logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/11\/hutovo-blato.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/11\/preview\/hutovo-blato.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/11\/hutovo-blato.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Zovko: Stanje u Hutovu blatu kritično, nužna revitalizacija močvarnog ekosustava

01.11.2021 u 07:24

  • Ekologija
  • 0

Nizak vodostaj u Parku prirode Hutovo blato loše utječe na životinjski i biljni svijet, ali i na turizam, trenutna situacija je kritična i Hutovu blatu nužna je što brža revitalizacija močvarnog ekosustava, kazao je u razgovoru za Fenu direktor tog parka Nikola Zovko.

- Već dugi niz godina imamo probleme s niskim vodostajem kroz srpanj, kolovoz, rujan, listopad, pa čak i studeni, a ove godine on je najniži do sada. Staništa Hutova blata željna su vlage i vode tako da se naš park zbog njihova nedostatka mijenja - istaknuo je Zovko.

Dodao je kako nedostatak vode i vlage ne utječe dobro na ptice močvarice, ribe i biljni svijet ovog parka prirode.

- Hutovo blato poznato je u državi, regiji i međunarodnom planu po značajnom broju ptica močvarica za koje je voda neophodna i one nemaju uvjete kakve su imale nekada. Naravno i ribe moraju imati optimalnu vodu za normalno funkcioniranje, a taj problem posebno je izražen u vrijeme mriještenja, migracija i slično, a kako nemaju dovoljno vode ponekad i zaobilaze Hutovo blato, posebno migracijske vrste koje putem Neretve iz mora dolaze ovamo. Osim riba i ptica, nizak vodostaj problem je svakako i divljih životinja, biljnog svijeta, a problem je i nama za plovnost. Na taj problem odavno ukazujemo i Hutovom blatu nužna je odmah ili što prije revitalizacija močvarnog ekosustava - kazao je Zovko.

Direktor navedenog parka prirode ističe kako za revitalizaciju navedenog ekosustava već postoji akcijski plan.

- Mi smo pripremili načine, metode i alate kako bi to trebalo uraditi, ali svakako čekamo da na neki način dođemo do sredstava da bismo to i riješili - istaknuo je Zovko.

Dodao je kako posjetitelja ima, ali da ne postoji optimalna plovnost za brodice.

- Posjetitelji nam dolaze, ali zna se dogoditi da ne možemo prihvatiti grupe iz razloga što nemamo optimalnu plovnost, jer brodice i kad su prazne jedva nekako voze našim kanalima. Jedino je plovna rijeka Krupa pa se nekad snalazimo da posjetitelji, koji baš žele vožnju, malo pješače do rijeke, pa onda obavimo tu turu - navodi Zovko.

Po njegovim riječima, ovo je jedna od najsušnijih godina na Hutovu blatu i trenutna situacija je kritična.

- Koliko znamo kiša nije bilo cijelo ljeto, čini mi se da je na ovim prostorima nije bilo oko 90 do 100 dana, zatim je nešto malo pala, što je malo popravilo stvari, međutim sada je situacija opet kritična, a isto tako nema dotoka ni iz podzemlja. Problem je i taj što zbog nedostatka vode ne radi ni Hidroelektrana Čapljina i zato što su vode preusmjerene na zatvarače Trebinje prema Dubrovniku. To su stvari na koje ne možemo utjecati, ali to bi se trebalo riješiti nekim međudržavnim sporazumima kako bi se na neki način zaštitila i proizvodnja hidroenergije na Hutovu blatu, a i njegova močvarna staništa - kazao je Zovko.

Što se tiče ljeta 2021. godine, Zovko je naveo kako je ono bilo samo malo bolje u odnosu na 2020. godinu koja je bila katastrofalna.

- Prošla godina bila je katastrofalna i za turizam i za ugostiteljstvo ne samo u BiH nego i šire, a kod nas u Parku prirode je bilo grozno. Niti jedna škola nije nam došla zbog mjera koje su bile na snazi. Uz to, ni naš motel nije radio, tako da 2020. godinu pamtimo kao izuzetno lošu, odnosno najlošiju u povijesti Hutova blata. Godina 2021. se nešto malo popravila u odnosu na prošlu, ali možda samo nekih pet-šest posto, ništa značajno, ali ovo vrijeme iskoristili smo i radimo na unaprjeđenju turističke ponude pa se nadamo da će narednih godina biti bolje - naglasio je Zovko.

Istaknuo je kako je projekt nove Vodene staze Hutova blata urađen, te da će ta staza ići prekrasnim ambijentom i kanalom i rijekom i jezerima do izvorišnih zona.

- Vožnja će trajati otprilike sat i pol u jednom smjeru, bit će mogućnost osvježenja i na brodici, a i po završetku ove ture. Mi radimo na tome kao da će vodostaj uvijek biti povoljan, a nadamo se i onoj revitalizaciji koju sam spominjao, čišćenju ulja i zaraslosti Hutova blata. Ova staza izuzetno je bitna za razvoj turizma u Parku, a ujedno s našim partnerima u Crnoj Gori i Hrvatskoj razvijamo i 'Plavu propusnicu' s kojom će se moći posjetiti tri destinacije u sve tri države - kazao je Zovko.

Park bi do iduće turističke sezone u ponudi trebao imati i brodice na električni pogon sa solarnim panelima.

- Riječ je o projektu 'Putevi endema' (ePATH) podržanom kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske-Bosne i Hercegovine-Crne Gore 2014.-2020. Ovaj projekt i projekt Vodene staze naslanjaju se jedan na drugi, a kroz ePATH radimo niz sadržaja koji će obogatiti našu turističku ponudu. Kroz njega dobit ćemo i dvije brodice na električni pogon sa solarnim panelima što će značajno doprinijeti razvoju turizma, a i zaštiti naših voda i vodotoka od goriva. Također, vožnja će biti puno prijatnija, a kako smo već krenuli u javne nabave, očekujemo da će ove brodice biti pribavljene do iduće turističke sezone - istaknuo je Zovko.

Ukupna vrijednost projekta ePATH je 1,5 milijuna eura, od čega je 1,3 milijuna eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 1. studenoga 2020. godine i trajat će 24 mjeseca.

 

HUTOVO BLATO NIKOLA ZOVKO TURIZAM

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...