logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/08\/panna-cotta-2416749-1280.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/08\/preview\/panna-cotta-2416749-1280.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/08\/source\/panna-cotta-2416749-1280.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":853}}]

Panna cotta s malinama: Nezaobilazno ljetno osvježenje koje se voli i u hladnim danima

10.08.2023 u 10:37

  • Gastro
  • 0

Panna cotta je italijanski desert, a u prevodu znači "slatko vrhnje". Ukusan i osvježavajući, idealan je za vruće ljetne dane, a priprema se od samo nekoliko jednostavnih sastojaka!

 

Sastojci

  • 500 ml slatkog vrhnja 30% m.m.
  • 300 ml mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 1 želatina u prahu (10 g)

 

Preljev od malina

  • 300 g malina
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica gustina

 

Priprema

Želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju i ostavite sa strane da nabubri.

Slatko vrhnje, mlijeko i vanilin šećer kuhajte na laganoj vatri do vrenja. Maknite s vatre, dodajte ranije pripremljenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.

Tako pripremljenu panna cottu rasporedite u staklene čaše. Ova količina dovoljna je za 10-15 porcija.

Panna cottu ohladite na sobnoj temperaturi pa spremite u frižider da očvrsne. Dok se panna cotta hladi, pripremite preljev od malina.

Maline i šećer kuhajte na laganoj vatri dok se ne raspadnu. Zatim dodajte gustin kojeg ste razmutili s malo vode. Preljev od malina još kratko prokuhajte, malo ohladite a zatim prelijte preko panna cotte.

Vratite desert u frižider tako da se i preljev od malina dobro ohladi.

 

Uživajte!

panna cotta recept

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

RECEPT: Granola pločice kod kuće

08.11.2023 u 12:30

Predlažemo da probate sami napraviti svoje grickalice. Na taj način znat ćete tačno šta jedete, puno je zdravije i jefti...

  • 0
loading ...