logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/brotnjo.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/brotnjo.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/source\/brotnjo.jpg","caption":""}]

Enogastronomija u Hercegovini

07.03.2016 u 13:31

  • 1056
  • Gastro
  • 0

 

Teritorij Hercegovine, najjužnijeg dijela Bosne i Hercegovine, posjeduje historijske, prirodne i klimatske karakteristike koje ga razlikuju od ostatka države. Tradicionalni enogastronomski okusi daju dodatnu vrijednost njegovom turističkom potencijalu čineći ga privlačnijim i raznovrsnijim.

Mediteranska klima favorizira, pogotovo u dolini rijeke Neretve, rast voća i povrća, uz bogatu proizvodnju agruma, kivija, smokava, šipaka, bostana, trešanja, kajsija, mirisnih bresaka i ukusnog sezonskog povrća.

U šumama i po brdovitim predjelima sakupljaju se začinsko i ljekovito bilje, kao što su neven, kamilica, glog, majčina dušica, gospina trava, melisa, smreka, kadulja, vrijesak a posebno lavanda koja u periodu cvjetanja zrak oboji specifi čnim mirisom.

Ovakva raznolikost biljaka i cvijeća osigurava i proizvodnju izvanrednog meda koji se često koristi i kod spravljanja tradicionalnih slastica. Ljubitelji sira u ovim krajevima mogu naći proizvode za svačiji ukus – poznati livanjski sir i sir iz mijeha – mladi ili odstajali, uz koje se odlično uklapaju lokalna vina, koja se proizvode u malim podrumima širom ove regije, i spadaju u sami vrh vina jugoistočne Evrope.

enogastronomija

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Banjalučki ćevap je brend

04.05.2016 u 13:04

Pojavio se prije više od 100 godina, a proslavio se i odomaćio prvo po cijeloj bivšoj SFRJ, a potom i dalje po svijetu

  • 1807
  • 0
loading ...