logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc-0243_1.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mesi-19.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mevludin-mekic-priroda-lednica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-4-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/zelengora-font.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/aeroplanes-aircrafts-airplanes-47044.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja-55.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/12\/cincar-2018-001-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/04\/ekologija.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/04\/preview\/ekologija.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/04\/source\/ekologija.jpg","caption":""}]

BiH dio novog prekograničnog projekta za "zelenu ekonomiju"

02.04.2018 u 11:00

  • 279
  • Ekologija
  • 0

 

Fondacija za razvoj sjeverne Crne Gore započela je realizaciju projekta "GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)" koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, BiH, Srbije, Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i predstavljanje zelene ekonomije.

Piše: Alma Zukanović

Koordinatorica za komunikaciju Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla Alma Tihić istakla je za Fenu da se projekt realizira u partnerstvu sa organizacijama Centar za razvoj i podršku Tuzla iz BiH, SMART Kolektiv iz Srbije, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

- Razvoj modernog društva zasniva se na zelenoj ekonomiji. Ekološka svijest predstavlja neophodnu osnovu daljeg, održivog razvoja zaštite životne sredine - kazala je Tihić.

Također je naglasila da je zaštita i unapređenje čovjekove sredine značajan globalni problem savremenog društva.

Tihić smatra da rješavanje tog problema inicira, između ostalog, i pronalazak načina za racionalno i kompleksno korištenje prirodnih resursa, te načina za vođenje aktivne demografske politike i razvijanje i unapređenje međunarodne saradnje u oblasti naučnih istraživanja.

- Novi odnos prema životnoj sredini, kao i preobražaj duha savremene sfere rada postaje imperativ. Koncepcija održivog razvoja nudi mogućnost harmoničnog razvoja - kazala je.

Glavne aktivnosti za trogodišnji projekt „Zelena ekonomija za razvoj regiona“, pojasnila je Tihić, podrazumijevaju treninge za predstavnike organizacija civilnog društva o zelenoj ekonomiji, javnog zastupanja i lobiranja, učešće u donošenju odluka, praćenje javnih politika, upravljanje projektnim ciklusom, informiranje o primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom poduzetništvu kroz studijsku posjetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodjelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije o temi zelene ekonomije i zelenog poduzetništva te izradu studije o mogućnostima razvoja zelene ekonomije u ciljnom regionu.

Da bi se u Bosni i Hercegovini posvetilo više pažnje zaštiti okoliša, Tihić kaže da je pored sistemskog rješenja ekoloških problema, kroz usvajanje ključne legislative koja uređuje ovu oblast, neophodno raditi i sa građanima kroz razne akcije i kampanje.

CRP u tom domenu, dodala je, radi niz aktivnosti sa građanima u BiH, preko organiziranja edukativnih „Večeri sa građanima, javnih i uličnih kampanja, do aktivnosti poput "Šampioni zaštite prirode".

- Enormno zagađenje okoliša koje je posebno naglašeno u zimskim mjesecima, alarm je za sve nas da usmjerimo svoje djelovanje u svrhu zaštite okoliša jer zagađenje je globalni a ne lokalni problem - zaključila je Tihić za Fenu.

Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.

zelena ekonomija

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...