logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/800px-eq-it-na-pizza-margherita-sep2005-sml.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/preview\/800px-eq-it-na-pizza-margherita-sep2005-sml.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/source\/800px-eq-it-na-pizza-margherita-sep2005-sml.jpg","caption":""}]

Europska gastronomska scena: najpopularniji specijaliteti

15.10.2019 u 15:44

  • Gastro
  • 0

Hrvatska

Crni rižoto

Crni rižoto popularan je uz hrvatsku obalu, a pravi se od ukusne mješavine sipe ili lignje, maslinovog ulje, češnjak, crnog vina i tinte lignje. Ostala voljena regionalna jela uključuju pasticadu, mješavinu piva i njoki  koje su jako popularne u Dalmaciji.

Bez obzira kuda idete u Hrvatsku, očekujte da ćete naći puno maslinovog ulja; postoji razlog što se naziva „mediteranskim tekućim zlatom“.

Rezultat slika za crni rizoto

 

 

 

Finska

Karelijska pita

Hstorija karelijske pite seže mnogo unazad, s tim da su prvi spisi iz 17. vijeka. Pasta dolazi iz karelijske regije koja je trenutno podijeljena između Finske i Rusije. Veliki dio Karelije pripojio je Sovjetski Savez tokom zimskog rata 1939-1940. Pita je u osnovi tanka ražena korica punjena ljutim nadjevom od poriluka. Iako postoje različite varijacije, riža i krompir su najčešći nadjev. Tanka, blago hrskava korica za mnoge je najvažniji dio pravilne karelijske pite.

Rezultat slika za karelijska pita

 

 

Francuska

Kroasan

Kroasan je masno, pahuljasto pecivo  austrijskog i francuskog porijekla, imenovan po svom povijesnom obliku polumjeseca. Kroasani se prave od slojevitog kvasnog tijesta. Tijesto se premaže maslacem, razvalja i savije nekoliko puta uzastopno, a zatim se kotrlja u lim, u tehnici koja se zove laminiranje. Proces rezultira slojevitom, pahuljastom teksturom sličnom lisnatom tijestu. Ono što je interesatno o porijeklu kroasana je to da većina ljudi misle da je izvorno francuski, međutim pretpostavlja se da je najvjerovatnije austrijskog porijekla jer su se prvo počeli prodavati u pekari u Parizu koju su držali pekari iz Austrije.

Rezultat slika za kroasan

 

 

 

Grčka

Gyros

Gyros je grčko jelo napravljeno od mesa kuhanog na vertikalnoj rotiseriji. Kao i shawarma i tacos al pastor, potiče od janjećeg kebaba koji je osmišljen u Turskoj.U  Grčkoj je to najčešće svinjetina ili piletina, dok je mješavina govedine i janjetine uobičajena u SAD-u i drugim zemljama. Obično se poslužuje zamotano ili punjeno u tortilju (pitu), zajedno sa sastojcima kao što su paradajz, luk i sos tzatziki.

Srodna slika

 

 

Island

Skyr

Skyr jogurt je tradicionalni islandski proizvod koji se pravi od obranog mlijeka. Poseban je po tome što sadrži visok udio bjelančevina, a mali udio masti. Populariziran je kao jogurt, ali zapravo se radi o siru kremaste strukture. Može pomoći kod probavnih problema i mršavljenja jer potiče pravilan rad crijeva.

Rezultat slika za skyr

 

 

Litvanija

Cepelinai

Cepelinai su knedle napravljene od naribanog  krompira i punjene mljevenim mesom ili suhim sirom ili gljivama. Litvansko su nacionalno jelo,i obično se služi kao glavno jelo.

Nazvani su  cepelienai jer njihov oblik podsjeća na zračni brod Zeppelin.Cepelinai su obično dugački oko 10–20 cm, mada veličina ovisi o mjestu stvaranja: u zapadnim okruzima Litvanije cepelinai su napravljeni veći nego na istoku.

File:Cepelinai 2, Vilnius, Lithuania - Diliff.jpg

 

 

Portugal

Pastel de nata

Pastel de nata, također poznat kao portugalski krem-kolač, portugalsko je tijesto od jajeta posuto cimetom.  Izvan Portugala posebno su popularni u drugim dijelovima zapadne Europe, Azije i bivšim portugalskim kolonijama, poput Brazila i Makaa.

File:MargaretCafe PasteisDeNata.JPG

 

 

Španija

 Paella

Paella je valencijansko jelo od riže koje ima staro historiju, ali njegov moderni oblik seže u sredinu 19. stoljeća na području oko lagune Albufera na istoku obala Španije uz grad Valenciju. Mnogi ne-Španci smatraju paellu nacionalnim jelom u Španjolskoj, ali većina Španaca smatra je valencijskim  jelom. Valencijanska paella smatra se izvornim receptom, a sastoji se od bijele riže, zelenog graha (bajoqueta i tavella), mesa (piletina i zec, ponekad patka), garrofó (razne vrste graha ili maslačka),  ponekad puževa i začina poput šafrana i ruzmarina.

Paella, Lobster, Rice

 

 

Švedska

Rolnice sa cimetom

U Švedskoj, zemlji svog pretpostavljenog porijekla, rolica cimeta nosi ime kanelbulle. Cimet rolnica sastoji se od valjanog lista tijesta od kvasca na koji se smjesa cimeta i šećera (i grožđica ili drugih sastojaka u nekim slučajevima) posipa tankim slojem maslaca. Tijesto se zatim razvalja, reže na pojedinačne porcije i peče ili prži.

Buns, Cinnamon, Nib Sugar, Coffee Break, Wheat Dough

 

Švicarska

 Fondue

Fondue  je švicarski  topljeni sir koji se poslužuje u lonac (caquelon ili fondue lonac) preko prijenosnog štednjaka (réchaud) grijanog s lampom za svijeće, a jede se potapanjem hljeba u sir.30-tih godina Švicarska unija sira (Schweizerische Käseunion) promovirala ga je kao švicarsko nacionalno jelo, a popularizirala ga je u Sjevernoj Americi u 1960-ima.

File:Swiss fondue.jpg

 

Belgija

Vafli

Belgijski vaflji prvobitno su se pravili  sa kvascem, ali danas se često koristi prašak za pecivo. Često ih jedu kao hranu za doručak; preljevi variraju od šlaga, šećera, voća i čokoladnih namaza, do sirupa i maslaca ili margarina. Kao desert se može poslužiti i sladoled od vanilije i svježe voće (poput jagoda).

 File:Waffles with Strawberries.jpg

U samoj Belgiji postoji nekoliko vrsta vafla, uključujući briselski vafle i vafl Liège.

 

 

Italija

Pizza

Pizza je ukusno jelo talijanskog porijekla, jedno od najpoznatijih na svijetu, koje sadrži obično okruglo, spljošteno postolje od kiselog tijesta na bazi pšenice prekriveno paradajzom, sirom i raznim drugim sastojcima (inćuni, masline , meso itd.) pečeno na visokoj temperaturi, tradicionalno u peći na drva.

Izraz pizza prvi put je zabilježen u 10. stoljeću u latinskom rukopisu iz južnog talijanskog grada Gaeta u Laciju, na granici s Kampanijom. Moderna pizza izmišljena je u Napulju, a jelo i njegove varijante od tada postaju popularne u mnogim zemljama.  Postala je jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu i uobičajena brza hrana u Europi i Sjevernoj Americi.

File:Eq it-na pizza-margherita sep2005 sml.jpg

hrana pizza paella rolnice sa cimetom

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...