logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/05\/368e04de5640b8a168b437b2cc891969.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/05\/preview\/368e04de5640b8a168b437b2cc891969.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/05\/368e04de5640b8a168b437b2cc891969.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Danas za iftar: Turski puding Keskül

07.04.2023 u 12:25

  • Gastro
  • 0

Preporučujemo da za iftar probate Keşkül, turski mliječni desert koji se pravi veoma brzo i lako, a služi se uglavnom sa kokosovim pahuljicama ili pistacijama. U nekim receptima kokos se koristi u samom pudingu ( kao i u ovom), a u nekim se kokos samo posipa po desertu.

Ipak, postoji jedna mala priča iza imena ovog deserta. Za otomanska vremena, Keşkül je bio naziv za posudu koju su derviši koristili za prošenje novca, ili neke druge robe u javnosti. U to vrijeme, moliti za nešto bez Keşkül-a bilo je zabranjeno. Svaki je derviš na svojoj zdjeli imao različite rezbarije i ukrase. Zdjela u kojoj se prikupljao novac služila je dervišima i za jelo.

Stoga, ime pudinga je na kraju dobilo ime posude- Keşkül puding.

Sastojci:

  1. 5 dl hladnog mlijeka
  2. 40 g kokosa
  3. 60 g brašna
  4. 80 g šećera
  5. 1 kesica vanilin šećera
  6. 1 kašika maslaca

 

Za posipanje: Sjeckane pistacije ili lješnjaci i kokos.

 

Priprema:

U malo vecu vatrostalnu posudu stavite hladno mlijeko,kokos, šećer,vanilin šećer. Lagano sipajte brasno i istovremeno mutite.Sve zajedno stavite na peć da prokuha, neprestano miješajući .Nakon što puding prokuha, dodajte maslac i nastavite miješati dok se maslac ne otopi.

Sklonite sa vatre i sipajte u 4 manje posudice, svaku prekrijte providnom folijom i ostavite na par sati u frižideru da se ohladi.

Pospite sa sitno sjeckanim pistacijama ili lješnjacima i sa malo kokosa

Svaku prekrijte providnom folijom i ohladite par sati u frizideru. Prije posluživanja, pospite sa sitno sijeckanim nesoljenim pistacima ili sa sitno sjeckanim pečenim lješnjacima i sa malo kokosa.

Uživajte!

recept za iftar turski recepti recepti desert slatki recept jednostavni desert

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

RECEPT: Granola pločice kod kuće

08.11.2023 u 12:30

Predlažemo da probate sami napraviti svoje grickalice. Na taj način znat ćete tačno šta jedete, puno je zdravije i jefti...

  • 0

Vinska kultura u Hercegovini

17.05.2023 u 13:12

Hercegovina se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba

  • 0
loading ...