Ne propustite okusiti proljeće na otoku Krku
29.04.2019 u 12:29
- Gastro
- 0
Krk Food Fest: Okusi proljeća, manifestacija koja je na hrvatskom otoku Krku započela od 19. aprila i traje do 31. maja, svakako je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje dobre hrane, vina, aktivnog i atraktivnog odmora za one željne avanture i istraživačkog duha.
Održava se u 20-ak restorana otoka Krka koji u svojoj ponudi imaju brojne delicije poput sireva od mlijeka krčkih ovaca, tople janjetine, škampi i ribe, maslinova ulja, ekološkog krčkog povrća i samoniklog jestivog bilja od kojih je najpoznatija šparoga. Tu je i autohtono vino žlahtina i nadaleko poznati i prvi proizvod u Hrvatskoj koji je dobio zaštitu zemljopisnog porijekla na nivou Europske unije, krčki pršut.
Krenimo redom:
U Njivicama, restoran Rivica nudi desetak delicija sa šparogama, među kojima su i ravioli punjeni skutom i šparogama u umaku od tartufa, fritaja i rižoto sa šparogama, poširani file lubena s purom od šparoga, pašticada – junetina sa zelenim šurlicama od šparoga te slatka šparoga – bijela čokolada, šparoga i lješnjak.
U Malinskoj, u restoranu Mulino, možete uživati u juhi od šumskih šparoga, fritaji sa šparogama, šurlicama sa šparogama, kozicama i skutom; pečenoj janjetini pod pekom ili na ražnju, palačinkama sa skutom… U konobi Bracera nude svježi ovčji sir sa šparogama na palenti i maslinovom ulju i namaz od skute s tartufima, rižoto od šparoga, domaću tjesteninu u šalši od pomidora s kozicama i šparogama, mariniranu janjetinu u maslinovom ulju i ružmarinu na žaru, a po narudžbi janjetinu pod pekom. Bistro Toni od 25.04.2019. nudi dva proljetna menija, mesni i riblji, a među specijalitetima su mu proljetna salata sa šparogama, pačja prsa s povrćem te lignje u brudetu s palentom. U konobi Intrada, nude se fazzoletti sa svježim sirom i špinatom, domaća janjetina na žaru, pastirski pijat i knežev presnac. U Noštromu u Malinskoj moći ćete probati proljetnu salatu sa sirom i orasima, makarune s pestom, fritaju i rižoto sa šparogama, domaće šurlice s lignjama te presnac od mladog ovčjeg sira. U restoranu Primorska koliba nudi se skuta sa jadranskim škampima i šparogama, salata od morskih plodova s bobom, rižoto s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobina s pireom od boba i motara, panacotta sa šparogama i domaći crumble sa šparogama.
U Kući krčkog pršuta Žužić možete kupiti krčke suhomesnate proizvode te uživati u pašteti od pršuta i mladog sira, kruhu s pršutom, maneštri s pršutom i proljetnim krčkim povrćem te šurlicama s krčkim pršutom i divljim šparogama.
U konobi Pod prevolt u Milohnićima u ponudi je janjetina lešo s povrćem te na gulaš, pod pekom i na žaru, fritaja i šurlice sa šparogama, juha od koprive, brudet od sušene hobotnice te palačinke sa skutom i medom.
U Glavotoku možete birati između 15-ak jela s okusima proljeća, a među njima su pašteta od janjeće jetrice, janjeća ragu juha, janjeći gulaš s domaćim njokima, file oslića sa šparogama, presnac…
U Volsonisu, u gradu Krku, uz brojne proljetne delicije nude i primorsku maneštru od koprive, sarmice od domaće janjetine u listu vinove loze (tijekom svibnja), domaće šurlice sa žvacetom od janjetine te janjeći pršut. Konoba Šime nudi šurlice sa šparogama i pršutom. Restoran Marina od okusa proljeća nudi: krem juhu od šparoga, tagliatu od bifteka s brusketom od šparoga i pestom od šparoga, svinjski lungić na rižotu od šparoga, pečenu janjetinu (uz prethodnu najavu najmanje 4 osobe) te bodulski pijat - file plemenite ribe u umaku od žlahtine uz tostiranu palentu i rigu. Konoba Galija nudi šurlice sa škampima i šparogama te raviole punjene jadranskim kozicama i crnim tartufom.
U Vrbniku, restoran Vinotel Gospoja nudi kuhano-pohano jaje s mariniranim šparogama, tagliatelle s rakovicama i crnim tartufom, zlatni sorbet žlahtina te rebarca mlade janjetine s kremicom od ovčjeg sira. Gospoja konoba Žlahtina nudi niz delicija s divljim šparogama te sladoled od žlahtine. Restoran Nada, Vrbnik u proljetnoj ponudi nudi domaće zelene torteline od ovčje skute s kaduljom, janjeće kotlete u otočkom bilju s palentom i povrćem, roastbeef s kremom od muštarde i poviticu – domaći kolač od ovčje skute.
