logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/bosnian-tufahija.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/bosnian-tufahija.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/bosnian-tufahija.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Tradicionalni bosanski recepti: Tufahija

31.03.2023 u 11:20

  • Gastro
  • 0

Tufahija je tradicionalna bosanska poslastica porijeklom iz Perzije. U Bosnu i Hercegovinu je najvjerovatnije došla sa Osmanlijama. Tufahija označava slatko jelo od kuhanih jabuka čvršće konzistencije filovanih finom kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, ukrašeno šlag-pjenom i višnjom na samom vrhu.

Sastojci: 

  • 6 jabuka
  • 1 l vode
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • sok od 1 limuna

 

Nadjev od oraha

  • 150 g mljevenih oraha (ili badema)
  • 100 ml sirupa (voda u kojoj se se kuhale jabuke)
  • puter
  • bjelance

 

Način pripreme

Ogulite jabuke, izvadite košpice i skuhajte u slatkoj vodi uz dodatak limuna.

Za fil umutite maslac, dodajte mljevene orahe, malo mljevene kafe i umućen bjelanjak te napravite ujednačenu masu.

Nadjevom punite jabuke. Prelite ih šećernim sirupom u kojem su se jabuke kuhale. Ohladite u frižideru i ukrasite šlagom na koji će te staviti višnju, trešnju iz kompota ili nešto sl.

 

Služite hladne i uživajte!

 

tufahija recept

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vinska kultura u Hercegovini

17.05.2023 u 13:12

Hercegovina se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba

  • 0

Okusi tradicije

17.05.2023 u 12:10

Bosanskohercegovačku tradicionalnu kuhinju karakteriziraju balkanski specijaliteti, koji ujedinjuju okuse Istoka i Zapad...

  • 0
loading ...