logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc-0243_1.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mesi-19.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mevludin-mekic-priroda-lednica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-4-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/07\/avion.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/zelengora-font.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/aeroplanes-aircrafts-airplanes-47044.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja-55.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/07\/dubai.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/01\/otpadna-voda.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/01\/preview\/otpadna-voda.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/01\/source\/otpadna-voda.jpg","caption":""}]

Obustavljen proces obnove okolinske dozvole za deponiju Smiljevići

17.01.2019 u 13:51

  • 261
  • Ekologija
  • 0

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, na zahtjev Općine Novi Grad Sarajevo, odgodilo je izdavanje okolinske dozvole za deponiju Smiljevići, dok se ne preispitaju uslovi iz vodne dozvole za tehnološke otpadne vode koje se iz deponije ispuštaju u otvoreni Lepenički potok koji protiče kroz gusto naseljeno područje Zabrđa i ulijevaju se u rijeku Bosnu.

S obzirom da se gradska deponija nalazi na području općine Novi Grad Sarajevo i da je prethodna okolinska dozvola za rad Regionalnog centra za upravljanjem otpadom Smiljevići istekla u junu prošle godine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma zatražilo je od Općine mišljenje u vezi sa produženjem okolinske dozvole.

Uzimajući u obzir činjenicu da gradska deponija već duži vremenski period predstavlja problem stanovnicima okolnih naselja, jer se odlaganje gradskog otpada ne vrši na propisan način i u skladu sa ekološkim standardima, te da prečistač za procjedne vode već duži period nije u funkciji, Općina je zatražila da se preispita mogućnost obnove okolinske dozvole za rad Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići, kao i izdavanje vodne saglasnosti od Agencije za vodno područje rijeke Save.

Da prečistač voda iz tijela deponije nije u funkciji, te da su vode koje se ispuštaju iz deponije toksične i da kao takve negativno utiču na zagađenje okoline i zdravlje stanovnika okolnih naselja potvrdili su nalazi laboratorije za arhitektonsku fiziku i zaštitu okoliša „Dvokut pro“ d.o.o. koja je vršila ispitivanje kvaliteta procjednih voda iz tijela deponije u toku 2015., 2016.  i 2017. godine.

Stanje na deponiji Smiljevići analizirao je i federalni inspektor zaštite okoliša koji je utvrdio da su pritužbe građana opravdane, jer postrojenje za prečišćavanje otpadnih - procjednih voda koje nastaju na deponiji nije u funkciji, te da nalazi pokazuju da su povećane emisije zagađujućih materija, kao i da se ne provodi monitoring plinova u procesu sagorijevanja otpada.

Inspektor je također utvrdio da je sistem za otplinjavanje na deponiji uništen tako da plinovi direktno odlaze u zrak i zagađuju okolinu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je zaključak kojim se od Agencije za vodno područje rijeke Save traži preispitivanje uslova koji moraju biti ispoštovani za izdavanje vodne dozvole s obzirom da je izvršena demontaža postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da se neprečišćene toksične otpadne vode ispuštaju u otvoreni vodotok Lepeničkog potoka.

Općina Novi Grad Sarajevo očekuje od preduzeća "Rad" koje upravlja deponijom i vrši naplatu odvoza otpada u Kantonu Sarajevo i nadležnog ministarstva prostornog uređenja, da kroz usvajanje budžeta KS za ovu godinu konačno počnu ulagati i rješavati problem deponije Smiljevići, kako bi se proces odlaganja otpada vršio u skladu sa ekološkim standardima, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

deponija smiljevici

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...