Gastronomska scena Južne Amerike
23.10.2019 u 14:28
- Gastro
- 0
Južnoamerička kuhinja imala je veliki broj utjecaja u svom oblikovanju, ali i svoju izvornu tradicionalnu kuhinju i jela. Spoj domorodačke kulture i europskih i američkih utjecaja doveli su do današnje, raznovrsne hrane koja oduševljava posjetitelje ovog kontinenta.
CEVICHE, Peru
Ceviche je jelo od morskih plodova porijetlom iz Perua, obično napravljeno od svježe sirove ribe sušene u sokovima od citrusa, poput limuna ili limete, a začinjeno je čili paprikama ili drugim začinima, uključujući sjeckani luk, so i korijander.
Ceviche se obično jede uz priloge koji nadopunjuju njegove okuse, poput slatkog krompira, salate, kukuruza, avokada ili banane. Jelo je popularno u pacifičkim primorskim regijama Latinske Amerike. Iako se o porijeklu cevichea raspravlja, u Peruu se smatra nacionalnim jelom.
Iako arheološki zapisi sugerišu da se u Peruu konzumiralo nešto vrlo slično prije gotovo dvije hiljade godina, neki povjesničari smatraju da su prethodnika ovom jelu u Peru donijele mavarske žene iz Granade, koje su bile u pratnji španjolskih konkvistadora i kolonizatora te se ovo se jelo s vremenom razvilo u ono što se danas smatra cevicheom.
PASTEL, Brazil
Pastel je tipična brazilska brza hrana, koja se sastoji od tankog tijesta u obliku kruga ili u obliku trokuta s različitim preljevima, prženog u biljnom ulju. Rezultat je hrskava, smeđa pržena pita. Najčešća punila su mljeveno meso, mocarela, srce palme, krem sir, piletina i mali škampi. Pastel se u brazilskoj kuhinji klasificira kao salgado (slani zalogaj). Tradicionalno se prodaje na ulicima, na tržnicama na otvorenom ili u trgovinama brze hrane poznatim kao pastelarias. Popularno se kaže da je nastao kada su japanski imigranti prilagodili kineske pržene wontonse za prodaju kao grickalice na uličnim tržnicama. Piće koje se često pije s pastéisom je caldo de cana, sok od šećerne trske.
EMPANADA, ARGENTINA
Empanada je vrsta pečenog ili prženog peciva koji se sastoji od tijesta i nadjeva, uobičajenog u latinoameričkim i filipinskim kulturama. Naziv dolazi od španskog glagola empanar, a doslovno se prevodi kao „urezan“, tj. zamotan ili obložen hljebom. Tijesto se puni nadjevom koji se može sastojati od mesa, sira, kukuruza i drugih sastojaka a zatim se to sve zajedno peče ili prži.
CHORRILLANA, CHILE
Chorrillana je čileansko jelo koje se sastoji od pomfrita, govedine, kobasica i ostalih sastojaka. Najčešće su to umućena ili pržena jaja i prženi luk.
Zbog svoje veličine, obično se služi kao jelo za više osoba. Postoji nekoliko recepata za chorillanu, ovisno o restoranu i kuharu. Baza govedine i pomfrita je jedina konstanta. Tradicionalni recepti miješaju kajganu, prženi luk i narezanu govedinu. Mogu se koristiti i sjeckane kobasice od paprike, chorizo, rajčice i začine poput češnjaka ili origana.
AREPA, COLUMBIA
Arepa je vrsta hrane napravljena od mljevenog kukuruznog tijesta, koja potječe iz sjeverne regije Južne Amerike u doba prije Kolumbije, a prisutna je u kuhinjama Kolumbije i Venezuele.
U tim se zemljama jede svakodnevno, a može se poslužiti uz priloge kao što su sir, cuajada (fermentirano mlijeko), razna jela, piletina, avokado i diablito. Može se koristiti i za pravljenje sendviča.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.