logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/sir-iz-mijeha.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/sir-iz-mijeha.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/sir-iz-mijeha.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Da li ste probali hercegovački sir iz mijeha?

09.10.2020 u 10:04

  • Gastro
  • 0

 

Tradicionalni sir iz mijeha od neobranog mlijeka koji se proizvodi u tipu kravljeg, ovčijeg i kozijeg, ili miješanjem ove tri vrste mlijeka, a sazrijeva u mješinama od ovčije kože. To je genijalan sistem za čuvanje i transport lako kvarljivog prehrambenog proizvoda.

Sir iz mijeha ima specifične organoleptičke karakteristike. Sir ima miris mijeha u kojem je zrio i pašnjaka na kojem je životinja preživala; ne može se mjeriti ni sa jednim poznatim mirisom, koncentrisan je i opojan, zatiče čulo mirisa iznenada, jer se ne očekuje tako snažan miris. Sir iz mijeha nije moguće proizvoditi industrijski, a u 2006. je postao prisutan na međunarodnoj Slow Food sceni te nastavlja biti svijetli primjer regije Hercegovine gdje se proizvodi od strane lokalnih porodičnih firmi.

Sir je dobitnik nagrada na sajmu Slow Food u Italiji. Zbog specifičnosti njegove izrade i sezonalnosti mlijeka ovaca i koza, njegova dostupnost u ovim varijantama je ograničena na period ljeta i jeseni, dok se kravlji sir može nabaviti u bilo koje doba godine. Zavisno od veličine ovce od koje se pravi mijeh, mogu se dobiti oblici koji idu od 30 do 70 kg. Od 7 l mlijeka se dobije skoro 1kg sira. Da bi se dobilo 10- 12 kg sazrelog proizvoda potrebno je barem 100 l mlijeka. Ovčije mlijeko je mlijeko od autohtone ovce pramenke, dok je kravlje mlijeko dobiveno od dvije autohtone pasmine krava: buše i gatačke.

mijeh sir

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...