logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/08\/sir-promilk.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/08\/preview\/sir-promilk.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/08\/source\/sir-promilk.jpg","caption":""}]

Planine čuvaju tajnu prozorskog sira

14.08.2018 u 11:36

  • 691
  • Gastro
  • 0

Selo Šćipe u općini Prozor/Rama je postalo prepoznatljivo u široj regiji po preradi mlijeka i proizvodnji sira, kada je lokalni poduzetnik Ibro Daguda uspostavio zemljoradničku zadrugu "Promilk" i pokrenuo mljekaru koja je od 2005. do danas narasla do nivoa prerade od 1.800 litara mlijeka na dan.

Iz USAID/Sweden FARMA II projekta navode da je prozorski sir prepoznat među ugostiteljima i potrošačima, ali je još mnogo izazova pred Dagudom.

- Prozorski sir je specifičan zbog mlijeka koje se skuplja s lokaliteta općine Prozor, gdje je nadmorska visina pretežno preko 1.000 metara, to je kraj bogat borovnicom, ljekovitim biljem, voćem, brusnicom. Riječ je o prostoru podno Zeca i Vranice, koji se dalje spušta prema rijeci Rami i Ramskoj kotlini - pojasnio je Daguda.

Dodao je da se priprema za putovanje u Trebinje, a prije par dana je bio u Mostaru. Također, kaže da je putovao širom regije kako bi predstavio prozorski sir, te da je put obnove i rasta težak.

- Gdje odemo dobijemo odlične ocjene, samo taj posao treba iznijeti - istakao je Daguda.

Danas Promilk ima šest radnika, a Daguda želi otvoriti i nova radna mjesta, te se nada većoj podršci ruralnom razvoju.

- Prozor je čaršija koja je pretrpila teškoće u ratu, narod je raseljen, mladi imaju slabo posla. Uslijed migracija stanovništva, mnogo ljudi odlazi, ne vodi se računa o selu. A ovdje žive vrijedni ljudi, proizvode malinu, sakupljaju šumske plodove, radimo sa sirom. Važno je da nas prepoznaju te da se ohrabri razvoj sela - naveo je Daguda.

Kazao je da su sa USAID/Sweden FARMA II ostvarili odličnu saradnju, te su dobili značajnu podršku u opremanju mljekare.

- U budućnosti je važno omasoviti stočni fond na ovom kraju, te već radimo i na prijedlozima novih projekata kako oživjeti ovaj kraj. Imamo dobru saradnju sa mljekarama u Gornjem Vakufu i Kupresu, povezujemo se i vjerujem da možemo učiniti da naši krajevi ožive i ponude jednu novu perspektivu razvoja - zaključio je Daguda, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Neum- Gdje jesti?

01.08.2018 u 12:38

Neum je idealno mjesto za kušanje fine dalmatinske i hercegovačke kuhinje.

  • 1529
  • 0

Sarajevo: Gdje jesti?

17.07.2018 u 12:25

Sarajevo ima veoma dugačku listu dobrih i veoma kvalitetnih restorana. Čak su i ”buregdžinice" i "ćevabdžinica" mjesta g...

  • 1853
  • 0
loading ...