logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/l-318ffb34466208e7f6ed9dff6305aef5.jpeg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/preview\/l-318ffb34466208e7f6ed9dff6305aef5.jpeg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/source\/l-318ffb34466208e7f6ed9dff6305aef5.jpeg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":684}}]

Na Trećoj međunarodnoj kobasijadi izlagači iz BiH i regije te više od stotinu uzoraka

17.02.2022 u 06:49

  • Gastro
  • 0

Treća međunarodna kobasijada u Tomislavgradu bit će održana 26. februara, a okupit će, među ostalim, izlagače iz BiH, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije.

Organizator kobasijade je Udruga "Duvanjski kobasičari", a njen predsjednik Marko Jurčević kazao je Feni kako očekuju više od stotinu uzoraka koje će ocjenjivati Međunarodni stručni žiri koji će brojati osam članova a na čijem čelu će biti predsjednik salamera Hrvatske Milinko Perković.

Manifestaciji će prethoditi prikupljanje uzoraka i stručno ocjenjivanje, a na sam dan kobasijade bit će upriličeno proglašenje pobjednika i dodjela odličja.

- Prvenstveno gledamo vanjski oblik kobasice, je li ona pravilna, naborana i slično, onda njen presjek, udio bjeline, rupičavost, sastav, strukturu mesa i drugo, te njezin miris i okus – pojasnio je Jurčević.

Kobasijada u Tomislavgradu održana je dvije godine zaredom, 2019. i 2020., uz izuzetnu veliku posjećenost, dok je 2021. odgođena zbog pandemije covida-19.

Želja organizatora je da kobasijada postane tradicionalna, ali i da naprave jedan brend.

- Želja Udruge je da standardiziramo 'duvanjsku kobasicu', da napravimo jedan brend koji će biti prepoznatljiv kao 'slavonski kulen', 'livanjski sir' , dalmatinska vina i slično, da oformimo jednu ekipu koja će proizvoditi te kobasice, a svi oni koji se žele baviti time da se drže tog standarda i prave ih na način koji će biti propisan – poručio je Jurčević.

Glavni pokrovitelj Treće međunarodne kobasijade je Općina Tomislavgrad, a podršku manifestaciji pružila je i Hercegbosanska županija.

MEĐUNARODNA KOBASIJADA

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

RECEPT: Granola pločice kod kuće

08.11.2023 u 12:30

Predlažemo da probate sami napraviti svoje grickalice. Na taj način znat ćete tačno šta jedete, puno je zdravije i jefti...

  • 0

Vinska kultura u Hercegovini

17.05.2023 u 13:12

Hercegovina se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba

  • 0
loading ...