logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/10\/tikvica-cvjetovi-1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/10\/preview\/tikvica-cvjetovi-1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/10\/tikvica-cvjetovi-1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Cvjetovi tikvica prava su poslastica: Evo nekoliko recepata za pripremu

01.10.2022 u 09:52

  • Gastro
  • 0

Obožavaju ih Talijani, Grci i Francuzi. Kod nas se, nažalost, slabo koriste i malo je poznato da su jestivi. Cvjetovi tikvice su baš kao i tikvica dobar izvor vitamina C, kalija i folata.

Ako imate priliku, svoj vrt u kojem uzgajte ovu biljku ili poznajete nekoga ko je kod sebe ima,  još nije kasno za branje ovih narančasto–žutih ukrasa  jeseni.

Cvjetovi tikvica beru se u jutarnjim satima, kad procvatu, i najbolje ih je jesti istoga dana jer do sutradan već počnu venuti.

Jedu se svježi u salatama, a mogu poslužiti i kao dekoracija jelima, no najbolji su prženi, pogotovo punjeni, primjerice, ricottom (ili kremastim mladim sirom), jer u tom slučaju dobivate savršenu kombinaciju kremastog i hrskavog. Ricottu možete obogatiti i dodacima po želji :naribanim parmezanom, svježim mirisnim začinima , ali i  mozzarellom, inćunima, pršutom ...

Cvjetovi punjeni ricottom i parmezanom

Potrebni sastojci:

10-ak cvjetova tikvica
tri kašike ricotte (može i mladog sira pomiješanog s pavlakom)
pola vrećice parmezana

Po želji u smjesu dodajte nasjeckani svježi bosiljak i origano i kašičicu preprženih nasjeckanih pinjola..

Smjesa:
1,5 dcl jako hladne mineralne vode
2-3 žlice oštrog brašna

Priprema:

Izmiješajte sir i parmezan te nasjeckani bosiljak (ako želite) i tom smjesom punite cvjetove. Prethodno ih operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke te tučak i prašnike. Napunite ih pripremljenom smjesom i zavrnite im vrhove da ne bi curila.

Smjesa: Izmiješajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvjetove umočite u tempuru i pržite na jako ugrijanom ulju maksimalno dvije minute. Nakon što ih izvadite iz ulja, stavite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužite tople.

Prženi cvjetovi tikvica

Potrebni sastojci:

cvjetovi tikvica
ulje za prženje

Smjesa

šolja brašna
šolja i pol ledene gazirane mineralne vode
sol
pola kašike sode bikarbone

Priprema
Brašno, sol i sodu bikarbonu izmiješajte u zdjelici, ulijte ledenu gaziranu mineralnu vodu te izmiješajte. Nije potrebno previše miješati, a neće smetati ni ukoliko bude grudica u smjesi.

Ulijte ulje u duboku tavu i zagrijte. Cvjetove tikvica kojima ste prethodno uklonili tučak umočite u smjesu i ubacite u vruće ulje. Pržite ih kratko, dok ne postanu hrskavi, te svakako okrenite da se isprže s obje strane.

Smjesa brašna i mineralne vode dat će hrskavost cvjetovima i u isto vrijeme očuvati njihov nježan okus. Izbjegavajte pripremati smjesu s jajima jer je previše vlažna i vjerojatno će okus jaja prevladati te tako u drugi plan potisnuti delikatan okus cvjetova.

PRIJATNO!

 

tikvica recepti

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...