U Puntu restoran Marina među 15-ak proljetnih delicija nudi i krem juhu od šparoga, junjeći biftek sa šparogama, pršutom i aromatiziranom palentom, riblji file sa šparogama i kozicama…U konobi Bocoon nude se također brojne delicije sa šparogama uključujući i fritaju s gljivama i šparogama, rižoto sa škampima i šparogama, biftek u umaku od šparoga...
U Baški u Heritage hotelu Forza nude 10-ak proljetnih jela, a među njima su i brusketa s fritajom od šparoga i pršutom, janjeće iznutrice s palentom, ramstek na žaru s rižotom od šparoga, proljetna pizza i krema od skute. U hotelu Tamaris, ponudit će vas tijekom svibnja šurlicama s janjećim gulašom. U Cicibeli u Baški, uz brojne delicije, u ponudi je i janjeći kotlet sa žara s krumpirom pečenim s ružmarinom, domaće kozice u dijon senfu i wiskyju te domaće šurlice s kvarnerskim škampima i vongolama.
U Šilu, osoblje restorana Zeba će vam pripremiti janjetinu pod pekom, s time da računate da priprema traje barem tri sata pa ju je dobro ranije naručiti. Ponudit će vas i šurlicama s 4 vrste sira, domaćim sarmama i odojkom s ražnja.
U Klimnu, u restoranu Žal, možete uživati u mozaiku od šparoga, rotkvica i prepeličijih jaja, domaćim raviolima od špinata i skute s guanciale pancetom, janjećoj plećkici s alter-egom od povrća te canela - espuma od skute sa jagodama.
U Omišlju, u restoranu Maris nude tartar od tune, brodet od sipe s palentom i janjeći kotlet.
Za ljubitelje dobrog jela i pića razlozi za dolazak na Krk su brojni, a kako je trenutačno za manifestaciju prijavljeno preko 100 različitih jela, predlažemo da pogledate i stranice na kojima se nudi smještaj, a jelovnik pogledajte OVDJE.
Organizatori manifestacije su TZ otoka Krka i sve lokalne turističke zajednice, u saradnji s klubom Gastronaut, koji osim novinara okuplja i vlasnike hotela, restorana i vinare i koji vodi predsjednica Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva Karin Mimica.
U kvalitet okusa krčkog proljeća uvjerila se i ekipa bhputovanja.ba koja je zajedno sa novinarima iz sedam zemalja boravila na otoku Krku uoči održavanja ovog Festivala . Uvjerila se u kvalitet i raznolikost ponude, beskrajnu ljubaznost svojih domaćina, čaroliju i bogatstvo krajolika i kulturnog nasljeđa.
Tako krk, osim dobrog jela i pića, ima i svoju pećinu Biserujku i svoju najjužu ulicu u Vrbniku i festival zanimljivog programa i naziva Crna ovca ( održava se od 17. do 19. maja), i ture vožnje brodom sa staklenim dnom, šumski rezervat prirode i spomenik kulture na otočiću Košljunu gdje je smješten franjevački samostan, galerija Toš. Bašćansku ploču- najvažniji spomenik hrvatskog pisma i jezika, Bašćansku stazu glagoljice, botanički rezervat, ljekovite blato i šljunčane plaže.... Da se vratimo na gastronomske trendovi- ima Krk i svoje majstore molekularne kuhinje.
Dojmila nas je još jedna vrijednost koju otok Krk i sva mjesta u njemu nose- obiteljski biznis je za njegove mještane zakon i mladi apsolutno ne razmišljaju o odolasku u daleki svijet. Naprotiv, oni razvijaju, modernizuju ili započinju nove biznise ali brižljivo čuvaju tradiciju svojih predaka.
Odakle god da se zaputite , do Krka je jednostavno doći : s kopna – preko Krčkog mosta; s mora- brodovima u luke ili lučice, te trajektima u pristanište Valbiska, iz zraka- avionom u zračnu luku Rijeka kod Omišlja.
Samo je 30 kilometara otok Krk udaljen od grada Rijeke- prometnog, poslovnog, trgovačkog, sveučilišnog i kulturnog središta Kvarnera. Bez obzira koji put odabrali, dolaskom na otok Krk, uvjerit ćete se da zlatni otok odlikuje jedinstvo raznolikosti- spoj sadašnjosti i prošlosti, savremenosti i arhaičnosti, legende i stvarnosti.
I da zaključimo, ovdje zaista vrijedi doći !
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.