Kineski recepti: Neobično čajno jaje
17.01.2020 u 12:20
- Gastro
- 0
Čajno jaje je tipična kineska namirnica koja se obično prodaje kao grickalica, u kojoj se kuhano jaje lagano razbije, a zatim opet kuha u čaju, umaku ili začinima. Poznato je i kao mramorno jaje jer pukotine na ljusci jaja stvaraju zatamnjene linije s uzorcima nalik mramoru. Prodaje se na ulicama na noćnim tržnicama u većini kineskih zajednica širom svijeta, a najčešće se poslužuje u azijskim restoranima. Iako potječe iz Kine i tradicionalno je povezan s kineskom kuhinjom, drugi slični recepti i varijacije razvijeni su u cijeloj Aziji. Čajna jaja potječu iz provincije Zhejiang.
Sastojci
10 jaja, 50 grama čaja, 50ml umaka soja, 20g soli, 20g kineski crvenog papra, 10 komada syzygium aromaticum, 1 komad cimeta, 5 lovorovih listova, 1L vode
Način pripreme
1.Udarite ljusku kuhanih jaja u komadima, ali je nemojte skinuti.
2.Stavite jaja s udarenom ljuskom u lonac pa dodajte vodu, umak od soje, sve spomenute začine i čaj i na umjerenoj vatri kuhajte 10 minuta.
Ugasite vatru nakon 10 minuta, ostavite jaja (sa svim kuhanim začinima) 24 sata i jelo je gotovo.
Gotovo jaje izgleda ovako:
Detaljniju pripremu pogledajte OVDJE.
Izvor: kina-danas.com
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.