logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/ita-italijanska-kuhinja-u-bih-2018.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/preview\/ita-italijanska-kuhinja-u-bih-2018.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/ita-italijanska-kuhinja-u-bih-2018.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

U BiH 'Sedmica talijanske kuhinje u svijetu'

21.11.2018 u 11:09

  • Gastro
  • 0

Sarajevski ured Italian Trade Agency (Talijanska trgovinska agencija - ITA) predstavit će sutra doprinos trećoj "Sedmici italijanske kuhinje u svijetu" koja se od 19. do 25. novembra organizira u brojnim zemljama širom svijeta.

Riječ je o događaju koji je nastao nakon EXPO-a 2015 na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje i Ministarstva poljoprivrede Republike Italije, podsjećaju iz ITA-e.

Organizira se s ciljem međunarodne promocije kulinarske i enogastronomske tradicije kao prepoznatljivih karakteristika italijanskog identiteta i kulture, uz istovremeno jačanje komercijalnog prisustva i distribucije talijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

U okviru ove sedmice italijanski kuhar Stefano Cosattini održat će  master class u organizaciji Gastroid centra za obuke u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u kojem će učestvovati profesionalni kuhari i učenici, a ovaj kuhar snimio je i kratki film u kojem će predstaviti talijanski meni s tri slijeda.

Ovim aktivnostima želi se promovirati italijanski poljoprivredno-prehrambeni sektor koji je izuzetan po svojoj kvaliteti, prehrambenoj sigurnosti, naprednim tehnološkim inovacijama, održivosti, bioraznolikosti i poštivanju tradicije.

Italija je zemlja koju odlikuju velike teritorijalne i klimatske razlike koje su se pretočile u različite i jedinstvene kulture, historije i tradicije, a svi ti elementi čine distinktivne linije mediteranske ishrane zahvaljujući kojoj se Italija smatra najzdravijom zemljom na svijetu.

To je potvrdio i Bloomberg Global Health Index iz 2017, čija ljestvica obuhvata 163 zemlje, a vrijednost izvoza enogastronomskih proizvoda prošle godine iznosila je 41 milijardu eura, dok je u posljednjih pet godina izvoz porastao za 23 posto.

Čak 68 italijanskih proizvoda je na podijumu prehrambenih proizvoda najprodavanijih na svijetu, u hrani imaju 292 proizvoda zaštićenog porijekla, a među vinima 523 oznake kvaliteta PDO i PGI (DOC i IGP).

italijanska kuhinja

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

RECEPT: Granola pločice kod kuće

08.11.2023 u 12:30

Predlažemo da probate sami napraviti svoje grickalice. Na taj način znat ćete tačno šta jedete, puno je zdravije i jefti...

  • 0

Vinska kultura u Hercegovini

17.05.2023 u 13:12

Hercegovina se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba

  • 0
loading ...