Topa ide uz ramazan
22.03.2023 u 11:29
- Gastro
- 0
Topa je tradicionalno ramazansko jelo koje se služi na početku iftara uz samunčić. Smatra se da je ime dobila po samom postupku pripreme, odnosno topljenju masnoće. Danas se pripremaju razne varijacije tope (sa jajima, sirevima, piletinom itd).
Topa sa sirom i mileramom
Sastojci:
- 2 kašike milerama
- 2 kašike mladog sira
- 50 gr putera
- 100 gr ribanog suhog sira
- Prstohvat soli
Mileram,mladi sir i puter staviti u zagrijanu tavu, posolite, miješajte na umjerenoj temperaturi dok se mileram ne istopi pazeći da ne izgori. Na kraju pospite naribanim sirom.
Topa s pilećim mesom
Sastojci:
- 200 gr kuhanog pilećeg mesa
- 100 gr Milerama ili kajmaka
- puter
- pileći temeljac (pileća voda)
Puter i temeljac stavite u tavu i zagrijavajte. Dodajte mileram pa pustite da se lagano otopi, u sve to dodajte sitno isjeckane komadiće piletine i pustite par minuta da se sve sjedini.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.