logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/01\/easter-eggs-spring-egg.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/01\/preview\/easter-eggs-spring-egg.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/01\/source\/easter-eggs-spring-egg.jpg","caption":"","dimensions":{"width":910,"height":607}}]

Kineski recepti: Neobično čajno jaje

17.01.2020 u 12:20

  • Gastro
  • 0

Čajno jaje je tipična kineska namirnica koja se obično prodaje kao grickalica, u kojoj se kuhano jaje lagano razbije, a zatim opet kuha u čaju, umaku ili začinima. Poznato je i kao mramorno jaje jer pukotine na ljusci jaja stvaraju zatamnjene linije s uzorcima nalik mramoru. Prodaje se na ulicama  na noćnim tržnicama u većini kineskih zajednica širom svijeta, a najčešće se poslužuje u azijskim restoranima. Iako potječe iz Kine i tradicionalno je povezan s kineskom kuhinjom, drugi slični recepti i varijacije razvijeni su u cijeloj Aziji. Čajna jaja potječu iz provincije Zhejiang.

Sastojci

10 jaja, 50 grama čaja, 50ml umaka soja, 20g soli, 20g kineski crvenog papra, 10 komada syzygium aromaticum, 1 komad cimeta, 5 lovorovih listova, 1L vode

Način pripreme

1.Udarite ljusku kuhanih jaja u komadima, ali je nemojte skinuti.

 

2.Stavite jaja s udarenom ljuskom u lonac pa dodajte vodu, umak od soje, sve spomenute začine i čaj i na umjerenoj vatri kuhajte 10 minuta.

Ugasite vatru nakon 10 minuta, ostavite jaja (sa svim kuhanim začinima) 24 sata i jelo je gotovo.

Gotovo jaje izgleda ovako:

Kinesiske teæg.JPG

 

Detaljniju pripremu pogledajte OVDJE.

 

Izvor: kina-danas.com

 

KINA kinesko jaje cajno jaje

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...