logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/07\/undp.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/07\/preview\/undp.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/07\/undp.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Edukacije o načinima borbe protiv klimatskih promjena i obavezama na tom planu

21.07.2021 u 12:13

  • Ekologija
  • 0

Održavanjem drugog modula Akademije klimatskih promjena na kojoj su učestvovali mladi aktivisti političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, nevladinih organizacija i medija, realizovan je segment edukativnih aktivnosti Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta koji finansira Zeleni klimatski fond (GCF).

 - Za mene je izuzetno korisno bilo, a vjerujem i za druge zastupnice i zastupnike, dobiti informacije o tome gdje je Bosna i Hercegovina pozicionirana kada su u pitanju do sada prihvaćene obaveze, kao i postojeći planovi za usvajanje drugih strateških dokumenata koji su u vezi sa borbom protiv klimatskih promjena - istakao je Jasmin Emrić, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH i učesnik spomenutog modula.

Dodao je da informacije do kojih se došlo na Akademiji klimatskih promjena pomažu u praćenju i daljnjem izvršavanju preuzetih obaveza i postizanju zadanih ciljeva. 

Učesnici Akademije su imali priliku dobiti ključna saznanja o klimatskim promjenama,  njihovom utjecaju na ekonomiju, poljoprivredu, vodoprivredu, ljudsko zdravlje i druge ranjive sektore, sa posebnim akcentom na prilagođavanje klimatskim uticajima kojima je BiH u zadnjim dekadama posebno izložena.

Akcenat je dat i pitanjima međunarodnih obaveza u okviru konvencija i sporazuma koje je BiH preuzela u borbi protiv klimatskih promjena na globalnom planu.

- Problemi koji nam se nekad čine jako daleki i apstraktni, poput klimatskih promjena, itekako se odražavaju na živote svih nas. Međutim, značajno je i to da iako čovjek svojim djelovanjem najviše izaziva klimatske promjene, čovjek je ujedno taj koji najviše može učiniti da se smanje negativni učinci tih promjena - navodi, između ostalog, Anja Grubačić, mlada politička aktivistkinja.

Rukovodilac UNDP Sektora za energiju i okoliš Raduška Cupać ističe da UNDP kroz različite edukativne aktivnosti nastoji podići svijest o važnosti pitanja klimatskih promjena, te pristupa donosiocima odluka na svim nivoima vlasti, kako bi dobili direktna saznanja i činjenice, što je ključno za realizaciju mjera ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama .

Izabrani zvaničnici, ali i mladi učesnici Akademije, saglasni su da negativne posljedice koje su izazvane klimatskom krizom nalažu sistematski pristup, kao i edukaciju svih aktera društva i postizanje društvenog konsenzusa o tome kako smanjiti njene katastrofalne efekte.

Kako je konstatovano, klimatske promjene su problem svih te je neophodan zajednički rad.

Akademija klimatskih promjena dio je projekta “Unapređenje procesa Plana prilagođavanja na klimatske promjene (NAP) za srednjoročno planiranje ulaganja u sektore osjetljive na klimatske promjene u Bosni i Hercegovini“, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, te entitetskim ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U prvom modulu su učestvovali zvaničnici iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta FBiH, Narodne skupštine RS i Skupštine Brčko distrikta BiH, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

 

Edukacija UNDP U BIH  KLIMATSKE PROMJENE

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...