Tradicionalni bosanski recept: Begova čorba
27.02.2023 u 12:13
- Gastro
- 0
Begova čorba je tradicionalna gusta čorba od gomoljastog povrća u kojoj se kuha pileće meso, a kojoj bamija daje specifični okus.
Sastojci:
400 gr pilećeg mesa
200 gr mrkve, peršuna i celera
50 gr putera
50 gr brašna
20 gr sušene bamje
1 žumance
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
so i biber
Način pripreme
Oprano pileće meso zalije se hladnom vodom i postavi na šporet. Doda se so, očišćeno povrće i polako se kuha. Kad je meso kuhano skine se sa vatre. Odvoji se od kosti, a supa se procijedi. Meso i povrće nareže se na sitnije kocke.
Bamija se namoči u vreloj vodi i kada nabubri doda se čorbi. Čorbu se potom kuha još nekoliko minuta kada se malo zakiseli s limunovim sokom i dosolimo po potrebi. Poslije nekoliko minuta čorba se skida sa šporeta da prestane vriti.
Zgusne se sa pavlakom i žumancem. Kada se čorba zgusne ne smije više vriti.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.