Tradicionalna praznična jela širom svijeta
10.12.2019 u 12:30
- Gastro
- 0
Prazničnom raspoloženju ovo perioda definitivno doprinosi hrana. Okuplja prijatelje i porodicu koji zajedno dijele uspomene i tradicije. Ovisno o kulturi i običajima, svaka država ima neki karakterisični praznični specijalitet. Evo nekih jedinstvenih prazničnih jela u kojima uživaju ljudi širom svijeta.
Bûche de Noël (Francuska)
Poznat i kao Yule log, bûche de Noël je slatki desert koji se u Francuskoj poslužuje tokom božićne sezone. Iako postoji mnogo varijacija, jedna od najčešćih vrsta pravi se sa slatkim vrhnjem, kakaom u prahu, jajima, šećerom i ekstraktom vanilije. Obično je ukrašena šećerom i voćem.Bûche de Noël obilježava tradiciju rezanja i paljenja posebno odabranog trupca poznatog kao Yule log. Ova paganska tradicija uvedena je na kršćanski praznik prije mnogo stoljeća. Većina uživa u ovom desertu između Badnjaka (24. decembra) i Nove godine (1. januara).
Recept pogledajte OVDJE.
Shuba (Rusija)
Dok većina zemalja slavi Božić 25. decembra, Rusija je jedna od zemalja koja ovaj praznik slavi 7. januara u skladu sa pravoslavnim julijanskim kalendarom.U znaku naziva "haringa ispod krznenog kaputa", shuba je popularno jelo koje se u Rusiji služi tokom praznika. Njeni glavni sastojci su kisela haringa, tvrdo kuhana jaja, majoneza i mljeveno povrće poput mrkve, repe, krompira i luka.Jelo je dobilo ime po svom gornjem sloju, koji se obično pravi od majoneze ili preliva od repe koje podsjećaju na topli zimski ogrtač.
Recept pogledajte OVDJE.
Yebeg Wot (Etiopija)
Slično nacionalnom jelu iz Etiopije, doro wat (pileći ragu), yebeg wot je popularna janjeća gulaša poslužena u vrijeme praznika.Tjednima prije praznika poljoprivrednici hrane janjadi visoko kaloričnom dijetom. To dovodi do masnog, nježnog mesa, koje se dodaje gulašu od luka, paradajza, češnjaka, kibbe (etiopskog maslac) i različitih začina.
Recept pogledajte OVDJE
Začinjena topla čokolada (Peru)
Ako mislite da znate kako napraviti najbolju toplu čokoladu, možda biste trebali isprobati Peru začinjenu toplu čokoladu.Ova kremasta topla čokolada izrađena je od čokolade, kondenziranog ili isparenog mlijeka i kombinacije začina poput cimeta, čilija u prahu, klinčića i muškatnog oraščića.Zapravo je ovaj napitak toliko popularan da ima i svoj događaj poznat kao la Chocolatadas, tokom kojeg se ljudi okupljaju i poslužuju začinjenu toplu čokoladu s popularnim kolačem poznatim kao panetón.
Mince pita (Engleska)
Poznata i kao mljevena ili božićna pita, pita od mljevenog mesa je široko popularni i historijski pranični desert.Unatoč svom imenu, većina modernih pita od mljevenog mesa je bez mesa. Tradicionalno, pite od mljevenog mesa pravile su se od rezane govedine ili ovčetine, sušeta, suhog voća i začina.Međutim, danas se većina varijanti sastoji od tijesta , suhih jabuka i grožđica, destiliranog alkoholnog pića i začinske mješavine koja sadrži muškatni oraščić, klinčić i cimet.
Recept pogledajte OVDJE.
Bibingka (Filipini)
Bibingka se sastoji od rižinog brašna ili ljepljive riže, kokosovog mlijeka, šećera i vode zamotanih i kuhanih u lišću banane. Jaja, sir i pahuljice od kokosa ponekad se dodaju kao prilog.Ovo jelo se obično poslužuje za doručak ili nakon Simbáng Gabija - devetodnevne serije filipinskih katoličkih misa koje vode do Božića.
Recept pogledajte OVDJE
Tart od maslaca (Kanada)
Iako je tipična kanadska prehrana slična prehrani tipične američke prehrane, ona ima nekoliko klasičnih poslastica.Maslačni kolači kanadski su desert koji se poslužuje tokom mnogih praznika, ali uglavnom za vrijeme Dana zahvalnosti i Božića.To su mala peciva sa slatkim punjenjem napravljenim od maslaca, šećera, javorovog ili kukuruznog sirupa, jaja, a ponekad i oraha i grožđica.
Recept pogledajte OVDJE
Pastele (Portoriko)
Pastele su klasično božićno jelo u Portoriku.Izrada pastela zahtijeva vrijeme i strpljenje. Unutarnji dio sastoji se od mješavine mljevene svinjetine i umaka od začinjenog adobo-mješavine. Vanjski dio je izrađen od specijalnog masa tijesta od ribanih zelenih banana, yautia i začina.Nakon što se tijesto ostavi da odstoji nekoliko sati, masa se stavlja na listiće banane, dodaje se svinjski nadjev i zamotava.
Recept pogledajte OVDJE
Eggnog (Sjedinjene Države)
Ova praznična poslastica najviše je rasprostranjena u SAD-u i Kanadi.Ovaj napitak je napravljen od mlijeka, vrhnja, tučenih bjelanjaka, žumanjka i šećera, što rezultira kremastom, glatkom teksturom.Većina ljudi uživa u eggnogu kao alkoholnom piću dodavanjem ruma, burbona ili rakije.
Recept pogledajte OVDJE
Kutia (Ukrajina)
Kutia je tradicionalno jelo na Badnjak popularno među članovima Ukrajinske pravoslavne crkve. Kao dio Julijanskog kalendara, Badnjak pada na 6. januara.Obično je to prvo jelo koje se poslužuje kao dio Sviata Vecheria - vegetarijanski blagdan s 12 jela u spomen na 12 apostola.Napravljeno od kuhanih bobica pšenice, maka, suhog voća i meda ovo jelo je prepuno hranjivih sastojaka, što je važan fokus ove ukrajinske gozbe. Zapravo je ovo jelo toliko važno za obrok da se očekuje da svi gosti popiju barem jednu čašu.
Recept pogledajte OVDJE
Janssons Frestelse (Švedska)
Poznato i kao Jansonovo iskušenje, ovo jelo pravi se od krompira, luka, vrhnja, krušnih mrvica i blitvi - male, masne ribe slične srdelama.Obično je prati smorgasbord hrane poznat pod nazivom "džulbord", što u prevodu znači "Yule stol" ili "božićni stol".
Pogledajte recept OVDJE
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.