logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/03\/plav-treskavicka-rijeka-i-mhe1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/03\/preview\/plav-treskavicka-rijeka-i-mhe1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/03\/plav-treskavicka-rijeka-i-mhe1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Koalicija za zaštitu rijeka BiH - Zaustaviti daljnju gradnju malih hidrocentrala

09.03.2021 u 13:31

  • Ekologija
  • 0

Predstavnici vlasti moraju ubrzati procese i uraditi ono što je obećano, zakonski zaustaviti daljnju gradnju malih hidrocentrala (MHE), te postojeće staviti u stroge okvire regulacija, saopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Iz ove koalicije reagirali su povodom, kako navode, medijskih napada od energetskog lobija i pokušaja interesnih grupa, koje stječu profit od izgradnje MHE, da zaustave proces zaštite rijeka.

- Naime, u proteklom periodu navedeni subjekti, koji profitiraju od gradnje MHE, plasirali su putem plaćenih oglasa dezinformaciju da ovaj proces ugrožava sve hidroelektrane i radnike koji rade u njima. Kao što smo više puta isticali, naš cilj nije zatvaranje velikih hidroelektrana, koje su u državnom vlasništvu i zapošljavaju radnike.  Naprotiv, mi se zalažemo za zaštitu i prava radnika, kao i svih običnih ljudi u BiH kojima pripada pravo na pitku vodu i zdrav okoliš u našoj zemlji – navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Napominju da je njihov cilj zabrana gradnje malih hidrocentrala, koje po pravilu ne zapošljavaju radnike i ne donose radna mjesta niti korist lokalnoj zajednici, već samo čisti profit njihovim vlasnicima i satelitskim firmama, koji su radi toga spremni žrtvovati rijeke, lokalne zajednice koje ovise od njih, kao i prateći biljni i životinjski svijet. 

-Podsjećamo da je u BiH već izgrađeno 114 malih hidrocentrala, te je planirana izgradnja još preko 400, ugrožavajući tako svaki potok, rječicu i rijeku u BiH, što ne bi donijelo radna mjesta, značajno povećalo proizvodnju energije (koju i onako izvozimo), a efekti na prirodu i rijeke Bosne i Hercegovine, koje spadaju među najraznovrsnije i najljepše u Evropi, bili bi katastrofalni – ističu iz ove koalicije.

Pravac koji su Vlada FBiH i Parlament FBiH u borbi protiv MHE zauzeli, kako dodaju, već se primjenjuje u pojedinim kantonima poput Zeničko-dobojskog kantona, ali istovremeno u Srednjobosanskom kantonu se planira novih 38, pored postojećih 36 MHE, potpuno se oglušujući o federalne akte i odluke. Potrebno je snažnije djelovanje utemeljeno u podzakonskim i zakonskim aktima kako bi se stavila tačna na MHE.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izmijenilo je Pravilnik o okolinskim dozvolama  tako da ovo ministarstvo sada izdaje skoro sve okolinske dozvole za izgradnju malih hidrocentrala snage preko 150 kW i to uz obaveznu proceduru procjene utjecaja na okoliš.

Također, ovo ministarstvo je, kako navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, izmijenilo i  Pravilnik o stručnim komisijama čime je omogućilo formiranje posebnih komisija za ocjenu studija utjecaja projekata izgradnje malih hidrocentrala za koje okolinsku dozvolu izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Obje izmjene čekaju na objavljivanja u Služenim novinama FBiH kako bi postale konačne.

Trenutno je u toku i izmjena Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku, a u ovom procesu skupa sa predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva učestvuju i udruženja za zaštitu rijeka. Ako budu usvojeni prijedlozi okolišne aktivističke zajednice, rad postojećih malih hidrocentrala će biti daleko bolje reguliran nego sada.

-Također, u razgovorima smo sa Federalnim ministarstvom energetike, rudarstva i industrije, u vezi sa donošenjem novog Akcionog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH  kojim se inače dodjeljuju subvencije za proizvođače obnovljive energije, u kojem je obećano da od 2021. neće biti subvencija za male hidrocentrale – navode iz Koalicije.

Međutim, kako dodaju, ostaje da se razriješi pitanje subvencija u 2021. godini za MHE obzirom da novi plan još nije donesen kao i pitanje drugog djela subvencija koje dodjeljuje Regulatorna komisija za energiju u FBiH.

-Iako navedene izmjene predstavljaju značajan iskorak, očekujemo da će Vlada Federacije BiH u predstojećem periodu napraviti još snažnije pomake, kako bismo u što hitnijem roku zaštitili rijeke - dodaju iz Koalicije. 

Podsjećaju da je Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka, te očekuju da će i Vlada RS u što hitnijem roku pristupiti izmjenama propisa, kako bi se deklaracija Skupštine provela u djelo.

- Pozivamo sve građane, kao i nadležne institucije vlasti, da se zajednički, brzo i urgentno pridruže hrabrim čuvarima rijeka, koji ovih dana trpe medijske napade od energetskog lobija, i da se zajedno suprotstavimo ovom pokušaju ekocida, te spasimo najveće prirodne resurse naše zemlje, koji samo kada je u pitanju turizam mogu donijeti mnogo više koristi i kreiranju radnih mjesta od malih hidrocentrala - navodi se u saopćenju.

 

 MHE KOALICIJA ZAŠTITA RIJEKA

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...