logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/10\/291021-posumljavanje-zdk1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/10\/preview\/291021-posumljavanje-zdk1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/10\/291021-posumljavanje-zdk1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Osnovci i srednjoškolci u ZDK-u počeli sadnju 8.372 stabla u dvorištima škola

29.10.2021 u 13:32

  • Ekologija
  • 0

U dvorištu zeničke Osnovne škole "Mak Dizdar" danas je ozvaničen početak realizacije projekta "Kao prvo, posadi drvo", u sklopu kojeg se sadi drveće u školskom okruženju i pošumljavanje ogoljenih šumskih površina u Zeničko-dobojskom kantonu.

Projekt realizira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Pedagoški zavod i škole,
Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Uprava za šumarstvo i JP Šumsko privredno društvo ZDK.

- U projektu sudjeluju svi učenici naše škole. Danas je centralna manifestacija u našoj školi, a poslije ćemo na padini iza škole nastaviti akciju pošumljavanja. Svaki razred, odnosno svako će odjeljenje zasaditi po jedno drvo. Velika je zaintresovanost djece za pošumljavanje bila i prije ovoga, jer trenutno sudjelujemo i u projektu “Misli o prirodi” - istakla je direktorica OŠ “Mak Dizdar” Amela Numanović, koja je napomenula da su već posadili dosta drveća oko svoje škole.

Ocijenila je da su ovakve akcije dobar način “za razvijanje ekološke svijesti i brige o okolini”, a i djeca vole da rade timski.

Prve su sadnice, u dvorištu te škole, zajedno s učenicima te škole zasadili resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić, ministar šumarstva Mirsad Hadžić te zastupnik u Skupštini ZDK i Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak.

- Smatram da je to jakno važno zbog stvari koje su i lokalne - briga za okoliš, zdrav zrak, vodu…A znamo koliko svaka nova sadnica ima veze i bitna je za zrak koji udišemo i vodu koju pijemo. S druge strane imate i globalnu priču - globalno zagrijavanje i globalne probleme današnjice vezane za okoliš - napomenuo je Duvnjak.

Za podnošenje inicijative, istakao je Duvnjak, nagnalo ga je saznanje da je u dvorištu jedne zeničke škole “posječeno nekoliko stabala bora i smrče” pa je smatrao da bi se na ovakav način trebali svi educirati o važnosti drveća.

- Rado smo prihvatili inicijativu i zajedničkim snagama s resornim ministarstvom za poljoprivredu i šumarstvo te ŠPD-om ZDK realiziramo je u svim osnovnim i srednjim školama, gdje postoji interes. Mislim da ćemo na ovaj način i pospješiti svijest učenika o značaju pošumljavanja planete Zemlje. Ovo će biti kontinuirana aktivnost, jer je uvrštena u sve godišnje programe rada (GPR) svih osnovnih i srednjih škola - istakao je ministar Kozlić.

Najavio je da će se pošumljavanje u školskim dvorištima svake godine održavati, otprilike, krajem oktobra. Osim sadnje, najavljuje Spahić, u sklopu projekta održavaju se i predavanja o značaju pošumljavanja i očuvanja životne sredine.

Ministar šumarstva Hadžić istakao je kako su podržali ovu plemenitu ideju, jer je sadnja drveća “svakako u obavezi” tog ministarstva ŠPD-a i Uprave za šumarstvo ZDK.

- Ovaj je prijedlog samo doprinio da proširimo našu djelatnost, pogotovo što se tiče škole i što je, simbolično, povezano i sa stradanjem u Srebrenici. Tako da nismo mogli ostati po strani. Objeručke smo prihvatili inicijativu- kazao je ministar Hadžić.

U sklopu akcije, napomenuo je direktor ŠPD ZDK-a Jasmin Devedžić, bit će zasađeno 8.372 sadnice. Ta brojka simbolizira broj žrtava zaštićenih UN zona Srebrenice i Žepe u genocidu koji je u julu 1995. godine nad tamošnjim stanovništvom, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, izvršila Vojska Republike Srpske.

- ŠPD ZDK, u okviru redovnih aktivnosti, svake godine planira šumsko-uzgojne radove. Za ovu smo godinu završili proljetnu fazu, a trenutno su intenzivne aktivnosti na jesenjoj fazi, za koju smo pripremili 800.000 sadnica koje će biti distribuisane u 10 općina našeg kantona, prema poslovnim jedinicama - najavio je Devedžić, koji je pozvao sve zainteresirane organizacije i pojedince da se uključe u sadnju sadnica.

 

ŠKOLE POSADI DRVO  SADNJA DRVEĆA

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...