logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/fuad-cibukcic-nakon-potpisivanja-memoranduma-sa-pavelom-frelichom.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/preview\/fuad-cibukcic-nakon-potpisivanja-memoranduma-sa-pavelom-frelichom.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/fuad-cibukcic-nakon-potpisivanja-memoranduma-sa-pavelom-frelichom.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Fonda za zaštitu okoliša FBiH - Potpisan Memorandum o razumijevanju sa CzDA

03.10.2019 u 11:04

  • Ekologija
  • 0

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić i direktor Češke razvojne agencije (CzDA) Pavel Frelich potpisali su u Pragu Memorandum o razumijevanju i saradnji Fonda i te agencije.  

- Potpisivanjem Memoranduma s predstavnicima Češke razvojne agencije, otvorili smo novi pravac u načinu djelovanja Fonda kada su u pitanju poticanje, razvoj i implementacija projekata i to s posebnim fokusom na bilateralnu i multilateralnu saradnju, te mogućnosti učešća Fonda u međunarodnim programima.

Naime, za razliku od dosadašnjeg načina finansiranja projekata sa već poznatim procedurama, ulazimo u fazu kada ćemo, u saradnji s međunarodnim partnerima, raditi na prepoznavanju potreba i prioritetnih aktivnosti od obostranog interesa, identificirati i usaglašavati potencijalne projekte, te u saradnji s ostalim partnerima doprinijeti njihovoj uspješnoj realizaciji. 

Sada očekujemo konkretnije korake i intenziviranje saradnje dviju institucija, što će, vjerujem, značajno doprinijeti promoviranju mogućnosti ulaganja finansijskih sredstava Češke vlade u projekte zaštite okoliša i energijske efikasnosti u BiH, u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša FBiH - rekao je Čibukčić povodom potpisivanja dokumenta.

Memorandum uređuje okvir za razvoj saradnje Fonda i CzDA, kao i uvjete zajedničkog djelovanja u smislu rješavanja problema okoliša, te sufinansiranje projekata na području FBiH.

U skladu sa smjernicama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, zadaci BiH u procesu provedbe Acquis Communautaire na okoliš, uključuju razvoj saradnje na polju zaštite okoliša kao i jačanje administrativnih kapaciteta i procedura u cilju osiguravanja strateškog planiranja za rješavanje problema zaštite okoliša, koordinacije između relevantnih aktera svih nivoa vlasti i usklađenosti zakona BiH sa acquisem EU.

U skladu s tim, obaveza Fonda je da sarađuje s međunarodnim partnerima, i da zajednički djeluje u oblastima očuvanja, održivog korištenja, zaštite i poboljšanja uvjeta okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije, kao i finansiranja/sufinansiranja projekata koji se odnose na objekte i prirodne resurse od zajedničkog interesa a koji direktno ili indirektno utiču na okoliš.

Na osnovu Memoranduma, Fond i CzDA izražavaju svoju obavezu da blisko rade na razvijanju  i jačanju saradnje u oblastima očuvanja, održivog korištenja, zaštite i poboljšanja uvjeta okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije, saopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

U tom kontekstu, obje strane su spremne da razmjenjuju informacije i usklade svoje planove koji se odnose na realizaciju prioritetnih programa i projekata zaštite okoliša na području FBiH.

Programi i projekti od zajedničkog interesa bit će identificirani u skladu s prioritetima Fonda i CzDA a odnosit će se na razne okolišne sektore kao što su zaštita vode  (posebno odlaganje otpadne vode i osiguranje pitke vode), te energijska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Također, Fond i CzDA zajednički će sarađivati na aktivnostima iz oblasti planiranja i sufinansiranja pripreme, provedbe i razvoja prioritetnih projekata i programa zaštite okoliša na području FBiH, a koji se odnose na objekte i prirodne resurse od zajedničkog interesa, te koji direktno ili indirektno utiču na okoliš.

Potpisivanju Memoranduma u Pragu su, pored Frelicha i Čibukčića, prisustvovali i Blanka M. Remešova, rukovodilac Sektora za razvoj i implementaciju projekata CzDA i Sara Miličić, projekt menadžer, Sanja  Bosiljčić Pandur, rukovodilac Sektora za fondove EU pri Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Nedžla Buljina Ćato viši stručni saradnik za pripremu projekata u Fondu, koje su održale prezentaciju o aktivnostima Fonda i preduvjetima za saradnju sa CzDA.

fond za zastitu okolisa

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...