logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/l-2998f3a26d5b9a7c894283ae3a3c3c31.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/preview\/l-2998f3a26d5b9a7c894283ae3a3c3c31.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/source\/l-2998f3a26d5b9a7c894283ae3a3c3c31.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":683}}]

Biser mora 2023: U Supetru otvoreno 18. izdanje najvećeg gastro natjecanja u regiji

29.03.2023 u 15:14

  • Gastro
  • 0

Biser mora 2023. svečano je otvoren u utorak navečer na Braču, a radi se o jednom od najvećih kuharskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe kojem je Supetar domaćin od 2010. godine.

 

Manifestacija se održava u organizaciji međunarodne udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu, a okuplja kuhare, konobare i strukovne nastavnike koji se natječu u brojnim kategorijama te sudionike i stručne voditelje cooking showova, master clasova i drugih događanja.

I ove godine na Festivalu je više od 200 natjecatelja i stotine drugih sudionika iz Albanije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, a stigao je i tim iz ukrajinskog Harkiva.

- Biser mora sjajno je mjesto za razmjenu iskustava, stjecanje novih znanja, otvaranje novih poslovnih suradnji, ali i mjesto prijateljstva, druženja i dobre zabave. Sigurna sam da je ekipa ŠKMER-a i ove godine za vas pripremila odličan i zanimljiv program, te da će vam Svpetrvs hoteli biti odličnim domaćinima kao i svih prethodnih godina.

Turistička zajednica Grada Supetra i nadalje će aktivno pomagati u organizaciji Bisera mora jer se radi o manifestaciji od velike važnosti za naš turizam i za promociju destinacije. Svi znamo da dobre ponude nema bez dobre gastronomije, a na Biseru mora doista se ima što pokazati - poručila je Martina Rendić, direktorica Turističke zajednice grada Supetra.

Biser mora, od 29. do 31. marta osim natjecanja i majstorskih radionica i edukacija, mjesto je i prezentiranja projekta TZG Supetra “Otključavanje okusa Brača“. Restorani i konobe Supetra i okolice svakog će dana u podne posjetiteljima pripremati bračke tradicionalne specijalitete, kao i moderne reinterpretacije starinskih otočkih jela.

Također, na Biseru mora moći će se doznati o najvećem hrvatskom projektu u obrazovanju koji se provodi u Hrvatskoj - Uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva pod kojim posljednje tri godine djeluje Biser mora, a aktivno sudjeluju i ŠKMER-ovi edukatori na razvijanju programa prilagođenima stvarnim potrebama tržišta.

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split i voditelj Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split Ivo Bilić pozdravio je sudionike, natjecatelje, učenike, učitelje, mentore, ravnatelje škola, ostale uzvanike i predstavnike medija.

- Posebno poštovanje izražavam ŠKMER-ovom timu za organizaciju Bisera mora koji ovim ulazi u "punoljetnost" te za ustrajnost za napredak struke i nastavak vizije pokojnog Mira Bogdanovića, koji je sve ovo pokrenuo sa svojom ekipom. 

Posebno želim vas mlade ohrabriti u radu, da pokušate mijenjati perspektive koje smo vam nametnuli mi odrasli kao mentori, nastavnici i ravnatelji, razmišljajte slobodno i iziđite iz komforne zone te pokažite što možete. Siguran sam da imate viziju o svom rastu, vodite se svojim idealima i stvarajte svoju budućnost. Sudjelovanjem na Biseru mora potvrđujete svoje talente koje ćete, siguran sam, razviti na dobrobit vas, vaših obitelji, vaših škola, zajednice u kojoj živite te ćete nam priuštiti nezaboravne doživljaje u budućnosti - poručio je na otvaranju Bilić.

Na otvaranje stigao je i Andrew Agius Muscat, glavni tajnik Mediterranean Tourism Foundation (MTF) s Malte, neovisne, a iznimno relevantne međunarodne organizacija za javno-privatnu suradnju s ciljem povećanja potencijala održivog turističkog rasta diljem Mediterana i stabilnosti.

Cilj MTF-a definiranje je prioriteta te oblikovanja turizma sredozemnih zemalja u započetoj dekadi, a posebno izrada zajedničke deklaracije o budućnosti turizma na kojoj je i ŠKMER surađivao prošle godine na njihovom velikom međunarodnom okupljanju na Malti.

Muscat je istaknuo da Mediteran kao regija ugošćuje trećinu svjetskih turista zahvaljujući, prije svega, povijesti, kulturi i hrani te da treba graditi i čuvati identitet regije kroz velika događanja kao što je Biser mora.

Tokom svečanosti imenovani su i neki novi, a potvrđeni i dosadašnji ambasadori ŠKMER za iduće četiri godine, ustvari kuhari iz raznih zemalja koji rade na međunarodnom promicanju Bisera mora kao mjesta okupljanja kuhara svijeta i razvitka struke.

U okviru Bisera mora otvorena je i iznimna izložba fotografija "Profesor" Robert Barille, novinara, urednika i fotografa, koji je 18 godina radio na monografiji - “Otok Brač - negdje između mora i zvijezda” od 1368 stranica.

Monografija je već otišla na sve kontinente i jedan je od najboljih ambasadora otoka Brača. Nakon tog remek djela Barille je krenuo u nove priče i otvorio kreativnu fotografsku kuhinju u svojoj garaži. Angažirao je Peru Dragičevića, poznatog splitskog Bračanina, profesora, nagrađivanog fotografa i strastvenog kolekcionara koji je, nakon desetljeća provedenih iza objektiva, u Robijevoj garaži postao model. Izložba Roberta Barile na Biseru mora nosi naziv “Profesor”, a Pero je na jedan dan postao kapetan u čast pomorske tradicije otoka Brača, lovac na vampire inspiriran narodnim otočkim predajama, doktor u čast svim bračkim liječnicima. Profesor Pero na Robijevim je fotografijama i ljubavnik i sportaš i dakako - kuhar - doznalo se na otvaranju izložbe, koja će u Waterman Forumu bit otvorena do 1. aprila.

- Društvo Kameni cvit Trogir koje je pokrenulo postupak upisa trogirskog rafiola kao nematerijalne baštine Republike Hrvatske, nazočne je počastilo tom slasticom. Na Biseru mora Mare Hell i Nikica Ševo strukovni učitelji iz SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin održat će i radionicu pripreme rafiola - navodi organizator. 

SUPETAR GASTRO NATJECANJE ŠKMER

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

RECEPT: Granola pločice kod kuće

08.11.2023 u 12:30

Predlažemo da probate sami napraviti svoje grickalice. Na taj način znat ćete tačno šta jedete, puno je zdravije i jefti...

  • 0

Vinska kultura u Hercegovini

17.05.2023 u 13:12

Hercegovina se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba

  • 0
loading ...