logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc-0243_1.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mesi-19.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mevludin-mekic-priroda-lednica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-4-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/07\/avion.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/zelengora-font.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/aeroplanes-aircrafts-airplanes-47044.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja-55.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/07\/dubai.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/02\/fna-94682.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/02\/preview\/fna-94682.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/02\/source\/fna-94682.jpg","caption":""}]

Kanton Sarajevo postaje dio instrumenta Zeleni grad EBRD-a

12.02.2019 u 11:46

  • 826
  • Ekologija
  • 0

Kanton Sarajevo i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenuli su zajednički projekat nazvan Zeleni kantonalni plan (GCAP) koji za cilj ima identificirati ekološke prioritete kantona, ali i istražiti pravce strujanja i kvalitet zraka u sarajevskoj kotlini te uticaj visokih objekata na ventilacijske koridore.

Ovaj projekt koji će doprinijeti ažuriranju kantonalnog plana zaštite okoliša predstavlja uključivanje Kantona u Zelene gradove EBDR-a čime će Sarajevo postati treći grad u Bosni i Hercegovini koji se pridružio tom programu, ranije su to postali Zenica i Banja Luka.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ocijenio je na konferenciji za medije da ovakav projekat osigurava metodologiju koju međunarodni kreditori prepoznaju kao format, a koja može osigurati povlačenje sredstava kao i grant sredstava za investicije u oblasti okoliša, posebno u oblastima unapređenja kvaliteta zraka, saobraćajne infrastrukture, javnog prijevoza i energetske efikasnosti.

- Kantonalni ekološki akcioni plan, koji može biti dobra podloga za ovaj projekat, a donosi se na period od pet godina, predviđa investiranje od 500 miliona KM - dodao je Forto, napominjući da je cilj započete projekte brže završavati i unaprijediti rad administracije.

Ovaj projekat finansira Vlada Japana s 300.000 eura bespovratnih sredstava, a japanski ambasador u BiH Hideyuki Sakamoto napomenuo je da Kanton Sarajevo ima nekoliko ekoloških izazova među kojima je najvažnije pitanje zagađenja zraka, što i ovaj projekat tretira.

Uime Predstavništva EBRD-a u BiH Josip Polić pojasnio je da je svrha ovog programa napraviti spisak prioritetnih aktivnosti za smanjenje svih vidova zagađenja u Kantonu, što uključuje zrak, vodu i tlo, ali i smanjenje buke odnosno sve ono što smanjuje kvalitet života stanovnika.

- Interes EBRD-a je da s Kantonom radi na osiguranju finansijskih sredstava za implementaciju tih prioritetnih aktivnosti. Ova banka bi osigurala kredit, dok bi zadatak Kantona bio da privlači donatorska sufinansiranja - istaknuo je.

Izrazio je očekivanje da će jedan od osnovnih donatora biti upravo Evropska unija, imajući u vidu aspiracije BiH za punopravno članstvo u EU te je izrazio nadu da će za oko šest do osam mjeseci biti izrađen Akcioni plan odnosno napravljen spisak prioritetnih aktivnosti.

Ovaj spisak trebao bi doprinijeti izradi projekata u formatu koji će omogućiti međunarodnim finansijskim institucijama da razmotre finansiranje, ali i donatorima da odobre sredstva.

Zeleni gradovi EBRD-a predstavlja 950 miliona eura vrijedan instrument koji nudi sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj, pri tome kombinirajući strateško planiranje s investicijom i pratećom tehničkom pomoći, jer je namjera EBRD-a da do 2020. godine poveća obim zelenog finansiranja na 40 posto ukupnih godišnjih investicija EBRD-a.

EBRD i sada sarađuje s Kantonom Sarajevo na sličnim projektima gdje se povećava energetska efikasnosti kroz rekonstrukciju pumpnih postrojenja i snabdijevanje električnom energijom, a u pripremi su dva projekta u oblasti saobraćaja i to jedan za izgradnju dijela Prve transferzale, a drugi se odnosi na rekonstrukciju tramvajske mreže, što bi trebalo uključiti i nabavku vozila.

zeleni grad

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...