logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/03\/fna-97067.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/03\/preview\/fna-97067.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/03\/source\/fna-97067.jpg","caption":""}]

Eksperti iz oblasti upravljanja prirodnim nesrećama na specalizaciji u Japanu

18.03.2019 u 08:31

 • 719
 • Ekologija
 • 1

Tokom 2014. godine Bosnu i Hercegovinu zahvatilo je veliko nevrijeme koje je uzrokovalo nastanak velikih poplava i klizišta. Pomoć je stizala sa svih strana u vidu spasilačkih timova i potrepština za stradalo stanovništvo. Tada je u Briselu održana donatorska konferencija te je ovom prilikom prikupljeno 1,8 milijardi eura za pomoć Bosni i Hercegovini.

Piše: Adriana Domazet

Kako je za Fenu kazao doc.dr.sc.Toni Nikolić iz Federalnog zavoda za geologiju i tada je Japan „reagirao prvi“ i donirao pet miliona eura za pomoć Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ovim povodom, tokom 2015. godine na inicijativu članova JICA Alumni BIH, organizirana je radionica na temu: “Poplave i klizišta u Bosni I Hercegovini, prevencija, pripravnost i intervencija” sa moderatorima dr. Samir Huseinbašić i dr. Toni Nikolić.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) je razvojna agencija Vlade Japana koja je u BiH prisutna od 1996. godine, i koja brojnim projektima učestvuje u naporima da se poboljša kvalitet života ljudi u Bosni i Hercegovini. Ključna misija JICA Alumni BiH udruženja je izgradnja kapaciteta kroz širenje znanja stečenog na kursevima u Japanu.

- To ostvarujemo kroz održavanje seminara i radionica iz raznih područja, slijedeći dugoročne potrebe društva u cjelini kao i trenutne potrebe proizašle iz vanrednih stiuacija – pojasnio je Nikolić.

Ideja o pomoći japanskih eksperata u obuci i edukaciji kadrova u domenu upravljanja prirodnim nesrećama imala je pun podršku tadašnjeg ambasadora Japana u BiH Kazuya Ogawe.

Nakon mnogobrojnih sastanaka kolega iz Ministarstva sigurnosti BIH i nadležnih entitetskih agencija u domenu spašavanja sa japanskim stručnjacima došlo je do realizacije projekta.

U periodu od 15 dana tokom februara i marta 2019. godine šest eksperata iz Federalnog zavoda za geologiju, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, boravili su u Tokiju i Kobeu, zajedno sa kolegama iz Republike Srbije.

- Tokom posjete Tokiju imali smo priliku posjetiti Japanske meteorološke agencije koja prati i uzbunjuje na opasnosti u oblasti hidrometorologije, seizmologije,vulkanologije i poplave, uz popratna predavanja u oblasti osmatranja, obavještavanja i alarmiranja u slučaju nesreća. Studijska grupa pojetila je u Kobeu i Centar za obuku službi za zaštitu i spašavanje iz ruševina, sa simulatorima zemljotresa, kao i spašavanja iz zgrada i auta u situacijama poplave – kazao je Nikolić.

Naglašava da je posjeta bila korisna, a u sklopu projekta, koji bi trebao biti realiziran uz pomoć japanskih stručnjaka, se u narednoj fazi bi se išlo na primjenu na terenu, od izrade karti opasnosti (klizišta, poplava, zemljotresa) i prevencije u smislu sanacije nestabilnih kosina, izrada nasipa, obaloutvrda u visokorizičnim zonama do usavršavanja sistema ranog alarmiranja od poplava i nepogoda, te efikasnijeg rada službi koje rade na informiranju i interventnim mjerama na terenu.

 - Japan je zemlja koja je izložena visokim rizicima od prirodnih nepogoda (cunami, zemljotres, poplave, klizišta) te su morali razviti efikasne sisteme prevencije, ranog upozoravanja (mobilnim mrežama, tv, edukacija u školama, samoorganizacija stanovništva u volonterskim grupama..) te se ta iskustva mogu i trebaju primijeniti u našoj zemlji. A to su službe geoloških zavoda, agencija za vode, hidrometeoroloških zavoda, Ministarstva sigurnosti, civilne zaštite, lokalne zajednice, obrazovnih ustanova, kako bi narednu nepogodu dočekali spremniji i sa što manje gubitaka. Za nepogodu se priprema kada je nema, a ne kad počnu problemi. Nažalost, 2014 godina je dokazala da nismo bili spremni za vanredne okolnosti koje su se desile – istakao je Nikolić.

Grad Kobe je 17.januara 1995. godine pogođen zemljotresom katastrofalnih razmjera.

 - Grad je od tada u potpunosti oporavljen i renoviran, a stanovništvo i gradske službe za spašavanje usvojile nove i inovativne metode u spašavanju u katastrofama. Gradska uprava sačuvala je snimke, uzorke i fotografije iz tog perioda, da se nikad ne zaboravi i da se na osnovu grešaka u sistemu koje su tada utvrđene kompletan sistem spašavanja unaprijedi –pojašnjava Nikolić.

Kako je naglasio da su, uz svestranu pomoć JICA i japanske vlade, prilikom boravka u Japanu dobili brojne  informacije o novim metodama u cilju prevencije, intervencije i alarmiranja u pogledu upravljanja u katastrofama prirodnog porijekla, te u narednom periodu planiraju u BiH uz pomoć japanskih stručnjaka implementirati dobivena saznanja.

U nastavku projekta sa Japanom, ekipa seizmologa i hidrometeorologa trebala bi  imati  trening u maju.

specijalizacija japan

Komentara: 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

 • Vule

  Vule

  07.04.2019 u 19:34

  Sve pohvale za tekst i sprovedene aktivnosti!! Bravo! Pisite sto vise o ovakvim stvarima i ovakvim vrednim ljudima koji doprinose svom drustvu. O ovim stvarima je potrebno siriti svest medju narodom...

  Komentar je sakriven. Prikaži komentar?

 • Svi komentari

Možda vas zanima i ...

loading ...