logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/01\/l-81142c091e3f28e2009177017443bebe.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/01\/preview\/l-81142c091e3f28e2009177017443bebe.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/01\/source\/l-81142c091e3f28e2009177017443bebe.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":689}}]

Slovaci oduševljeni gastronomskim specijalitetima Bosne i Hercegovine

16.01.2023 u 14:41

  • Gastro
  • 0

Slovačka državna televizija RTVS - Jednotka emitovala je prošle sedmice novu epizodu popularnog televizijskog putopisa "Cestou necestou", koji je ovaj put predstavio raznolikost okusa i tradicija Bosne i Hercegovine.

Riječ je o jednom od najomiljenijih programa koji prati gotovo pola miliona Slovaka. Bosnom i Hercegovinom vodio ih je zamjenik ambasadora Slovačke Republike Patrik Turošík.

- Bosnu i Hercegovinu sam želio prikazati onakvom kakva zaista i jeste, kao zemlju srdačnih ljudi, raznolikih okusa i fascinantnog turističkog potencijala. Snimanje je trajalo četiri dana, tokom kojih je ekipa slovačke televizije obišla različite dijelove zemlje i snimila toliko zanimljivog materijala da bi se moglo napraviti mnogo epizoda. U 30 minuta slovačkim gledaocima predstavljen je između ostalog proces pripreme sarajevskih ćevapa, kuhanje tradicionalne begove čorbe sa poznatom nanom Azrom, berbe nara ili proizvodnje vina u Hercegovini, pripreme kaurme i suhog mesa u Kaknju, ili proces pripreme pravog domaćeg pekmeza u Istočnom Sarajevu - rekao je Patrik Turošik.

"Cestou necestou" je gastronomski putopis u kojem mala filmska ekipa posjećuje razne krajeve svijeta i zajedno sa zanimljivim Slovacima koji dugo žive u inostranstvu otkriva čari okusa i mirisa lokalne gastronomije gledano njihovim očima.

RTVS je do sada emitovala osam sezona iz skoro 100 zemalja svijeta, a sada je prvi put predstavljena Bosna i Hercegovina.

Osim reditelja Tibora Pataya, koji se, prema njegovim riječima, "zaljubio do ušiju u Bosnu i Hercegovinu na prvi pogled", epizoda je zabilježila izuzetan uspjeh i kod gledatelja u Slovačkoj, koji su vrlo brzo nakon gledanja emisije svojim pozitivnim komentarima izrazili želju za posjetom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade Slovačke u BiH.

- Bilo bi mi veoma drago kad bi ova epizoda privukla što više Slovaka da posjete ovu zemlju i lično dožive njene prirodne ljepote, posebnost i izuzetno bogatu gastronomsku ponudu. Kao što sam rekao na kraju epizode, ono što mi se najviše sviđa u ovoj zemlji je to što se tu život ne samo živi, već se u njemu i uživa - dodao je Patrik Turošik.

GASTRONOMIJA SLOVAčKA AMBASADA

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

RECEPT: Granola pločice kod kuće

08.11.2023 u 12:30

Predlažemo da probate sami napraviti svoje grickalice. Na taj način znat ćete tačno šta jedete, puno je zdravije i jefti...

  • 0

Vinska kultura u Hercegovini

17.05.2023 u 13:12

Hercegovina se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba

  • 0
loading ...