logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/12\/emine-erdogan.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/12\/preview\/emine-erdogan.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/12\/emine-erdogan.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Na inicijativu Emine Erdogan: 30. MART PROGLAŠEN MEĐUNARODNIM DANOM NULTOG OTPADA

20.12.2022 u 10:19

  • Ekologija
  • 0

Rezolucija o inicijativi za nulti otpad koju je prije pet godina pokrenula Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, usvojena je na razini UN-a te je tim povodom 30. mart proglašen Međunarodnim danom nultog otpada.

Projekat o nultom otpadu, pokrenut prije pet godina pod pokroviteljstvom Emine Erdogan, supruge predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji kroz prevenciju lokalnog otpada, uspostavljanje sistema odvajanja i recikliranja otpada od strane opština, razvoj inovativnih projekata u kojima se otpad ponovo koristi i povećanje proizvodnih modela gdje se resursi efikasno koriste, doprinosi borbi protiv klimatskih promjena, prekoračio je u proteklim godinama granice Turkiye te se našao raznim međunarodnim platformama.

Emine Erdogan se u septembru susrela sa generalnim sekretarom UN-a u New Yorku tokom 77. Sastanka Generalne skupštine UN-a i potpisala „Globalnu deklaraciju dobre volje o nultom otpadu“ u okviru bilateralne borbe protiv klimatske krize.

U deklaraciji se navodi sljedeće:

„Da bismo postigli ciljeve Pariškog sporazuma i Agende za održivi razvoj 2030., prepoznajemo snažnu vezu između održivog upravljanja otpadom i klimatskih promjena i usvajamo načine za sprečavanje, smanjenje, recikliranje i ponovnu upotrebu otpada. Posvećeni smo implementaciji održivog upravljanja otpadom.

Obećavamo da ćemo promovirati pristup nultog otpada širom svijeta i dijeliti najbolje prakse za njegovo šire priznanje i implementaciju. Također obećavamo da ćemo podržati inicijative, akcije, programe, projekte i aktivnosti o nultom otpadu, kako bismo podsticali na odgovornu proizvodnju i potrošnju otpada.

Posvećeni smo dijeljenju lekcija i najboljih praksi koje smo stekli iz projekta kao što je turski projekat “Nulte stope otpada”, istovremeno promovirajući razvoj sličnih politika o upravljanju otpadom. Pozivamo zemlje članice UN-a, organizacije sistema UN-a i članove civilnog društva, privatnog sektora, medija i lokalne vlasti da usklade strategije, pristupe i odgovore kako bi pomogli ubrzanju globalne tranzicije na kružnu ekonomiju i smanjili negativan utjecaj otpada na klimatske promjene."

 

Rezolucija o inicijativi za nulti otpad koju je predstavila Turkiye usvojena u UN-u

Na posljednjem sastanku Generalne skupštine UN-a, usvojena je rezolucija o inicijativi za “nulti otpad” koju je Turkiye predstavila u okviru svojih planova za borbu protiv klimatskih promjena i održivog razvoja.

Generalna skupština UN-a jednoglasno je usvojila rezoluciju koju je Turkiye predstavila sa 105 drugih zemalja. Među drugim zemljama našle su se zemlje iz različitih dijelova svijeta kao što su Azerbejdžan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bangladeš, Indonezija, Finska, Italija, Švedska, Japan i Južna Koreja.

 

 

Generalna skupština je 30. mart proglasila Međunarodnim danom nultog otpada

Kao rezultat ove odluke, 30. mart obilježavat će se kao Međunarodni dan nultog otpada. Osim toga, odlukom će se formirati i savjetodavni odbor, koji će služiti 3 godine a sastojat će se od volontera i uglednih pojedinaca, na osnovu znanja, iskustva i stručnosti, uzimajući u obzir rodnu ravnotežu i pravednu geografsku zastupljenost, kako bi se potakla promocija lokalne i nacionalne inicijative za nulti otpad.

Odluka u kojoj se ističe da se inicijative za nulti otpad, ekološki prihvatljivo upravljanje otpadom, održiva potrošnja i proizvodnja trebaju razmatrati u okviru UN-a, ohrabruje države članice i UN i druge međunarodne i regionalne organizacije da implementiraju inicijative o nultom otpadu.

Odlukom da se inicijative o nultom otpadu uključe u sljedeći izvještaj Globalnog plana upravljanja otpadom Programa UN za životnu sredinu, od predsjednika Generalne skupštine UN-a se zahtijeva da u 2023. godini organizuje sastanak na visokom nivou  o "nultom otpadu" i "10-godišnjem okvirnom programu za održive modele proizvodnje i potrošnje"

 

Samit o nultom otpadu na 5. godišnjicu pokreta za nulti otpad

Nakon usvajanja rezolucije za "nulti otpad" na posljednjem sastanku Generalne skupštine UN-a i proglašenja 30. marta kao Međunarodnog dana nultog otpada, u Istanbulu se održava "Samit o nultom otpadu" pod pokroviteljstvom Emine Erdogan, supruge predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Samit će se održati 23. decembra 2022. godine odnosno na 5. godišnjicu pokreta za nulti otpad na temu klima i mladi u Kongresnom centru Halic.

Samitu koji ima za cilj mobilizaciju mladih ljudi u borbi protiv klimatskih promjena prisustvovat će Emine Erdogan, supruga predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana kao i ekološke nevladine organizacije, naučnici i međunarodni predstavnici.

Na samitu će biti dodijeljena priznanja lokalnim samoupravama, organizacijama privatnog sektora, javnim institucijama i medijskim organizacijama koje najbolje implementiraju praksu o nultom otpadu.

(Foto: Instagram)

NULTI OTPAD EMINE ERDOGAN

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...