Panna cotta s malinama: Nezaobilazno ljetno osvježenje
10.08.2023 u 10:37
- Gastro
- 0
Panna cotta je italijanski desert, a u prevodu znači "slatko vrhnje". Ukusan i osvježavajući, idealan je za vruće ljetne dane, a priprema se od samo nekoliko jednostavnih sastojaka!
Sastojci
- 500 ml slatkog vrhnja 30% m.m.
- 300 ml mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 1 želatina u prahu (10 g)
Preljev od malina
- 300 g malina
- 2 žlice šećera
- 1 žličica gustina
Priprema
Želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju i ostavite sa strane da nabubri.
Slatko vrhnje, mlijeko i vanilin šećer kuhajte na laganoj vatri do vrenja. Maknite s vatre, dodajte ranije pripremljenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
Tako pripremljenu panna cottu rasporedite u staklene čaše. Ova količina dovoljna je za 10-15 porcija.
Panna cottu ohladite na sobnoj temperaturi pa spremite u frižider da očvrsne. Dok se panna cotta hladi, pripremite preljev od malina.
Maline i šećer kuhajte na laganoj vatri dok se ne raspadnu. Zatim dodajte gustin kojeg ste razmutili s malo vode. Preljev od malina još kratko prokuhajte, malo ohladite a zatim prelijte preko panna cotte.
Vratite desert u frižider tako da se i preljev od malina dobro ohladi.
Uživajte!
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.