logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/08\/varesko-jezero-nula.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/08\/preview\/varesko-jezero-nula.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/08\/source\/varesko-jezero-nula.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1251,"height":781}}]

Vareško jezero 'Nula' najveći bunar pitke vode u BiH

16.06.2022 u 08:04

  • Ekologija
  • 0

Vareško jezero ''Nula'' najveći je bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini, a ljubitelji prirode od njega pokušavaju napraviti privlačnu turističku destinaciju, da ne služi samo lokalnom stanovništvu za kupanje tokom ljetnih dana.

Iako ambijent u okolini odudara od ljepote jezera, predsjednik vareškog udruženja ribolovaca Ilhan Klančević navodi da su Varešani navikli na takvo okruženje, te da taj nedostatak pravdaju činjenicom da se kupaju u vodi koja se može piti.

Kvaliteta vode potvrđena je sa dva ispitivanja, a posljednje je urađeno prije nekoliko mjeseci.

- Mi smo navikli, ali turiste ne možemo privuči u ovim okolnostima. Smatram da s ovim jezerom možemo zaraditi i promovirati se, ovo je jedna od najznačajnijih vareških destinacija, jer je ovo najveći bunar pitke vode u državi, vjerovatno i šire - kazao je Klančević Feni dodajući da je jezero poribljeno i bogato ribom te da može služiti i za ribarska natjecanja.

Naglašava da trenutno nema ozbiljnijih planova za uređenje ambijenta, te da se sve svodi na aktivnosti ribara i ljubitelja prirode, a da su posljednje značajnije aktivnosti rađene krajem devedesetih godina, kada je napravljen kompletan plan uređenja, ali je novac preusmjeren u druge svrhe.

- Od tada nismo imali značajnih koraka, ali oni koji vode ovo jezero i prirodu u kontinuitetu nastoje da to promijene - rekao je Klančević.

Jezero nije prirodno i nastalo je prije gotovo 30 godina na površinskom kopu bivšeg rudnika ''Smreka''. Podzemne vode i jedan potok su ga napunili. Dok je rudnik radio voda je izbacivana pumpama, međutim prestankom rada rudnika došlo je do punjenja površinskog kopa rudnika i nastanka jezera.

- Bez obzira na nastanak, jezero je sigurno i za sve ove godine nije bilo obrušavanja, ali ipak mi koristimo samo dio koji je sto posto siguran - dodao je Klančević.

Iz vareškog turističkog centra naglašavaju da je potencijal za iskorištavanje jezera u turističke svrhe ogroman.

- Iz iskustva vođenja grupa turista u obilazak jezera, posebno stranih, mogu reći da nikoga nije ostavilo ravnodušnim i da su svi bili oduševljeni izgledom jezera, ali također su skoro svi imali zamjerke upravo na to što potencijal jezera nije iskorišten na puno kvalitetniji način - kazao je Feni Almir Čikmiš iz Turist info centra Općine Vareš.

Navodi da Varešani, ali i stanovnici okolnih mjesta, koriste  jezero za kupanje.

- Varešani imaju poseban odnos prema jezeru "Nula", za njega su jako vezani i slobodno mogu reći ponosni na naše jezero. Teško možete naći osobu koja je posjetila Vareš, a da nema fotografiju vareškog jezera. Ljudi jezero posjećuju, ako ne zbog kupanja, ribolova, onda da šetaju do njega, fotografišu ga. Jezero predstavlja posebnu atrakciju zimi, kada cijela površina jezera zaledi - naglasio je Čikmiš.

Dodao je da ideja za popularizaciju jezera ima, ali da je problem još u privatizaciji rudnika te da i dalje postoji konfuzija oko toga šta kome pripada.

Jezero ''Nula'' se nalazi u blizini centra Vareša, na manje od pet minuta vožnje.

vares nula

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...