projekata Fonda javnih investicija, i projekt će pod okriljem „Vizije 2030“ realizovati tri glavna cilja koja se ogledaju u ostvarenju izvanrednog života, naprednog poslovnog okruženja i ponovnog osmišljavanja koncepta održivosti.

Također mnogi gradovi svjedoče razvojnim projektima poput: „Zeleni Rijad,“ „Kapija ed-Dirijjeh (Al-Diriyah)“ koji nas upoznaje sa autentičnom historijom i kulturom Kraljevine Saudijske Arabije kroz period više od 300 godina, a koja je renovirana kako bi bila kulturna prijestolnica Kraljevine. Tu su još i projekti „El-Kiddije (Al-Qiddiya),“ zatim unapređenje grada „El-'Ula (Al-Ula)“ i Parka kralja Selmana u Rijadu.

- Nedavno je princ Muhammed bin Selman bin Adbulaziz, prijestolonasljednik i predsjedavajući Vijeća ministara, objavio otvaranje kompanije „Saudi Downtown Company“ koja ima za cilj osnivanje i izgradnju urbanih centara i mnogobrojnih raznolikih destinacija u svim dijelovima Kraljevine – istakao je ambasador.

Pored toga, dodao je, prijestolonasljednik, princ Muhammed bin Selman, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora grada „Neom“-a je 25. jula 2022. godine objavio dizajn grada „The Line“ koji je usredsređen na čovjeka i predstavlja vodeći globalni model koji će ostvariti održivost i idealan život u harmoniji s prirodom.

- Grad je jedinstven po tome što nema ulica i automobila, stoga nema ni emisije ugljika jer će grad biti u potpunosti snabdijeven obnovljivom energijom 100 posto, isto tako 95 posto površine „Neom“-a će biti zaštićena priroda koja neće biti dirana – naveo je Al Ahmadi.

Sredstva transporta i infrastruktura će biti dizajnirana da bude na usluzi čovjeku a ne obratno kao što se dešava u tradicionalnim gradovima. Površina grada „The Line“ iznosi 255 metara u širinu, 170 km u duljinu i 500 metara u visinu iznad površine mora.

To će biti dom za 9 miliona ljudi, a unutar grada će se graditi samo na površini od 34 km2. Idealna klima će tokom cijele godine osiguravati uživanje u prirodnom okruženju kao i pristup svim sadržajima za samo 5 minuta hodanja.

Pored toga grad će imati integrisani sistem transporta brzim vozovima koji će stizati između dvije najudaljenije tačke u gradu u periodu koji neće prelaziti 20 minuta. Kao što sam to i ranije spomenuo privlačenje stranih investicija se ubraja u ciljeve Vizije 2030.

Kraljevina postaje vodeća arapska država koja radi na promociji zelenih gradova, gradova bez vozila na fosilna goriva, te u segmentu očuvanja planete Zemlje od klimatskih promjena i emisije ugljika, princ Muhammed bin Selman objavio je dvije inicijative „Zeleni Bliski Istok“ i „Zelena Saudija.“

Inicijativa „Zeleni Bliski Istok“ podržava operacije koordinacije napora između Kraljevine i njenih regionalnih i međunarodnih partnera na transferu znanja i razmjeni iskustava što će uveliko doprinijeti smanjenju globalne emisije ugljika.

Tu je i realizacija najvećeg programa pošumljavanja u svijetu, a cilj je da se emisija ugljika umanji za više od 10 posto od globalnih doprinosa kroz nekoliko drugih inicijativa koje će sadrže smanjenje emisije ugljika koja proizlazi iz proizvodnje nafte u reginu za više od 60 posto, kao i sadnja 50 milijardi stabala u svim područjima Bliskog Istoka od kojih je 10 milijadi stabala u Kraljevini što iznosi 5 posto od globalnog cilja pošumljavanja.

Inicijativa „Zelena Saudija“ podrazumijeva oslanjanje Kraljevine na čistu energiju, da se umanji emisija ugljika i zaštiti okoliš u skladu s “Vizijom 2030” u sklopu čijih ciljeva je i poboljšanje kvalitete života i zaštita budućih generacija.

- Inicijativa ima za cilj postizanje nulte neutralnosti emisije štetnih gasova do početka 2060. godine i smanjenje emisije ugljika za više od 278 tona godišnje do početka 2030. godine te povećanja proizvodnje električne energije u Kraljevini iz obnovljivih izvora energije za oko 50 posto do početka 2030. godine – pojasnio je.

Također, doprinijet će smanjenju emisije plina metana za 30 posto na globalnom nivou u okviru globalnog zavjeta o metanu s početkom 2030. godine. Tu je i sadnja 450 miliona stabala i sanacija 8 miliona hektara degradiranog poljoprivrednog zemljišta, povećanje procenta rezervata na više od 30 posto od ukupne površine Kraljevine, zaštita kopnenog, priobalnog i morskog okruženja.

- Prijestolonasljednik je objavio prvi paket koji sadrži više od 60 programa i projekata koji imaju za cilj da doprinesu u realizaciji ukupnih ciljeva Inicijative „Zelena Saudija.“ Vrijednost investicija ovoga paketa prelazi iznos od 700 milijardi saudijskih rijala – naveo je Al Ahmadi.

Mnogi mladi i mladi bračni parovi dolaze kao turisti u BiH, a na pitanje kako još više zbližiti narode dviju država, ambasador kaže da se Bosna i Hercegovina odlikuje zapanjujućom prirodom i divnom klimom gdje možete sasvim jasno vidjeti i iskusiti četiri godišnja doba, pored jedne druge glavne odlike a to je priroda njenog naroda i gostoprimstvo.

- Posljednjih godina Bosna i Hercegovina je postala među prvim turističkim destinacijama za saudijske građane različitih životnih dobi. Tu su također i turisti iz Bosne i Hercegovine koji idu u Kraljevinu kako bi obavili umru, a i radi turizma. Nema nikakve sumnje da će to zbližiti dva naroda i doprinijeti razmjeni znanja o kulturi obje države – zaključio je ambasador Al Ahmadi.

KSA AMBASADOR AL AHMADI

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...