logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/12\/christmas-stollen-gc5f46c0e9-1920.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/12\/preview\/christmas-stollen-gc5f46c0e9-1920.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/12\/source\/christmas-stollen-gc5f46c0e9-1920.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1920,"height":1038}}]

U duhu praznika: Isprobajte Stollen, njemački božićni kolač

23.12.2022 u 14:18

  • Gastro
  • 0

U Njemačkoj je stollen, ili biskupski kruh, kako se kod naziva, kralj slatkog blagdanskog stola gotovo 700 godina, ali voli ga i cijeli svijet zbog aroma koje daju orašasti plodovi, marcipan i sušeno voće.

Tradicionalno se radi od dizanog tijesta, ali nemate li dovoljno vremena, postoji i jednostavnija varijanta bez kvasca. Također, ako želite još jednostavniju varijantu izostavite marcipan. Suho voće, po želji kandirano, možete preko noći i ostaviti u mješavini mlijeka i ruma kako bi bilo mekše i mirisnije. Osim grožđica, dobar izbor su brusnice, maline i slično.


Sastojci za brzi stollen: 

270 g brašna
100 g šećera
1 1/2 kašikice praška za pecivo
1/2 kašikice soli
115 g putera
230 g ricotte 
1 veliko jaje
1 kašikica ekstrakta vanilije
1/4 kašikice ekstrakta limuna
80 g grožđica
80 g brusnica ili nekog drugog suhog voća
35 g listića badema

Dodatno:
85 g putera

85 g šećera u prahu

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u posudi za miješanje. Narežite hladni puter na komadiće koje umiješajte u smjesu s brašnom – bit će mrvičasta.

2. U zasebnoj zdjeli pomiješajte sir, jaje i ekstrakte. Pomiješajte voće i bademe sa smjesom od brašna i šećera.

3. Pomiješajte mokre i suhe sastojke. Stavite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga izmijesite pa podijelite na dva dijela.

4. Svaki komad tijesta preklopite otprilike na pola, ostavljajući rub gornje polovice približno centimetar i pol kraći od ruba donje polovice pa pritisnite rukama da biste dobili tipični oblik.

5. Pecite stollen dok se lagano ne zarumeni oko rubova, oko 40 minuta pa provjerite čačkalicom je li pečen. Izvadite ga na rešetku i premažite s po 2 do 3 kašike rastopljenog putera, pa pospite šećerom u prahu.

6. Ostavite stollen da se ohladi, a zatim ponovno premažite puterom i ponovno pospite šećerom. 

 

Uživajte i sretni praznici!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

RECEPT: Granola pločice kod kuće

08.11.2023 u 12:30

Predlažemo da probate sami napraviti svoje grickalice. Na taj način znat ćete tačno šta jedete, puno je zdravije i jefti...

  • 0

Vinska kultura u Hercegovini

17.05.2023 u 13:12

Hercegovina se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba

  • 0
loading ...