logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/02\/69b4d797-16ea-439d-b0b8-17fee37aae93.jpeg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/02\/preview\/69b4d797-16ea-439d-b0b8-17fee37aae93.jpeg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/02\/source\/69b4d797-16ea-439d-b0b8-17fee37aae93.jpeg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":575}}]

NAŠ PRIJEDLOG/ Danas kuhajte: Begova čorba, kraljica među čorbicama

02.02.2024 u 12:10

  • Gastro
  • 0

Za današnji ručak, predlažemo Begovu čorbu, kraljicu među čorbicama. To je tradicionalno  jelo u Bosni i Hercegovini za koje kažu da je ime dobila zato što je toliko dobra da se ne bi postidili ni da je servirate begu (beg na turskom bey - znači “gospodin“).

 Služi se kao toplo predjelo, ali može biti i glavno jelo. Osnova čorbe su kokošije, u današnje vrijeme pileće meso, i povrće među kojem je važna bamija-  smatra se afrodizijakom , a poznata su njena ljekovita svojstva jer obiluje antioksidantima,vitaminima i mineralima.

Iako se Begova čorba tradicionalno priprema dugim krčkanjem u loncu, ovo je naš način ekspresne  pripreme:

Osnovni sastojci za Begovu čorbu su /za cca 4 osobe (bolje je praviti veću količinu da ima i za naredni dan)

-Luk- crveni, jedna do dvije veče glavce

- Bijeli, 3 česna

- Peršin, 1 korijen sa listovima

- Celer: malo listova,stablo i korijena

- List lovora

- Smjesa osnovnog povrća: mrkva, krompir, grašak- isjeckati na manje kocke.

Napomena: Radi lakše pripreme kupiti zaleđenu smjesu povrća za francusku salatu, jedno pakovanje ali količina zavisi od potrebe s tim da u ovoj smjesi ima dosta mrkve pa da čorba ne bi bila slatkasta onda obavezno narezati na kockice još dva, tri krompira srednje veličine i dodati smjesi. 

-Pileće meso(batak s karabatkom) i teleće meso (jednu šaku isjeckanog mesa, može i bez telećeg ali je ukusije kad ima i jedno i drugo) , sve  isjeckati na manje kocke/kao što je povrće, 

- Bamija (Napomena: Prije dodavanja smjesi bamija se kratko prokuha u vodi s dvije kašike jabučnog sirćeta.  Ako je sušena bamija onda se kratko potopi u toploj vodi i onda  kuha oko 5 min. Nakon ključanja, bamiju isprati i tek onda je spremna za dodavanje u čorbu). Bez bamije nema Begove čorbe.

Priprema:

- Prvo malo prepržiti luk crveni na ulju , tek kratko da promijeni boju, onda dodati meso, pileće i teleće, malo soli, pa još malo propržiti, onda dodati povrće, pa nakon kratkog prženja dodati malo vode da prekrije smjesu, miješati, dodati celer, peršun, bijeli luk, pripremljenu bamiju, list lovora, soli po želji, malo vegete, crvene paprike-po želji. Miješati lagano na manjoj temperaturi da se ne izgnječi smjesa i da ne zagori.

- Nakon krčkanja od 10-tak minuta, i kratkog miješanja, dodati još vode da bude 20-tak cm iznad smjese- bolje je više da ne bi zagorilo (višak će ispariti u konačnici)  kuhati 20 -25 min( mi smo kuhali u pretis loncu) . Može i kraće pa da se provjeri situacija i nastavi kuhati. (Ako se kuha u šerpi, stalna kontrola, miješanje, kuhati na laganoj temp.  nakon ključanja) .

- Nakon otvaranja pretisa a kako bi se dobila ukusnija i gušća čorba, krčkati smjesu na laganijoj temperaturi sve dok se ne dobije željena gustoća. Nije problem i da, ako je pregusta, dodate malo vrele vode i nastavite krčkati kako bi se smjesa ponovo sjedinila. Na kraju dodati malo vegete. 

Begova čorba može se servirati sa kašikom pavlake, kajmaka- po želji, te iscijediti malo soka od limuna i posuti isjeckanim listovma peršuna.

Uz Begovu čorbu najbolje je servirati tradicionalni bosanski somun ili domaći hljeb.

Prijatno!

 

 (Foto: Facebook)

 

 

BEGOVA ČORBA BAMIJA

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

RECEPT: Granola pločice kod kuće

08.11.2023 u 12:30

Predlažemo da probate sami napraviti svoje grickalice. Na taj način znat ćete tačno šta jedete, puno je zdravije i jefti...

  • 0
loading ...